2019. április 25., csütörtök

Piaristák az űrben

Budapesti gimnazisták az űrből készítettek felvételeket a Balatonról – VIDEÓ

A Piarista Gimnázium tizenegyedikes tanulói egy héliummal töltött ballont küldtek a sztratoszférába a tihanyi Belső-tó partjáról. A kísérlet helyszínét nem találomra választották ki, hanem a videókon megjelenő látvány kedvéért.

Egyenesen az űrből, 24 kilométer magasból készítettek felvételeket a Balatonról a budapesti Piarista Gimnázium 11. évfolyamos tanulói. Egy héliummal töltött ballont küldtek a sztratoszférába a tihanyi Belső-tó partjáról. A kísérlet helyszínét nem találomra választották ki, hanem a videókon megjelenő látvány kedvéért.

A diákok szeptemberben vágtak neki a kutatási programnak. A ballont a Piarista Diákszövetség segítségével vették meg az Országos Meteorológiai Szolgálattól. A tudományos kísérletet természetesen alaposan előkészítették.

A különleges, kifejezetten magas-légköri felszállásokhoz tervezett ballon kamerája látványos felvételeket készített a tó környékéről, miközben a rajta lévő műszerek folyamatosan rögzítették a hőmérséklet, légnyomás, a metán és szén-monoxid koncentrációjának értékét, egészen 24 km magasságig.

A földre visszahulló műszert végül a felbocsátás helyétől 102 km-re, közvetlenül egy út mellett találták meg Szekszárd közelében.

Forrás: Híradó.hu


Megosztás