2019. február 16., szombat

Avicii

Elhunyt a világhírű svéd DJ, Avicii

Megdöbbent a könnyűzene világa a hírtől, amely arról számolt be, hogy elhunyt az egyik legismertebb DJ, Avicii. A mindössze 28 éves sztár április 20-án, pénteken távozott a földi lemezjátszók mögül.

28 éves korában elhunyt a világhírű svéd DJ, Avicii – közölte Diana Baron, a zenész szóvivője. A lemezlovast Omán fővárosában, Maszkatban találták holtan április 20-án, pénteken. Halálának okairól még nincsenek információk, de Avicii korábban akut hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedett, melyet részben a túlzott alkoholfogyasztás okozott. 2014-ben epehólyagját és vakbelét is eltávolították.

Avicii 1989. szeptember 8-án született Stockholmban, Tim Bergling néven. Bromance című kislemeze első lett a Belga kislemez toplistán, és 16. helyezést ért el hazájában, a svéd toplistán. A nem sokkal később megjelent dalszöveges verzió – amely a Seek Bromance nevet viseli – felért a brit kislemez toplista csúcsára, valamint első lett a Beatport webáruház eladási listáján is.

2010-ben az elektronikus zenei orientáltságú brit DJ Mag magazin Top 100 lemezlovas szavazásán a 39. helyet szerezte meg. 2011-ben ugyanezen a listán már az előkelő 6. helyen állt, 2012-ben pedig a 3. helyre tört fel, amit 2013-ban is megtartott. A Sziget Fesztiválon 2015-ben hatalmas sikerrel lépett fel, míg For A Better Day és Pure Grinding című klipjét Magyarországon forgatta. Előbbi több részét a fóti szemétégető mellett készítették, míg utóbbiét részben az etyeki Korda Filmstúdióban forgatták.

2016 augusztusában egészségügyi okokra hivatkozva visszavonult a turnézástól. A Billboard magazinnak 2016-ban elmondta: „Igen bolond utazás volt ez. 16 évesen kezdtem zenét készíteni, 18 évesen turnézni. Amikor visszanézek az életemre, alig hiszem, hogy mindezt megcsináltam. Bizonyos értelemben életem legjobb időszaka volt. Megfizettem az árát a rengeteg stresszel és idegességgel, de életem legjobb utazása volt”.

Avicii a komoly tradíciókkal rendelkező svéd elektronikus zenei iskola house tagozatának legtehetségesebb képviselője volt. Kétszer (Sunshine, illetve Levels című számáért) jelölték Grammy-díjra, elnyerte a Billboard és az MTV Europe több díját. Pár nappal ezelőtt jelölték a Billboard zenei díjra Avicii (01) című albumát a legjobb dance/elektronikus zenei lemez kategóriájában. Néhány nappal ezelőtt még használta hivatalos közösségi odalát, ahol köszönetet mondott ezért a jelölésért.

Avicii szeptember 8-án lett volna 29 éves.

Forrás: Híradó.hu / Zene.hu


Megosztás