2019. március 26., kedd

Oltja a szomjat, egészséges, ráadásul még a bőrt is szépíti… Igen, ez az őszibarack!

Ha kánikula, akkor őszibarack: a frissítő, szomjoltó gyümölcsből a sárga húsú a sláger, illetve minél magasabb a hőmérséklet, annál több fogy a kopasz ősziből és a nektarinból.

Az őszibarack a dinnyéhez hasonlóan „kánikulagyümölcs”, fő fogyasztási időszaka a nyár közepe és második fele, azaz most fogy a legtöbb belőle. 85-90 százaléka víz, ettől lesz olyan lédús és szomjoltó gyümölcs. Alacsony kalória-, fehérje-, szénhidrát-, és zsírtartalmának köszönhetően nem terheli le szervezetünket, így kitűnően alkalmazható a fogyókúrák során is, ráadásul nem kell félnünk attól, hogy túl sokat eszünk belőle, mert nem lehet túladagolni. Mindemellett számos, egészségre jótékony hatása is van, és kitűnő csodaszer a száraz és fáradt bőrre.

Története

Őshazájának régebben Perzsiát tartották, ami a latin növénytani elnevezésében (malum persicum) is kifejezésre jut, későbbi kutatások azonban nem ezt nem bizonyították, mivel a kínai irodalomban már i. e. több száz évvel is ismerték, ezért feltételezhető, hogy innen származik. Európai elterjedésének forrása Itália, majd Franciaország, ahol a kedvező életkörülmények és tenyésztési feltételek miatt, nem csak termesztik, de fajtáinak szaporítása is fellendült. Oliver De Serres 1604-ben megjelent kertészetről szóló munkájában („Théatre d’Agriculture”) már 12 fajtát ír le.

Őszibarack

A kép illusztráció

Az őszibarack-termesztés fellendülésére jellemző, hogy a kereszténység terjesztésével párhuzamosan terjedt el Európa többi országában, mivel a legügyesebb termesztők a szerzetesek voltak. A kolostorok kertjeiben nagy gonddal nevelték és valószínűleg szaporították is. Franciaországban jöttek létre az első faiskolák is, 1628-ban már 27 fajtát, 1667-re pedig már 38 fajtáról tesznek említést. Innen terjedt el Belgiumba, Hollandiába, Németországba, de Angliába is. Napjainkban 500 őszibarack- és 300 nektarinfajtát ismerünk.

Őszibarack

A kép illusztráció

Szomjunk oltója, egészségünk őre

Az őszibarack 85-90 százaléka víz, ettől lesz olyan lédús és szomjoltó gyümölcs. Magas ásványi anyag-, és vitamintartalma kitűnő hatással van szervezetünkre, alacsony kalória-, fehérje-, szénhidrát-, és zsírtartalmának köszönhetően viszont nem terheli le azt, ráadásul nem kell félni attól, hogy túl sokat eszünk belőle, mert nem lehet túladagolni. Tápértékének köszönhetően kitűnő gyümölcs a diétázók számára is.

A és C-vitamin-, kálium- és szeléntartalma igen magas, a benne található kalcium és magnézium aránya is kiemelkedő, ezért kitűnő hatással van a csontok regenerálódására, az ásványi anyagok pedig segítik az izmok képződését. Csökkenti a vérnyomást, és kedvező hatással van többek között a szívre és az érrendszerre is. Jól alkalmazható székrekedés esetén is, ilyenkor célszerű 2-3 órával az étkezés után fogyasztani, hogy a gyomor akkor már csak a könnyen emészthető barack hatására összpontosíthasson. A számítógép-használók számára is nagyon ajánlott, hiszen képes megtisztítani a szervezetet a kisugárzásos szennyeződésektől is.

Őszibarack

A kép illusztráció

Bőr-, és hajszépítő hatással is bír

Gyakran mondjuk a fiatal, egészséges arcbőrre, hogy hamvas, mint egy barack. Mindez nem véletlen, hiszen az őszibarack kitűnő csodaszer a száraz és fáradt bőrre. Alfa-hidroxi gyümölcssav tartalmának köszönhetően kitisztítja a pórusokat és segít az elhalt hámsejtek eltávolításában. Magas szelén- és cinktartalma erősíti a körmöket és a hajszálakat, serkenti növekedésüket.

Önmagában is finom, de kiváló leves és süti is készíthető belőle

Az őszibarackok közül egyaránt kedvelt a sárga vagy a fehér húsú, a molyhos héjú illetve a nem molyhos héjú (kopasz), a nektarinból a sárga vagy fehér húsú. Az őszibarack ízének és zamatanyagának kialakulása nagyon jelentős mértékben a napsütés mennyiségétől függ.

Igyekezzünk a gyümölcsöket úgy szállítani, hogy ne törjenek össze, mert utána könnyebben megromlanak! A vásárlás után a gyümölcs mosás nélkül még 2-3 napig eláll a hűtőben, fogyasztás előtt azonban hagyjuk egy kicsit melegedni, mert igazi zamata szobahőmérsékleten jön csak ki!

Őszibarack

A kép illusztráció

Konyhatündér

Őszibarack krémleves

Hozzávalók:

 • 30 dkg őszibarack
 • 2 tojás sárgája
 • 1 evőkanál méz
 • 1 dl tejszín
 • fahéj
 • citromlé
 • szegfűszeg

Elkészítés

A barackokat jó alaposan mosd meg, majd szeleteld fel! A szeleteket kevés fahéjjal, szegfűszeggel, citromlével és a mézzel keverd össze, majd 6-7 deciliter vízzel főzd meg és hűtsd le! Az egészet öntsd át turmixgépbe, add hozzá a tojás sárgáját és a tejszínt, majd turmixold habosra! Díszítéshez egy-két szelet barackot helyezz a leves tetejére.

Őszibarack

A kép illusztráció

Őszibarack krém

Hozzávalók

 • 1 db nagy őszibarack
 • 1,5 dl habtejszín
 • 2 dl tej
 • 2 teáskanál méz

Elkészítés

Mosd meg nagyon alaposan az őszibarackot, majd hámozd meg! Vágd fel apró darabokra és tedd a turmixgépbe! Öntsd hozzá a habtejszínt, a tejet, majd a mézet! Turmixold alaposan össze, amíg meg nem keményedik kicsit, végül tedd át kelyhekbe és helyezd el a hűtőben addig, amíg le nem hűl! Tálalás előtt őszibarack szeletekkel díszítsd!Megosztás