2019. március 22., péntek

Vizes VB - Milák Kristóf (Fotó: MTI - Kovács Tamás)

Bernek Péter hatodik, négy magyar úszó döntős

Kapás Boglárka 800 méter gyorson, Hosszú Katinka 200 méter háton, Cseh László és Milák Kristóf 100 méter pillangón döntős, Bernek Péter pedig 200 méter háton hatodik lett pénteken, az úszó-világbajnokságon.

Három számban összesen négy magyar versenyző jutott döntőbe 2017. július 28-án a 17. vizes világbajnokságon, a Duna Arénában, Bernek Péter pedig új országos csúccsal a hatodik helyen végzett a 200 méteres hátúszás döntőjében. A 17 éves Milák Kristóf kétszer is megdöntötte a junior világcsúcsot, de Cseh László is szenzációsan úszott. Íme, a magyar versenyzők pénteki eredményei.

Molnár Flóra 19. lett 50 méter pillangón

Molnár Flóra a 19. helyen végzett, így nem jutott elődöntőbe 50 méter pillangón. A 19 éves nagykanizsai versenyező – aki ősztől az Egyesült Államokban folytatja tanulmányait – 26.51 másodperccel futamában a hetedik lett, 26.15-ös országos csúcsától elmaradva.

Nem volt jó úszás, nem éreztem a vizet egyáltalán. Talán sprintszámhoz kicsit reggel van. Pedig nagyon vártam, hogy végre hazai közönség előtt úszhassak, eszméletlen érzés volt” – nyilatkozta Molnár Flóra.

Vizes VB - Molnár Flóra

Molnár Flóra a női 50 méteres pillangóúszás előfutama előtt
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Tizedikként zárt a férfi 4×200 méteres gyorsváltó

Nem jutott döntőbe a Németh Nándor, Grátz Benjámin, Telegdy Ádám, Kozma Dominik összeállítású 4×200 méteres férfi gyorsváltó. A négyes 7:11.10 perces eredménnyel futamában az ötödik, összesítésben pedig a tizedik lett.

Tizedikek lettünk, közel volt a döntő. Megpróbáltam bekezdeni de ez visszaütött, jobbat szerettem volna úszni” – mondta Grátz Benjámin. „Mindenki kiúszta magát, senkiben sem maradt, legközelebb majd összejön” – tette hozzá Telegdy Ádám. „A döntős idő is bennünk volt, a jövőben megmutatjuk, hogy lesz még jobb ez a váltó” – folytatta Németh Nándor, majd hozzátette, reggel még soha nem úszott ilyen jó időt.

Úgy voltam vele, ha már itt vagyunk, akkor ússzuk végig. A végén már azt éreztem, hogy daruval kell majd kiemelni a vízből” – fogalmazott Kozma Dominik. Kitért rá, Grátz Benjámin először úszott a világbajnokságon, márpedig az első úszás mindig nehezebb. „A közönségtől, ami nekünk most már pozitívum, az lehet, hogy őt visszaordította a call roomba.”

Vizes VB - Kozma Dominik

Kozma Dominik várja a rajtot a férfi 4×200 méteres gyorsváltó előfutamában
(Fotó: MTI – Kovács Tamás)

Kapás Boglárka döntős, Késely Ajna 9. lett 800 méter gyorson

Mindkét magyar versenyző a harmadik előfutamban állt rajtkőre. Az olimpiai bronzérmes Kapás Boglárka sokáig csak a középmezőnyben „úszkált”, 300 méterrel a vége előtt azonban ritmust váltott és felzárkózott a harmadik helyre, s végül 8:28.93-as idővel csapott célba.

Jó volt, a második felét úsztam meg, ez volt a terv” – mondta röviden Kapás Boglárka, aki úgy fogalmazott, hogy az első 400-on nem csinált semmit.

Vizes VB - Kapás Boglárka

Kapás Boglárka a női 800 méteres gyorsúszás előfutamában
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Késely Ajna végig a negyedik és a hatodik hely között tartotta magát, a mindössze 15 éves magyar tehetség 8:32.01-es időt ért el, ez kevesebb mint egy másodperccel marad el egyéni legjobbjától (8:31.05).

Ebben a délelőttiben most minden benne volt, mindent beleadtam. Titkon vágytam rá, hogy bejutok a fináléba, de így is mosolyogva térhetek haza, nagyon örülök a három döntőnek” – nyilatkozta Késely Ajna, aki hozzátette, várhatóan egy napot pihenhet az ifjúsági világbajnokság előtt.

Vizes VB - Késely Ajna

Késely Ajna a női 800 méteres gyorsúszás előfutama előtt
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Bernek Péter országos csúccsal hatodik 200 méter háton

Bernek Péter 1:55.58 perces országos csúccsal a hatodik helyen végzett 200 méter háton. A szám 2010-es ifjúsági olimpiai bajnoka először a csütörtöki elődöntőben javította 1:55.79-re saját, 2012-es országos csúcsát, s pénteken az új időt faragta tovább. Bernek Péter az 1-es pályán vágott neki a négy hossznak, egészen az utolsó fordulóig a hetedik helyen tempózott, majd a záró 50 méteren nagy hajrába kezdett, úgy tűnt, akár előrébb is végezhet, végül hatodiknak nyúlt be.

Nem sokon múlott, azt hittem, picivel ennél is tudok jobbat, ezzel együtt örülök, hogy ennyi kihagyás és sérülés után kétszer is országos csúcsot tudtam úszni” – nyilatkozta Bernek Péter.

Vizes VB - Bernek Péter

Bernek Péter rajtol a férfi 200 méteres hátúszás döntőjében
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Hosszú Katinka döntős, Burián Kata tizedik 200 méter háton

Az elődöntőnek a szám 28 éves olimpiai ezüstérmese a második legjobb idővel vágott neki, míg a 22 éves Burián Kata tizenegyedikként került be a legjobb 16-ba.

A háromszoros olimpiai bajnok, hatszoros világbajnok Hosszú Katinka az első futamban kapott helyet. A hazai közönségkedvenc – aki szokás szerint hangorkán közepette lépett be a medencetérbe – erősen kezdett, azonban ellenfelei tartották vele a lépést, s a magyar úszó az utolsó fordulót követően negyedik volt. A hajrá végén szoros célba érkezést láthatott a közönség, Hosszú Katinka negyediknek, 2:07.51-gyel érintette a falat. Ez az idő több mint két tizeddel gyengébb, mint amit a délelőtti előfutamban úszott.

Nem így terveztem, de azért nagy kő esett le a szívemről. Két tizeddel lassabb voltam, mint délelőtt, ami úszásban nem sok, de azt hittem, jobb időre leszek képes. A negyedik-ötödik hely a középdöntőben mindig rizikós, örülök, hogy végül azért csak összejött. Érdekes lesz majd a surranópályán úszni. Maradt még bennem holnapra” – nyilatkozta Hosszú Katinka.

Vizes VB - Hosszú Katinka

Hosszú Katinka rajtol a női 200 méteres hátúszás elődöntőjében
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Burián Kata a második elődöntőben 2:08.65 perces idejével bő három tizeddel maradt el egyéni legjobbjától, így a futamban ötödik, összesítésben tizedik lett.

Nem volt rossz úszás, csak amiatt vagyok csalódott, mert ez az idő a riói olimpián és a kazanyi világbajnokságon is elég lett volna a döntőre” – mondta Burián Kata.

Vizes VB - Burián Kata

Burián Kata a női 200 méteres hátúszás elődöntőjében
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Takács Krisztián 15. lett 50 méter gyorson

Takács Krisztián a 15. helyen zárt, így nem jutott döntőbe 50 méter gyorson . A szám 31 éves országos csúcstartója (21.42) délelőtt éppen csak „becsúszott” a legjobb 16 közé. A VB legnépesebb, 125 versenyzőt felvonultató mezőnyének elődöntőjében ugyan sikerült javítania 22.18-as első idején, de a 22.05 másodperces délutáni eredmény nem ért finálét.

Veszítenivalóm nem volt, bónusz volt számomra ez az úszás, hogy a délutáni hangulatot is átélhettem” – mondta Takács Krisztián, aki hozzátetette: délelőtthöz képest egy helyet lépett előre, az európaiak közül pedig a nyolcadik időt úszta. „Az éves teljesítmény alapján reális ez a helyezés” – jelentette ki.

Vizes VB - Takács Krisztián

Takács Krisztián rajtol a férfi 50 méteres gyorsúszás elődöntőjében
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Milák Kristóf megdöntötte Cseh László országos csúcsát is, mindketten döntősök 100 méter pillangón

A 17 éves Milák Kristóf, aki már délelőtt is junior világcsúccsal jutott az elődöntőbe, újabb junior világ-, egyben új országos rekorddal a harmadik, Cseh László pedig a hatodik idővel jutott döntőbe 100 méter pillangón.

A két magyar közül elsőként a szám olimpiai ezüstérmese, a legutóbbi két világbajnokságon, Barcelonában, majd Kazanyban is második Cseh László állt rajtkőre, többek között az ötkarikás címvédő szingapúri Joseph Schooling, illetve a dél-afrikai, 200-on győztes Chad Le Clos társaságában. A magyar versenyző nagyon rosszul rajtolt – több mint egy tizeddel lassabb volt mindenkinél –, így csak nyolcadiknak fordult, azonban végül egy elképesztő hajrával, 51.16-os idővel másodiknak jött be. Ez mindössze két századdal rosszabb annál az időnél (51.14), mint amivel Rióban Le Clos-val és Michael Phelps-szel hármas holtversenyben ezüstöt nyert.

Vizes VB - Cseh László

Cseh László a férfi 100 méteres pillangóúszás elődöntője után
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Ezt követően Milák Kristóf érkezett, aki délelőtt 51.23-as új egyéni rekorddal, egyben junior világcsúccsal tette le a névjegyét: veterán honfitársához hasonlóan ő sem kezdett túl jól, de aztán óriási tempót diktálva harmadiknak fordult, majd az amerikai Caeleb Remel Dresselre tapadva elképesztő, 50.77-es idővel csapott a célba. Ezzel megdöntötte Cseh László országos csúcsát, a tavalyi londoni Európa-bajnokságon felállított 50.86-os időt.

Vizes VB - Milák Kristóf

Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás elődöntője után
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Örülök, hogy jobban ment, mint délelőtt, viszont megdöntötték az országos csúcsomat, úgyhogy fel van adva a lecke rendesen. Kristóf fantasztikusan úszott” – mondta Cseh László, majd hozzátette, Milák Kristóf a kezdésben erősebb nála. „Most nem a fiatalok próbálnak felzárkózni, hanem én rájuk, de mindenképpen jó, hogy ilyen erős pillangóúszók vannak itthon.”

Nem jutott még el igazán az agyamig, én csak úsztam egyet” – mondta a szenzációs időt követően Milák Kristóf, aki elárulta: bár most elfáradt, érez még tartalékokat az úszásában. „Mindenki megfogható valamikor, de nem ígérek semmit” – tette hozzá a szombati döntőre utalva.

Forrás: MTI


Megosztás