2019. május 27., hétfő

Szilveszter, buli

Csak meghívott vendégeid legyenek a szilveszteri bulin, kihívottak ne!

Simán megbírságolhatnak egy házibuli miatt, a büntetés pedig akár több tízezer forint is lehet, mert a szabályokat azért szilveszterkor is be kell tartani, bár az is igaz, hogy ilyenkor egy picit nagyobb a türelem és a megértés.

Itt az év utolsó napja, a legtöbben önfeledt bulival szeretik búcsúztatni az óévet, valamint köszönteni az újat. Ennek természetesen nincs szabályokba ütköző akadálya, de néhány előírást azonban érdemes nemcsak észben tartani, hanem be is tartani, mert könnyen a rend őrei vethetnek véget a szórakozásnak, az új esztendőt a buli szervezője és/vagy vendége(i) pedig kezdheti(k) egy vaskos csekk befizetésével. Merthogy több tízezer, sőt akár százezer forint feletti is lehet a büntetés.

Napi bölcsesség: nincs az a házibuli, amit a rendőrjárőr érkezése el ne tudna rontani!

Ha zajt akartok

A társasházak házirendje (de a Polgári Törvénykönyv szerint is) aki lakott területen, az ott található épületben vagy az ahhoz tartozó telken indokolatlanul olyan zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát zavarja, az szabálysértést követ el. Ez nem más, mint a jól ismert csendháborítás, amiről a legtöbben úgy gondolják, hogy csak az esti órákban érvényes, pedig egyáltalán nem így van.

A hatóság a nap bármely szakában tízezresekkel mérhető bírságot is kiszabhat egy-egy ilyen esetben. A szomszédok többsége persze jobban viseli az év végi bulit, mint a fülledt, nyári hétköznap éjszakáján a nyitott ablakon kivágódó partik zaját, de ilyenkor is illik a lépcsőházban egy levélben értesíteni a lakókat, ha valaki összejövetelt tervez. Azokat a szomszédokat pedig, akiket közvetlenül is érinthet a zaj vagy a megnövekedett forgalom, nem árt személyesen is megkeresni.

Ha bajt akartok

Reméljük, senkinek sem kell a rendzavarás „menüpont” alatt található cselekményekkel találkoznia, de nem árt tudni, hogy a Ptk. szerint a verekedés, a verekedésre való kihívás, illetve a közösségellenes magatartás, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, büntethető a hatóságok által. A pénzbírság itt már 150 ezer forint is lehet, bűncselekmény esetén pedig akar szabadságvesztést is nyerhetsz újévi meglepetésként.

Kirobbanó hangulat

A mostani jogszabályok értelmében magánszemélyként pirotechnikai terméket csak december 28 és 31 között vásárolhatunk. Felhasználni azonban csak az év utolsó napján 18 órától másnap reggel hatig lehet. Csak engedéllyel rendelkező elárusító helyen lehet forgalmazni ezeket a termékeket, és érdemes meghallgatni a helyszínen lévő pirotechnikai szakembert az egyes eszközök felhasználásnak módjáról. A nem megfelelő módon felhasznált tűzijátékozásért is jár a pénzbüntetés.

Petárda

2005 óta magánszemélyek nem vásárolhatnak és nem használhatnak petárdát. Aki megteszi, már az eszköz birtoklásáért is százezres nagyságrendű pénzbírsággal sújtható.

A pirotechnikai eszközök használatáról itt írtunk bővebben.Megosztás