2019. március 26., kedd

Az Aradi Vértanúk Emléknapja

Egész napos történelemóra és séta a Fiumei úti sírkertbenevent

Idén is lesz rendkívüli történelemóra és séta a Fiumei úti sírkertben október 6-án, az Aradi Vértanúk Napján. Az iskolák, osztályok, tanulók és érdeklődők október 4-ig regisztrálhatnak.

A kormány honlapján közzétett középiskolai csoportoknak és a lakosságnak szóló felhívásokban azt írták: a 8.30 és 17 óra közötti tematikus sétákon kis csoportban, képzett idegenvezetővel lehet megismerkedni a legszebb és legfontosabb síremlékekkel, köztük az első miniszterelnök, Batthyány Lajos mauzóleumával, a sírkert egyik legfontosabb emlékhelyével.

Mint kiemelték: a vezető nemcsak a sírok, mauzóleumok, kripták építészeti szépségeiről mesélnek majd, hanem azokról a hazafiakról is, akik saját érdekeik elé helyezték a haza sorsát. Az egész napos rendkívüli történelemórára és sétára az iskolák, osztályok, tanulók mellett valamennyi érdeklődő október 4-ig regisztrálhat a jelentkezes@hungarofest.hu e-mail címen.

Az október 6-i nemzeti gyásznap központi programjai jövő pénteken reggel 8 órakor a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol Áder János köztársasági elnök jelenlétében felvonják, majd félárbocra engedik Magyarország lobogóját. A Fiumei úti sírkertben 10 órakor tartanak ünnepséget és koszorúzást a Batthyány-mauzóleumnál. Emellett a központi rendezvényeket szervező Nemzeti Fejlesztési Minisztérium október 6. és 13. között „Hátrahagyottak emlékezete” címmel szabadtéri kiállítást is tervez.

A kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át, amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett 13 vértanúra, valamint az aznap Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökére emlékeznek.

Forrás: MTI


Megosztás