2019. január 18., péntek - Piroska

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2017

Ezerhétszáz program a Múzeumok Őszi Fesztiváljánevent

Több mint 90 településen országszerte mintegy 1.700 programmal várja a nagyközönséget a 2017-es Múzeumok Őszi Fesztiválja hét héten keresztül szeptember 25. és november 12. között.

Az először 2006-ban meghirdetett fesztivál részeként a múzeumok a törzsközönségükbe nem tartozókat nagy sikerrel szólítják meg a szokásostól eltérő eszközökkel, élményalapú tudásátadással. 2016-ban 164 ezren vettek részt a programokon, a látogatók kétharmada a vidéki közönség soraiból került ki – emlékeztetett Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár.

A fesztivál programjai idén 11 tematikához kapcsolódnak, amelyek közül nyolc a nagyközönségnek, egy a pedagógusoknak szól, egy pedig a szakmai programokat öleli fel. Új tematika foglalkozik idén a jeles írók, költők múzeumokban őrzött hagyatékával, az irodalom múzeumi jelenlétével.

A fesztivál a múzeumok egyik legalapvetőbb tevékenységét érinti, arról szól, hogy miként lehet ismereteket átadni a mai nemzedékek számára is érthető módon – hangsúlyozta Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója. A fesztivál kínálatában többek között szabadtéri és gasztronómiai programok, kiállításmegnyitók, múzeumpedagógiai foglalkozások, családi napok és múzeumi éjszakázások, valamint szakmai konferenciák is szerepelnek.

Az M5 kulturális csatorna célja azonos a múzeumokéval, megőrizni és minél többek számára elérhetővé tenni a magyar kultúra értékeit – mondta Dér Ágnes, a csatorna igazgatója. Hozzáfűzte: nem csupán utólag leadott tudósításokkal támogatják a fesztivált, hanem igyekeznek előre felhívni a figyelmet a programokra a hét minden napján jelentkező esti kulturális híradóban és más műsorokban is.

A fesztivál teljes programkínálata elérhető az www.oszifesztival.hu internetes oldalon, valamint a rendezvénysorozat saját, Event@Hand MOF elnevezésű ingyenes okostelefonos alkalmazásán keresztül is.

Forrás: MTI


Megosztás