2019. február 16., szombat

Virtuózok

Elindult a nevezés a „Virtuózok” új évadára

Tavasszal indul a Duna Televízióban a közmédia klasszikus zenei tehetségkutató műsorának negyedik évada, amelybe február 9-én éjfélig lehet jelentkezni három korcsoportban. Az abszolút győztese 12 millió, a korcsoportok győztesei pedig 6-6 millió forintot nyernek.

Február 9., péntek éjfélig jelentkezhetnek három korcsoportban a „Virtuózok” című klasszikus zenei tehetségkutató műsor negyedik évadába a tehetséges ifjú zenészek.

Az MTVA közlése szerint kicsikhez a 2003. június 1. és 2011. május 31. között születettek, a tinik korcsoportjába az 1998. június 1. és 2003. május 31. között születettek nevezhetnek, a nagyok hangszeres mezőnyébe az 1993. június 1. és 1998. május 31. közötti születésű muzsikusok jelentkezését várják, a korosztály énekes kategóriájában pedig az 1990. június 1. és 1998. május 31. között született fiatalok küldhetik el nevezésüket.

A fiatal zenészek a www.mediaklikk.hu/virtuozok oldalon keresztül, az online jelentkezési lap kitöltésével, valamint egy zenei tudásukat bemutató videó feltöltésével pályázhatnak.

Ahogy tavaly is, lesz egy előválogató műsor, ahol 9-9 versenyző kerül be a kicsik, a tinik és a nagyok korcsoportjából a három elődöntőbe. Innen korcsoportonként hárman jutnak a döntőbe, ahol kiválasztjuk a korcsoportgyőzteseket, a fináléban az abszolút győztesről pedig a közönség szavazással dönt az ingyenesen letölthető applikáción keresztül” – hangsúlyozta Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós és rádiós médiaszolgáltatási igazgatója az M1 aktuális csatorna műsorában.

Medveczky Balázs felidézte, hogy azok a gyerekek, akik a „Virtuózok”-ban megmutatkoztak, nagy karriert futnak be azóta is világszerte és New Yorktól, Londonon át Berlinig a világ legelőkelőbb színpadain lépnek fel azóta is. A produkció az ő karrierjüket a Kis Virtuózok Alapítványon keresztül segíti.

Bíztatjuk azokat is, akik korábban a válogatók során kiestek, hogy jelentkezzenek újra, hiszen voltak olyan példák, mint Váradi Gyula, aki ugyan kiesett az első évad válogatóján, a második évadban viszont a korcsoportjának győztese lett, később pedig Plácido Domingo budapesti koncertjén vendégművészként lépett fel” – emelte ki. Hozzátette: a verseny abszolút győztese 12 millió, a korcsoport győztesek 6-6 millió forintot nyernek.

A zsűri tagjai:

  • Miklósa Erika, Kossuth- és Liszt-díjas opera-énekesnő, aki mindig a lelkére hallgat a zsűrizéskor és a szívében hozza meg a legfontosabb döntéseket;
  • Batta András, Széchenyi-díjas zenetörténész, aki azt vallja, hogy a tehetségkutatóba bejutás már önmagában győzelem, valamint hogy egy igazi virtuóz morálisan, tisztelettel szolgálja a nagy zeneszerzők műveit;
  • Kesselyák Gergely, az Operaház Liszt-díjas első karmestere, aki szerint a műsor egyik hitvallása a klasszikus zene felmutatása és megszerettetése minél szélesebb körben;
  • Várdai István, Liszt-díjas csellóművész, aki hiszi, hogy aki jó, az egyben különleges is, továbbá úgy véli, hogy a mai világban nincs annál csodálatosabb, mint ha gyerekek együtt zenélnek, kórusban énekelnek vagy zenekarban játszanak;
  • Balázs János, Liszt- és Junior Prima-díjas zongoraművész, aki nemcsak a műsor zsűritagjaként, hanem mindennapjaiban is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minél több fiatalt megismertessen a muzsikálás örömével, célja pedig, akárcsak a „Virtuózok” újabb évadának, hogy bizonyítsa: a klasszikus zenének a XXI. században is helye van.

A tehetségkutatáson túl Magyarország első komolyzenei tehetségkutatójának célja, hogy minél szélesebb körben megismertesse és megszerettesse a klasszikus zenét, felmutatva annak szépségét, összetettségét, jelenvalóságát.

Forrás: MTI


Megosztás