2019. február 17., vasárnap

Címke: MTA

Dr. Kincses Ferenc: Mohácsi csata - 2001 (Fotó: mohacsi-csata.hu)

MTA: a mohácsi csata a kor négy legnagyobb ütközetének egyike

Az 1526-ban lezajlott mohácsi csatát a kor négy legnagyobb európai ütközete között tartják számon a történészek – mondta Fodor Pál, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója.

Fekete lyuk

Elfojtják a csillagok keletkezését az ősi galaxisok magjában található fekete lyukak

Az ősi galaxisok magjában lévő fekete lyukak elfojtják a csillagok keletkezését – állapította meg a Magyar Tudományos Akadémia és az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyik Lendület kutatócsoportjának vezetője egy nemzetközi csapattal a Chandra-röntgentávcső megfigyelései alapján.

MTA

Hamarosan indul az MTA tudományos-ismeretterjesztő filmklubja

Április 12-én indul és május végéig tart a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tudományos-ismeretterjesztő filmklubja az MTA székházában.

Matektehetségeket keres a Magyar Tudományos Akadémia

Rejtőzködő matektehetségeket keres gimnazisták – konkrétan a kilencedik osztályába járó diákok – között az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet Didaktikai Csoportja.

Hallgató

Nem szeretnének vállalkozni a magyar egyetemisták

Akár érzékelhető GDP növekedést is hozhatna, ha megfordulna a trend – hangzott el egy, a fiatalok vállalkozási hajlandóságát vizsgáló műhelyvitán Budapesten.

MTA

Fiatal kutatók innovációit díjazták az MTA székházában

Húszévesnél fiatalabb tanulók több mint 20 pályázata részesült elismerésben a 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyének hétfői eredményhirdetésén a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) budapesti székházában.

Felavatták a Junior Templeton Fellow-kat

A tehetségazonosító és tehetséggazdagító Magyar Templeton Program 2015. szeptember 15-ei indulása után újabb, fontos állomásához érkezett