2019. március 22., péntek

Egyszerűt, de jól: így készíts tökéletes tükörtojást!

Azt gondolnánk, hogy tükörtojást sütni a világon a legegyszerűbb dolgok közé tartozik, de tökéletesre sütni koránt sem olyan egyszerű. Ennek is megvan a maga trükkje…

Hogy is zajlanak általában a reggelek? Megszólal a beállított ébresztő, amire automatikusan rányomod a „szundi”-t, mondván „csak még öt percet”. Ismerős? Ha igen, akkor az is, hogy ennek minden esetben kapkodás a vége, és már természetes, hogy a reggeli ott vár a konyhában az asztalon.

Mi lenne, ha olykor-olykor korábban feküdnél le este, korábbra állítanád az ébresztőt és reggel te lepnéd meg a családot reggelivel? Tudjuk, nem tudsz főzni, de ezen könnyedén segíthetünk.

Nézzük az egyik legáltalánosabb reggelit, a tojást! Persze, mindenki máshogy szereti: vannak rántottarajongók és tükörtojás szerelmesek, de van, aki a főtt tojásért, mások pedig az omlettért (ami ugye nem egyenlő a rántottával) vannak oda.

Mi most a tükörtojást választottuk, amiről azt gondolnánk, hogy megsütni a világon a legegyszerűbb dolgok közé tartozik, de tökéletesre sütni koránt sem olyan egyszerű. Ennek is megvan a maga trükkje.

A tökéletes tükörtojás sütése lépésről-lépésre

1. Készítsük elő a serpenyőt!

Egy evőkanálnyi semleges ízű olajat melegítsünk fel egy tapadásmentes (teflon megvan?) serpenyőben és addig melegítsük, míg forró lesz, de ne égjen meg!

2. Mossuk meg a tojást, és üssük fel őket!

Mossuk meg, majd üssük fel a tojásokat poharakba vagy bögrékbe elkülönítve! Ügyeljünk rá, hogy a tojások sárgája egészben maradjon! Hogy miért kell megmosni? Hm, elég, ha annyit elképzelsz, honnan jön ki, külön-külön felütni meg azért kell őket, mert lehet köztük rossz, az meg elég gáz, ha egyből a serpenyőbe verve derül ez ki, nem beszélve arról, hogy tojáshéj is kerülhet bele.

Fotó: stockphoto

A kép illusztráció
(Fotó: stockphoto)

3. Süsd kettesével!

Önts óvatosan a serpenyőbe két tojást, süsd egy percig, két fa spatulával egyengesd a fehérjét a kívánt formára! Ha kicsit pirultan, ropogósan szereted a tojásfehérjét, akkor nagyobb lángon süsd, de figyelj oda, nehogy megégjen!

4. Fedd le!

Te sem szereted, ha nyálkás marad a tojásod teteje, ha nem sül át egyenletesen a fehérje, a sárgáját viszont lágyan szereted? Akkor takard le a serpenyőt egy percre! A forró gőztől a sárgáján lévő fehérje is megszilárdul egy kicsit, de maga a sárgája lágy marad. Ha azt szeretnéd, hogy teljesen átsüljön, tartsd tovább fedő alatt a tojásokat!

Fotó: stockphoto

A kép illusztráció
(Fotó: stockphoto)

5. Amikor úgy látod kész, vedd le a tűzről!

Ha olyan a tojás, amilyennek szereted, azonnal szedd előmelegített tányérokra (a tükörtojás hamar kihűl, ezért a sütőben előmelegítheted a tányérokat)! Sózd meg, frissen őrölt borsot is szórhatsz rá, és fogyaszd el azonnal!

Ez természetesen csak az alap eset, hiszen a tükörtojást lehet fogyasztani szendvicsben, párolt zöldségekkel, különféleképpen lehet fűszerezni és ne feledkezzünk el a ham and eggs-ről sem!

Forrás: PROAKTYVdirekt Magazin / IfiPress


Megosztás