2019. március 22., péntek

Vizes VB - Cseh László

Cseh László ezüstérmes, Hosszú Katinka és Szilágyi Liliána döntős

Több magyar éremben reménykedtünk az úszók szerdai versenynapján, de így is szép napot zártunk a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon. Cseh László nyolcadik VB-jén ezüstérmet szerzett.

Nagy reményekkel, több magyar éremben bizakodva indult a 17. vizes világbajnokság július 26-i, szerdai napja a Duna Arénában. Végül egy ezüstéremmel gazdagodtunk Cseh László révén, aki 200 méter pillangón lett második, immár nyolcadik (!) világbajnokságán. Íme, a szerdai versenynap úszószámainak magyar érdekeltségű összefoglalója.

Bohus Richárd 18., Kozma Dominik 21., nem lett magyar elődöntős 100 méter gyorson

A VB egyik legnépesebb számára 119-en neveztek, igaz, néhányan végül nem álltak rajtkőre. A magyarok közül Bohus Richárd az utolsó előtti, azaz a tizenegyedik futamban kapott helyet. A 24 éves békéscsabai versenyző a szélső, 9-es pályán kifejezetten jól kezdett, s a fordulót követően ugyan visszaesett, egy nagy hajrával, egyéni legjobbjától csupán egyetlen századdal elmaradva 48.87 másodperccel az ötödik lett.

Jobb lett volna ez, csak a váltóban elért harmadik hellyel nem számoltam, talán túl nagy érzelmi többletet adott, ami miatt nem nagyon tudtam aludni az elmúlt napokban. Ez most ennyi volt, nagyon meghaltam a végére” – mondta Bohus Richárd.

Vizes VB - Bohus Richárd

Bohus Richárd rajtol a férfi 100 méteres gyorsúszás előfutamában
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Ezt követően a közönség új kedvence, Kozma Dominik állt a rajtkőre, a 26 éves úszó a vasárnapi nyitónapon a bronzérmet nyert 4×100 méteres gyorsváltó első tagjaként ért el országos csúcsot, majd kedden 200-on – ahol fantasztikus versenyzéssel hatodik lett – Cseh László 2009-es hazai rekordját javította meg. A 8-as rajthelyről indulva negyedikként fordult a második 50-re, s végül Bohus idejéhez képest két századdal rosszabbat, 48.89-et úszott, ezzel hetedik lett a futamában.

Lerombolt a kétszáz gyors rendesen, de azért jöttem, hogy kiússzam magam, örülök annak az országos csúcsnak. Ha ott tartalékolok, ez most biztos jobb, de az nem én lettem volna” – nyilatkozott Kozma, majd hozzátette: a kétszázas ritmus volt benne, a gyorsaság hiányzott az úszásából.

Vizes VB - Kozma Dominik

Kozma Dominik itt még a férfi 200 méteres gyorsúszás döntője előtt
(Fotó: MTI – Kovács Tamás)

Kizárták a 4×100 méteres magyar vegyes vegyesváltót

Ugyan nyolcadik idővel bejutott volna a döntőbe, de rossz váltás miatt kizárták a Balog Gábor, Gyurta Dániel, Szilágyi Liliána, Jakabos Zsuzsanna összeállítású 4×100 méteres magyar vegyes vegyesváltót. Az 5-ös pályán úszó magyaroktól háton Balog Gábor az első helyen adta át a képzeletbeli stafétát Gyurta Dánielnek, aki legalább három testhossznyira növelte az előnyt mellen. Szilágyi Liliánának egy férfi ellenfél jutott a brit James Guy személyében pillangón, aki le is hagyta a magyar úszót. Jakabos Zsuzsanna már csak a harmadik helyet tudta megtartani gyorson, azonban néhány pillanattal később kiderült, Gyurta Dániel korai beugrása – 11 századdal hamarabb indult el – miatt kizárták a magyarokat.

Tegnap Gáborral sokat gyakoroltunk az edzésen, ami akkor jól ment, az most nem sikerült” – mondta Gyurta. Hozzátette, a döntőbe jutás volt a kitűzött a cél, amely sikerült volna, ha nincs ez a hiba. A 200 méter mell londoni olimpiai bajnoka két évvel ezelőtt Kazanyban is elsiette a rajtot, akkor ez a férfi 4×100 méteres vegyesváltó döntőjébe és országos csúcsába került.

Vizes VB - Gyurta Dániel

Gyurta Dániel a 4×100 méteres vegyes vegyesváltó előfutamában
(Fotó: MTI – Kovács Tamás)

Hosszú Katinka hetedik 200 méter gyorson

Hosszú Katinka a 2-es pályáról indult, nagyon bekezdett, hiszen az első hossz után második volt, de még a táv felénél is harmadiknak fordult. Ekkor azonban a szám esélyesebb versenyzői elléptek tőle, és egyértelművé vált, hogy nem lehet harcban az éremért. Hosszú Katinka 1:56.35 perces eredménnyel ért célba.

Vizes VB - Hosszú Katinka

Hosszú Katinka a női 200 méteres gyorsúszás döntőjében
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Cseh László ezüstérmes, Kenderesi Tamás negyedik 200 méter pillangón

A címvédő Cseh László a második, míg Kenderesi Tamás a harmadik idővel várta a finálét, előbbi az elődöntőben kicsit rosszabbat úszott, mint az előfutamban, utóbbi ideje azonban fokozatosan javult. A két magyar a 3-as és az 5-ös pályán fogta közre a 400 méter vegyes kétszeres világbajnokát, a legjobb idővel döntős japán Szeto Daiját, de figyelniük kellett a szám londoni olimpiai bajnokára, a dél-afrikai Chad Le Clos-ra, a „surranó pályán”, az 1-esen úszó riói ezüstérmesre, a szintén japán Szakaj Maszatóra, vagy akár a korábbi Európa-bajnok dán Viktor Bromerre is.

Vizes VB - Cseh László

Cseh László a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjében
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Ahogyan arra a keddi elődöntő után számítani lehetett, elképesztő hangorkánban léptek be a Duna Arénába a versenyzők, majd a rajt után csak fokozódott a hangulat, Kenderesi Tamás még biztatta is kicsit a nézőket.

A rajt után, ahogy a keddi elődöntőben, ezúttal is Le Clos indult meg hatalmas tempómban, de a két magyar úszó, valamint Szeto is tartotta vele a lépést. A táv felénél mindkét magyar versenyző közel volt a dél-afrikaihoz, majd az utolsó forduló után úgy tűnt, Kenderesi Tamás lehet az, aki megfogja őt. Végül a fiatalabbik magyar úszó láthatóan elfáradt, Cseh László pedig hatalmas hajrát nyitott. Le Clos-t azonban nem lehetett megfogni és a 1:53.33-as idővel nyert. Cseh László 1:53.72-vel csapott célba, a harmadik Szeto lett 1:54.21-gyel, míg a negyedik Kenderesi Tamásnak 1:54:74 volt az ideje.

Vizes VB - Cseh László

Cseh László a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjében
(Fotó: MTI – Kovács Tamás)

Nem tudom, lehetett-e volna ez gyorsabb, bár az idő teljesen jó. Az, hogy idén eljutottam idáig, hatalmas csapatmunka volt” – mondta a sorozatban nyolcadik világbajnokságán is érmes Cseh László.

Kicsit értetlenül állok a dolgok előtt, nem így álmodtam meg ezt a döntőt. Közel sem úsztam olyat, mint amilyet terveztem. Negyedik lettem, annyira nem rossz ez az eredmény, de többre számítottam” – nyilatkozta a láthatóan rendkívül csalódott Kenderesi Tamás.

Vizes VB - Kenderesi Tamás

Kenderesi Tamás a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjében
(Fotó: MTI – Kovács Tamás)

Cseh László sokáig nem hitt magában

Sokáig nem igazán hitt abban Cseh László, hogy sikeres tud lenni a hazai rendezésű úszó-világbajnokságon, de rengetegen támogatták, többek között ennek is köszönhette, hogy 200 méter pillangón szerdán ezüstérmet nyert a Duna Arénában.

A 31 éves magyar klasszis a versenyt követő nemzetközi sajtótájékoztatón elmondta, a riói olimpiát követően – ahol 100-on ugyan ezüstérmet nyert, 200-on viszont világbajnokként csak hetedik lett – hosszabb pihenőt tartott, és mindent elölről kellett kezdenie. Hozzátette, egyszerűen nem érezte magát jó erőben, ráadásul az ünnepek után komoly súlyfeleslege is volt, ami tovább nehezítette számára a munkát.

Vizes VB - Cseh László

Cseh László a férfi 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén
(Fotó: MTI – Kovács Tamás)

A rekordot jelentően sorozatban nyolcadik világbajnokságán érmes úszó kiemelte, ebben az időszakban nem hitt abban, hogy nagy sikert érhet el a budapesti világbajnokságon, de mindig volt valaki a családjában, az edzői stábjában, aki támogatta és átlendítette a nehéz pillanatokon. Ennek köszönhetően ő maga is fokozatosan elkezdett hinni magában.

Cseh László a Duna Arénában egy fantasztikus hangulatú döntőben legnagyobb ellenfelétől, egyben jó barátjától, a dél-afrikai Chad Le Clos-tól kapott ki, s mint hangsúlyozta, tudta, hogy csak ő lehet az, aki legyőzi. A közeli jövővel kapcsolatban elmondta, a 100 méter küzdelmei előtt nagyon jól jön ez az érem, önbizalmat ad, s úgy érzi, ott is gyors lesz majd. Ennél messzebbre nem igazán akart tekinteni, mint megjegyezte, majd a világbajnokság után meglátja, hogy érzi magát, de egyelőre remekül van.

Vizes VB - Cseh László

A győztes dél-afrikai Chad le Clos (k), a második helyezett Cseh László (b) és a harmadik helyezett japán Szeto Daija a férfi 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén
(Fotó: MTI – Kovács Tamás)

A sajtótájékoztatón hosszan beszélt a rendkívül szimpatikus dél-afrikai úszó is, aki a célba érkezést követően barátja és egyben legnagyobb ellenfele kezét emelte a magasba. Chad Le Clos elmondta, a Duna Aréna hangulata leginkább egy futballstadionéhoz hasonlított, ilyen őrületet még sehol sem tapasztalt, rendkívül jólesett neki, hogy ilyen szurkolásban részesült.

Vizes VB - Cseh László

A győztes dél-afrikai Chad le Clos (j) emeli magasba barátja, a második helyezett Cseh László kezét a férfi 200 méteres pillangóúszás döntője után
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Hosszú Katinka és Szilágyi Liliána is döntős 200 méter pillangón

A két magyar úszó egymás mellől, a 3-as és a 4-es pályáról indulhatott. Nagy kérdés volt, hogy a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkából, aki ebben a számban 2009-ben és 2013-ben is VB-bronzérmet szerzett, mennyit vett ki kevesebb mint egy órával korábban a 200 méter gyors döntője, ahol a hetedik lett.

Vizes VB - Szilágyi Liliána

Szilágyi Liliána a női 200 méteres pillangóúszás előfutama után
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Az ebben a számban EB-ezüstérmes Szilágyi Liliána, akárcsak a délelőtti előfutamban, erősen kezdett, féltávnál második volt, míg Hosszú Katinka egy rossz fordulót követően visszaesett. Emiatt csak negyedikként fordulhatott rá az utolsó 50 méterre, s nagy hajrával, éppen Szilágyit megelőzve a harmadik helyen ért célba. Szilágyi Liliána tovább javította délelőtti idejét, 2:07.67 perccel csapott be, míg Hosszú Katinka 12 századot rontott a 2:07.25-höz képest, ami elenyészőnek számít, tekintve a 200 méter gyors döntőjét.

Vizes VB - Szilágyi Liliána

Szilágyi Liliána a női 200 méteres pillangóúszás előfutamában
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Az volt a célom, hogy bekerüljek a döntőbe, görcsösebb voltam, mint délelőtt, hiszen a középdöntő a tavalyi olimpia miatt mentálisan nehezebb volt. Azonban bent vagyok, ennyi a lényeg” – mondta Szilágyi Liliána.

Vizes VB - Hosszú Katinka

Hosszú Katinka (b) és Szilágyi Liliána a női 200 méteres pillangóúszás elődöntője után
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Tudtam a kétszáz gyorson, hogy dobogós helyezéstől a nyolcadikig bármi lehet. Ez most hetedik lett és bár szerettem volna jobbat, örülök, hogy ott voltam egy ilyen döntőben” – nyilatkozott Hosszú Katinka. Hozzátette, a fináléban kiadta magából a maximumot, nem tartalékolt a 200 méter pillangóra. Utóbbi számról szólva azt mondta, maradt még benne tartalék.

Forrás: MTI


Megosztás