2019. május 26., vasárnap

Címke: évforduló

Hupikék törpikék

Hatvanévesek lettek a Hupikék törpikék

Hatvan évvel ezelőtt „látták meg a napvilágot” egy képregény hasábjain a világhírűvé vált Hupikék törpikék, ebből az alkalomból kiállítást rendeztek Brüsszelben. A törpök először 1958 őszén tűntek fel egy belga képregénymagazinban két középkori mesehős partnereiként.

SMS

Negyed évszázada ezt írták a világ első SMS-ében

Két napja volt 25 éve, hogy elküldték a legelső SMS-t, amely mindössze két szót tartalmazott. 2011-ben az amerikai piacon 2,3 milliárd üzenetet küldtek mobilról, azóta viszont az SMS népszerűsége folyamatosan csökken. Megéri vajon az SMS a 30. születésnapját?

II. Erzsébet és Fülöp edinburgh-i herceg (Fotó: YouTube.com)

Platinalakodalmát ünnepli a brit uralkodó és férje

Az angol monarchia évezredes történetében példátlan évfordulóra készül a londoni udvar: platinalakodalmát, vagyis 70. házassági évfordulóját ünnepli ma, 2017. november 20-án a 91 esztendős II. Erzsébet királynő és 96 éves férje, Fülöp edinburgh-i herceg.

Péterfy Bori & Love Band: Péterfy Bori és Tövisházi Ambrus (Fotó: MTI - Bruzák Noémi)

Péterfy Bori & Love Band: új lemez és jubileumi koncert

Új albummal és koncerttel ünnepli tizedik születésnapját a Péterfy Bori & Love Band. Péterfy Bori énekesnő és Tövisházi Ambrus zenekarvezető a friss anyagról és a csapat eddigi útjáról is mesélt.

Madách Imre: Az ember tragédiája

A Magyar Dráma Napja: díjátadók, magyar szerzők művei, rendhagyó programok a színházakban

A Magyar Dráma Napját Madách Imre „Az ember tragédiája” című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg ezen a napon.

Két barát ütötte össze, majd megváltoztatta az egész Internetet

Naponta milliárdok használják, a neve valójában egy matematikai kifejezés figyelmetlen elírásából származik. Larry Page és Sergey Brin húsz éve jegyeztette be a google.com oldalt.

A Lánchíd (Fotó: IfiPress)

Százhetvenöt éve, 1842. augusztus 24-én helyezte el József nádor a pest-budai Lánchíd alapkövét

Az állandó híd építését Széchenyi István gróf szorgalmazta legjobban, aki az egységes Budapestet képzelte el a modern Magyarország fővárosaként.

Elvis Presley

A 40 éve elhunyt Elvis Presleyre emlékeznek Budapesten

Több száz résztvevőt várnak a Magyar Elvis Klub által szerda 19 órára szervezett eseményre, amelyen mécseseket gyújtanak és akusztikus zenélés is lesz a fővárosi Elvis Presley parkban.

USA

Függetlenségét ünnepli ma az Egyesült Államok

1776-ban ezen a napon hagyta jóvá a Kontinentális Kongresszus a Függetlenségi Nyilatkozatot, amely megnyitotta az utat tizenhárom észak-amerikai brit gyarmat előtt a szuverenitás felé. Az Egyesült Államok július 4-én a Függetlenség Napját ünnepli.

Húszéves lett Harry Potter

Húszéves lett Harry Potter: 1997. június 26-án jelent meg a varázslótörténet első kötete

Húsz évvel ezelőtt a kiadó nem igazán hitt a történet sikerében, ugyanis mindössze 500 példányt nyomtatott az első kiadásból. Mára a Harry Potter-könyvekből 450 millió darabot adtak el világszerte.

Tüskevár (Fotó: YouTube.com)

Ötven évvel ezelőtt került képernyőre a „Tüskevár” – VIDEÓ

A Magyar Televízió 1967. április 3-án, azaz napra pontosan fél évszázada sugározta először a Fekete István azonos című regényéből készült ifjúsági sorozat kezdő epizódját.

Párizs az egy évvel ezelőtt történtekre emlékezik

Megkezdődtek a tavaly november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényletek egyéves évfordulójának hivatalos megemlékezései a francia fővárosban. Sting egy perces néma csenddel emlékezett a Bataclanban.