2019. február 17., vasárnap

Címke: űrkutatás

Hold

Felvételeket küldött a Hold nem látható oldaláról a Csang’o-4 kínai űrszonda

A Csang’o-4 a világon elsőként landolt a Hold „sötét” oldalán, a képeket a kínai állami televízió (CCTV) közvetítette – írta a BBC hírportálja.

Alyssa Carson (Fotó: NASA)

Most 17 éves, de a tervek szerint 32 éves korában ő lép majd először a Marsra

Alyssa Carson kiképzését már elkezdte a NASA, ő lesz ugyanis az első ember, aki a Marsra lép, sőt évekig végez majd kutatásokat a vörös bolygón, és maga termeli meg a saját élelmiszerét. Persze, csak ha minden jól megy, ami azért egyáltalán nem garantált.

Fekete lyuk

Elfojtják a csillagok keletkezését az ősi galaxisok magjában található fekete lyukak

Az ősi galaxisok magjában lévő fekete lyukak elfojtják a csillagok keletkezését – állapította meg a Magyar Tudományos Akadémia és az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyik Lendület kutatócsoportjának vezetője egy nemzetközi csapattal a Chandra-röntgentávcső megfigyelései alapján.

Tejút

Frontális galaktikus üközés változtatta meg a Tejútrendszert

Egy másik galaxissal ütközött frontálisan a Tejútrendszer 8-10 milliárd éve, ez változtatta meg a külső és belső szerkezetét – írta a Science Daily több új tanulmányra hivatkozva.

Magyari Béla

Elhunyt Magyari Béla, kiképzett űrhajós

Hosszan tartó betegség után, életének 69. évében mára, április 23-ra virradóra elhunyt Magyari Béla mérnök ezredes, a Szojuz-36 űrhajó tartalékszemélyzetének tagja, Farkas Bertalan űrhajóstársa.

Cunamikra utaló jeleket találtak a Marson

Az ősidőkben végigsöprő szökőárakra utaló geológiai jeleket találtak a Mars északi fennsíkjain, ami hideg, sós vizű óceánok egykori létezésére utalhat.