2018. december 16., vasárnap - Etelka, Aletta

Az ország legnagyobb csokoládé-szökőkútja Szegeden (Fotó: Szeged.hu)

Az ország legnagyobb csokoládé-szökőkútját építették meg Szegeden

Az elmúlt hétvégén immár hatodik alkalommal megrendezett Szegedi Csokoládéfesztiválon. Az Árkád bevásárlóközpontban lévő szökőkutat csaknem 350 kilogramm belga csokoládéval töltötték föl. A folyékony csokoládéból a kóstolásokon a vendégek is kanalazhattak.

Sebestyén István, a Magyar Rekord Egyesület elnöke a helyszínen elmondta, a különleges szerkezet minden bizonnyal Magyarország, de elképzelhető, hogy Európa legnagyobb csokoládé-szökőkútja.

A 4,5 méter magas szökőkút köré műsziklából egy hónap alatt épült csokivulkánt húztak, amelynek lankáin forró lávaként hömpölygött le az ipari mennyiségű édesség. A szökőkutat csaknem 350 kilogramm belga csokoládéval töltötték föl. A folyékony csokoládé mozgatásáról négy szivattyú gondoskodott, a finomság melegen tartásáért pedig 120 méternyi fűtőszál felelt. A csokoládét állandó 45 fokos hőmérsékleten kellett tartani, mert megdermedt, vagy megégett volna.

Az ország legnagyobb csokoládé-szökőkútja Szegeden (Fotó: Szeged.hu)

Az ország legnagyobb csokoládé-szökőkútja Szegeden
(Fotó: Szeged.hu)

A folyékony csokoládéból a naponta több alkalommal megszervezett kóstolásokon a vendégek is kanalazhattak. A vasárnap befejeződött fesztiválon számos csokoládémanufaktúra kínálta termékeit és látványműhely is várta a látogatókat, a programok közül kiemelkedett M. Tóth Zsolt világbajnok jégszobrász produkciója, melynek során láncfűrésszel és lángvágóval faragott szobrot egy közel egymázsás csokitömbből.

Forrás: MTI / Szeged.hu


Megosztás