2019. április 25., csütörtök

Bernd Storck: hosszú út van még hátra

A labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint nem dőlt el semmi azzal, hogy a VB selejtezősorozat keddi nyitányán gól nélküli döntetlent értünk el a Feröer-szigeteken, mert hosszú út van még hátra.

Hosszú út van még hátra a VB-selejtezőben, amely csak jövőre dől el” – nyilatkozott a német szakember a szerdai hazaérkezést követően Ferihegyen tartott sajtótájékoztatón. „Most a következő, hazai mérkőzésre kell koncentrálnunk. Svájc lesz az ellenfél, amely hazai pályán 2-0-ra legyőzte az Európa-bajnok Portugáliát.”

Bernd Storck úgy vélte, együttesének a legjobbját kell nyújtania, hogy javítani tudjon a hozzá hasonlóan EB-nyolcaddöntős svájciak ellen az október 7-i találkozón.

A feröeri meccsről azt mondta, hogy játékosai nem futballoztak jól. „Ez tény, ezt kell ismerni” – tette hozzá. Arról, hogy kevés helyzet adódott, megjegyezte, nem segített, hogy csatárokat vitt be, mert így sem sikerült elég lehetőséget kidolgozni ahhoz, hogy megszerezzék a győzelmet. Kiemelte még, hogy bár nem voltak jók a körülmények, ez nem lehet kifogás senki számára. Szerinte a szigetországiak csapata erős rivális, és olyan nehéz volt a meccs, amilyenre számított.

Fotó: MTI/MLSZ - Baricsa Gábor

Németh Krisztián (b) és a feröeri Bárdur Hansen
(Fotó: MTI/MLSZ – Baricsa Gábor)

Nehéz találkozóra számítottunk, hiszen két éve is az volt az EB-selejtezős összecsapás. Ezúttal nem sikerült nyerni, de lesz még javítási lehetőség” – értékelt Fiola Attila, aki elárulta, még mindig nem százszázalékos a bokája, amely a nyári Európa-bajnokságon sérült meg. A Videoton FC védője szerint csak a sorozat végén derül majd ki, mennyire fog hiányozni ez a két elhullajtott pont, de elképzelhetőnek tartja, hogy nagyon. „Hátul nagyon nagy probléma nem volt. Persze akadt néhány lehetősége az ellenfélnek, de ez mindig benne van a játékban” – mondta Fiola.

Fotó: MTI/MLSZ - Baricsa Gábor

Guzmics Richárd (j) és a feröeri Joan Edmundsson
(Fotó: MTI/MLSZ – Baricsa Gábor)

Feröer-szigetek – Magyarország 0-0

Az első tíz percben egyértelműen mi irányítottuk a játékot, de helyzetig nem jutottunk. Ezt követően kiegyenlítetté vált a játék, ráadásul az első félidőben a szél által támogatott hazaiak előtt adódtak lehetőségek és ígéretes lövőhelyzetek, ennek nyomán a kapusok közül csak Gulácsinak volt dolga. A magyar játékosoknak láthatóan gondot okozott a vizes műfű, rendkívül nehezen tudtak ritmust váltani, vagy éppen fordulni, így nem tudtak mezőnyfölényt kiharcolni.

Még félóra sem telt el a meccsből, amikor kényszerű csere révén Szalai állt Priskin helyére, de ettől némileg veszélyesebb lett a magyar csapat játéka, a Hoffenheim csatára kétszer is helyzetbe került, de a kaput nem találta el egyik alkalommal sem. Az első kaput eltaláló magyar lövésre 40. percig kellett várni.

Fotó: MTI/MLSZ - Baricsa Gábor

Szalai Ádám (j), valamint a feröeri Gunnar Nielsen kapus (b) és Sonni Ragnar Nattestad
(Fotó: MTI/MLSZ – Baricsa Gábor)

A folytatás feröeri helyzettel indult, ezután viszont ismét a magyar percek következtek – komoly lehetőség nélkül. A 60. perctől viszont a hazaiak akár el is dönthették volna a találkozót, többször is helyzetbe kerültek, de egyszer sem találták el a kaput, így megúsztuk ezt a periódust.

A hajrában ismét többet volt a labda nálunk, de a játékosok továbbra sem tudtak alkalmazkodni a körülményekhez, sem a csúszós talajhoz, sem a viharos szélhez, így nem találták riválisuk ellenszerét. Az utolsó percekben mindkét gárdának szerencséje volt, hogy elkerülte a kapott gólt, minket a kapufa mentett meg, de a feröeriek kapuja előtt is óriási ziccer adódott, amelyben kisebb tűzijáték alakult ki – eredménytelenül. Összességében egyik csapat sem tudott a másik fölé nőni huzamosabb ideig, így igazságos döntetlennel zárult az összecsapás.

Fotó: MTI/MLSZ - Baricsa Gábor

Kleinheisler László (b) és a feröeri Frodi Benjaminsen
(Fotó: MTI/MLSZ – Baricsa Gábor)

Magyarország az egyetlen olyan európai selejtezőcsoportban szerepel, amelybe három EB-nyolcaddöntős gárda – a magyar mellett, az Európa-bajnok portugál és a svájci – került. Rajtuk kívül a feröeriek, a lettek és az andorraiak vannak még a hatosban. A magyar válogatott legközelebb október 7-én Svájcot fogadja a Groupama Arénában, majd három nappal később Lettországban lép pályára.

Forrás: MTI


Megosztás