2019. január 18., péntek - Piroska

Az Amerikai Filmintézet szerint ezek 2017 legjobb amerikai filmjei

Az AFI közleménye szerint a kiválasztott alkotások „gazdagítják az amerikai filmművészetet, inspirálóan hatnak a közönségre és a művészekre egyaránt, és nyomot hagynak az amerikai társadalomban”. A lista rendszerint jól jelzi az Oscar-szezon várható díjazottjait.

Az Amerikai Filmintézet idén is szavazott az év legjobb amerikai filmjeiről. Az 1967-ben alapított filmintézet minden évben kiadja TOP10-es listáját, de nem állít fel rangsort a produkciók között. A legjobbnak tartott alkotásokat kritikusok, filmtörténészek, televíziós és filmszínészek, valamint az intézet vezetőinek véleménye alapján válogatják ki.

A „Pentagon titkai” című sajtódráma, Luca Guadagnino „Szólíts a neveden” című alkotása, a második világháborús „Dunkirk” és a „Wonder Woman” is felkerült az Amerikai Filmintézet (AFI) 2017-es év legjobb amerikai filmjeit felvonultató tízes listájára.

A rangos listán szerepel még Jordan Peele „Tűnj el!” című thrillerje, az elsőfilmes Greta Gerwig felnőtté válásról szóló, „Lady Bird” című drámája, Guillermo del Toro „A víz érintése” című fantasyfilmje, a Michael Showalter rendezte „Rögtönzött szerelem”, Martin McDonagh „Három óriásplakát Ebbing határában” című filmje és Sean Baker „Floridai álom” című drámája is.

A filmintézet a televíziós alkotások tízes listáját is elkészítette, felkerült rá többek között a „Trónok harca”, a „Hatalmas kis hazugságok”, a „Stranger Things” és „A szolgálólány meséje”.

Forrás: Híradó.hu


Megosztás