2019. február 16., szombat

Schubert Éva (Fotó: Színház.hu)

Elhunyt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színművésznő, Érdemes Művész, Budapest díszpolgára, aki több mint öt évtizedet töltött a színpadon.

2017. július 11-én, kedden elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színművésznő, Érdemes Művész, aki több mint öt évtizedet töltött a színpadon, emellett több mint hetven filmben és televíziós produkcióban is szerepelt. Családja tájékoztatása szerint a színművésznőt hosszú szenvedés után 86 éves korában érte a halál.

Schubert Éva budapesti polgári családba született 1931. január 19-én. Francia-latin szakos tanárnak készült, kiválóan beszélt németül és megtanult angolul is. Kölcsey Ferenc távoli rokona, egyik ükanyja a költő unokahúga volt, dédapjának testvére pedig vándorszínészkedett, Petőfi Sándorral együtt lépett fel Székesfehérvárott.

A színművészeti főiskolán diplomáját 1955-ben kapta meg, első szerződése a Magyar Néphadsereg Színházához (a Vígszínházhoz) kötötte. 1956-tól egy évig a József Attila Színház, 1957-től a Vidám Színpad, 1958-tól 1978-ig ismét a Vígszínház tagja volt.

A legnagyobbak között kezdte pályáját, partnere volt Benkő Gyula, Sulyok Mária, Ajtay Andor is. 1978-tól tíz évig a Vidám Színpadon játszott, utána szabadúszó lett. Gyakran szerepelt vidéken is, a szekszárdi Deutsche Bühne előadásán Goethe „Urfaust” című drámájában Marthe szerepét német nyelven játszotta, 1995-től pedig négy évig a berlini Theater Des Ostens vendégművésze volt.

Humora és drámai ereje főként jellemszerepekben érvényesült. Volt Mása (Csehov: „Sirály”), Maria Josefa (Lorca: „Bernarda háza”), Carol (Tennessee Williams: „Orfeusz alászáll”), Berta (Szomory Dezső: „Szabóky Zsigmond Rafael”), Montmorency kisasszony (Krúdy Gyula: „A vörös postakocsi”) és Orbánné (Örkény: „Macskajáték”).

Budapesten az IBS színpadán évekig nagy sikere volt Roberto Athayde „Margarida asszony” című monodrámájának címszerepében. A színi pályát hivatásnak tekintette, ahol azonnali a visszacsatolás, az előadás napján le lehet mérni a sikert, de azt csak a beavatottak tudják, hogy a színpadon megjelenő könnyedség mögött kemény munka húzódik meg.

Schubert Éva az életet is humorral szemlélte. Úgy vélte, hogy a humor egyfajta éleslátás, amelynek köszönhetően az ember rögtön a dolgok fonákját is látja. A humort értő ember mindent, önmagát is ironikusan szemléli.

Ha a színpadon nem kapott elég feladatot, darabokat fordított németből, franciából, angolból. Tíz évig tanított énekeseknek színészmesterséget a Zeneakadémián, de oktatott Gór Nagy Mária Színitanodájában is. Rendezett operát Esztergomban és a Zeneakadémián, prózát a Játékszínben és Miskolcon, a „Piaf, Piaf” című drámát, melynek társszerzője volt, a tatabányai Jászai Mari Színházban.

Több mint harminc filmben játszott, a közönség rögtön végzése után, 1955-ben az „Egy pikoló világos” című vígjátékban ismerte meg. Ezt követte a „Csodacsatár”, „A vőlegény nyolckor érkezik”, a „Don Juan legutolsó kalandja”. A televízióban egyik legemlékezetesebb szerepe az „Abigél” tanárnője volt, de játszott a „Szomszédok” című televíziós szappanoperában is, emellett szinkronizált. Nemzedékek nőttek fel a „Frakk, a macskák réme” című rajzfilmsorozaton, amelyben ő volt Lukrécia macska hangja.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán kívül elvégezte az ELTE magyar-történelem, esztétika szakát is. Az utóbbi években csontritkulása miatt kerekesszékbe kényszerült.

Schubert Éva művészi munkásságát 1984-ben érdemes művészi címmel ismerték el, 2001-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2008-ban pedig a 39. Magyar Filmszemle életműdíját.

A drámától a vígjátékig minden műfajban felejthetetlen alakítást nyújtó művészetéért, drámai erővel, humorral, sziporkázó szellemességgel megoldott szerepformálásaiért, a közönség iránti alázattal átitatott, példaértékű életpályája elismeréseként kapta meg 2013-ban a Kossuth-díjat. Ugyanebben az évben Budapest díszpolgára lett. Schubert Évát a Fővárosi Önkormányzat saját halottjának tekinti.

Forrás: MTI / Wikipédia / IfiPress


Megosztás