2019. május 27., hétfő

Érettségi (Fotó: MTI - Balázs Attila)

Érettségi 2018: barátságkutatás, József Attila és Szabó Lőrinc művei a középszintű feladatok között

Az Oktatási Hivatal hétfői, MTI-hez eljuttatott tájékoztatója szerint magyar nyelv és irodalomból középszinten 1.180 helyszínen 72.250 diák, emelt szinten 47 helyszínen 1.664 vizsgázó tett érettségit.

A barátságkutatásról szóló szövegértési feladatsor, míg a műelemző feladatok között József Attila és Szabó Lőrinc versei, illetve Balázs Béla meséje szerepelt az idei középszintű magyar írásbeli érettségin az eduline.hu oktatási szakportál információi szerint.

A középszintű magyar érettségi első részében egy szövegértési feladatsort és egy rövid szövegalkotási feladatot kellett megoldani a rendelkezésre álló 90 perc alatt. Az értelmezendő szöveg 700-1000 szóból állt, egy ismeretterjesztő szöveg, publicisztikai mű vagy ezek részlete. A diákoknak ehhez kapcsolódó kérdéseket kellett megoldaniuk. A két és fél oldalas szöveg idén a “barátságkutatásról” – a barátság születéséről és fogalmáról – szólt, a könyvismertetőben több szociológiai fogalom is szerepelt. Az érvelési feladatban a diákoknak olyan “újabb igényekhez, szokásokhoz, nemzetközi trendekhez” kapcsolódó ünnepekről kellett értekezniük, mint a Valentin-nap vagy a halloween, 120-200 szavas szöveget kellett alkotniuk.

Akik nem ezt a feladatot választották, azoknak a hivatalos levél formai követelményeivel kellett tisztában lenniük. A “gyakorlati szöveg alkotása” egészen aktuális kérdésekkel foglalkozott: a diákoknak a helyi önkormányzati képviselőnek kellett levelet írniuk; meg kellett nevezniük olyan leromlott állapotú épületeket és hiányzó intézményeket, amelyet fejleszteni vagy építeni kellene – írta a szakportál.

A második feladatsor két műelemzési feladatot tartalmazott, a diákok a tavaly megváltoztatott szabályok alapján azt dönthették el, hogy egy megadott művet elemeznek, vagy az összehasonlító műelemzést választják. Erre 150 percük volt.

A műértelmező szövegalkotási feladatot választó érettségizőknek egy Balázs Béla-mesét kellett elemezniük. Az összehasonlító műelemzést választó vizsgázóknak egy József Attila- és egy Szabó Lőrinc-verset kellett elolvasniuk, majd összevetniük.

Az érettségi dolgozatok javítása és értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik – közölte az Oktatási Hivatal. A korábbi évek szabályozásával ellentétben a helyesírás és íráskép értékelésénél nem levonni kell pontokat, hanem a tartalom alapján elérhető 90 pont mellett a helyesírás és az íráskép alapján további 8+2 pont szerezhető mindkét szinten.

Reggel több baleset is nehezítette a közlekedést, az M7-es autópálya főváros felé vezető oldalát Törökbálintnál teljes szélességében lezárták. A vonatkozó kormányrendelet szerint azok a diákok, akik az írásbeli vizsgáról fel nem róható okból elkésnek, távol maradnak, vagy a megkezdett vizsgáról engedéllyel távoznak, mielőtt a válaszadást befejeznék, az adott tárgyból pótló vizsgát tehetnek. Az oktatas.hu oldalon közzétett tájékoztató szerint a diákoknak fel nem róható ok minden olyan, a vizsgán való részvételt gátló esemény, körülmény, amelynek bekövetkezése nem vezethető vissza a vizsgázó szándékos vagy gondatlan magatartására.

Forrás: MTI


Megosztás