2018. május 24., csütörtök - Eszter, Eliza

V4 Kerékpárverseny 2017

Április 22-én rajtol a V4 Kerékpárverseny, az év egyik kiemelt kerékpáros sporteseménye

27 csapat mintegy 160 versenyzője áll rajthoz a WestEnd City Centernél a Visegrád 4 Kerékpárverseny magyarországi szakaszán, amely idén a sorozat nyitóversenye.

Ötödik alkalommal kerül megrendezésre a V4 Kerékpárverseny, azaz a Visegrádi Csoport országainak közös országúti kerékpárverseny sorozata. A négy ország idén is egy-egy, a nemzetközi szövetség (UCI) Europe Tour versenynaptárában 1.2-es besorolással szereplő viadalt rendez, 2017-ben elsőként hazánk, így ezúttal a sorozat Budapesten rajtol április 22-én. A hazai versenyhez több érdekes program is kapcsolódik. A kiemelkedő sportesemény sajtótájékoztatóját április 13-án, csütörtökön tartották.

A Visegrádi Csoport országai (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) lengyel kezdeményezésre hívták életre közös országúti kerékpárversenyüket, amelyet 2013-ban rendeztek meg először. Ekkor a verseny még egy monstre viadal volt, amelyen a versenyzők – a kisebb pihenőket leszámítva – megállás nélkül tekerték le a Budapest és Krakkó közötti 533 kilométeres távot. 2014 óta azonban már mind a négy ország egy-egy UCI 1.2-es besorolású, egynapos versenyt rendez, amelyeken világbajnoki és olimpiai kvalifikációs pontok szerezhetők.

V4 Kerékpárverseny 2017, sajtótájékoztató (Fotó: V4 Kerékpárverseny.hu - Drienyovszki Tamás)

Már a sajtótájékoztatón is fontos szerep jutott a bringáknak
(Fotó: V4 Kerékpárverseny.hu – Drienyovszki Tamás)

A versenyek, és természetesen maga a sorozat elismertsége és rangja évről-évre nő, hazánkban különösen, hiszen a viadal idén is Magyarország egyetlen UCI 1.2-es versenye, amelyen külföldi profi csapatok, valamint nemzeti és regionális válogatottak mellett a teljes magyar élmezőny is rajthoz áll. A V4 Kerékpárverseny azonban nemcsak a versenysport szempontjából kiemelkedő és fontos, hiszen a V4 országok együttműködésének, valamint magának a kerékpározásnak a népszerűsítése is célja.

Többek között ez utóbbi szellemében a verseny sajtótájékoztatójának résztvevői és meghívott vendégei idén sem annak helyszínén, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, hanem a WestEnd City Centernél találkoztak, ahonnan együtt tekertek át Budára.

Az eseményen a sajtó képviselőit Marek Pavlik, a Nemzetközi Visegrádi Alap cseh ügyvezető igazgató helyettese, Lázár András Máté, a V4 nemzetközi koordinátora, Törzsök Zsolt, a Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület elnöke, a sorozat magyar versenyeinek főszervezője, Sándor Benedek, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke, valamint Prosits Attila, a magyar szakaszt évek óta támogató WestEnd City Center ügyvezető igazgatója tájékoztatta a verseny részleteiről.

V4 Kerékpárverseny 2017, sajtótájékoztató (Fotó: V4 Kerékpárverseny.hu - Drienyovszki Tamás)

Sándor Benedek, Marek Pavlík, Lázár András Máté, Törzsök Zsolt és Prosits Attila (b-j) a sajtótájékoztatón
(Fotó: V4 Kerékpárverseny.hu – Drienyovszki Tamás)

Amint az elhangzott, az ötödik alkalommal sorra kerülő viadal mezőnye Budapestről, a Westend City Center főbejáratától rajtol április 22-én, déli 12 órakor. A 173,7 kilométeres táv során a versenyzők érintik többek között Budakeszit, Telkit, Zsámbékot, Bicskét, Zircet és Cseszneket, mielőtt – a tavalyihoz hasonlóan – a Pannonhalmi Bencés Főapátság előtt célba érkeznek. A viadal másnap Szlovákiában folytatódik, míg a cseh, valamint a záró lengyel versenyre az eddigiektől eltérően ősszel, szeptember 16-án és 17-én kerül sor.

Sándor Benedek hangsúlyozta, hogy a viadal az év egyik kiemelt rendezvénye lesz. „A kerékpársport az egyetlen sportág, amely egyben közlekedési forma, technikai sport, szabadidősport, egyéni és csapatsport is” – mondta.

Törzsök Zsolt elmondta, az eddigieknél több résztvevő, 27 csapatból mintegy 160 versenyző indul. „Ekkora mezőny még nem tekert együtt kiemelt kategóriás, UCI-versenynaptárban szereplő viadalon Magyarországon” – mutatott rá, hozzátéve, azért nem emeltek kategóriát, mert akkor nem indulhatna a teljes magyar élmezőny.

V4 Kerékpárverseny 2017, sajtótájékoztató (Fotó: V4 Kerékpárverseny.hu - Drienyovszki Tamás)

A V4 Kerékpárverseny leendő díjazottjainak trikói is bemutatásra kerültek
(Fotó: V4 Kerékpárverseny.hu – Drienyovszki Tamás)

Lázár András Máté kiemelte, júliusban egy évre Magyarország veszi át a V4 elnökségét. „Az elmúlt években egyre nőtt a fontossága, jelentősége ennek a politikai összefogásnak, amely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a Közép-európai érdekek az európai döntéshozatalban megjelenjenek” – szögezte le. Hozzátette, nemcsak a politikai, hanem civil, kulturális eseményekre is sor kerül a négy ország együttműködésének jegyében, így jövő nyáron az elnökség ideje alatt kiemelt rendezvény lesz a V4 kerékpárverseny is.

Marek Pavlik hangsúlyozta, a Visegrádi Csoport Európán belül meghatározó piaci szereplő. A Nemzetközi Visegrádi Alap – mint a Visegrádi Együttműködés egyetlen hivatalos intézményesített formája – évente 71 millió eurót költ közös projektekre és programokra, így természetesen támogatja a kerékpáros versenysorozatot is.

V4 Kerékpárverseny 2017, sajtótájékoztató (Fotó: V4 Kerékpárverseny.hu - Drienyovszki Tamás)

A sajtótájékoztatónak a Külgazdasági és Külügyminisztérium adott otthont
(Fotó: V4 Kerékpárverseny.hu – Drienyovszki Tamás)

Prosits Attila a rajt napján és helyszínén megrendezésre kerülő V4-WestEnd Tekerem elnevezésű, egész napos programot emelte ki, amelyre nemcsak a kerékpársport és a kerékpározás szerelmeseit, hanem minden érdeklődőt, fiatalokat és idősebbeket, baráti társaságokat és családokat is szeretettel várnak.

Ízelítő a programokból:
 • biciklis reggeli,
 • városi kéktúra,
 • látvány bicikliszerviz (Srtike bike charity),
 • biciklivel hajtott Turmix Bár,
 • Rádió Rock élő kívánságműsor,
 • helyszíni játékok,
 • kerékpárbörze,
 • kerékpár-kiállítás,
 • Duna Kerékpár sátor,
 • Hege Show bemutatók (Trial két keréken),
 • bicikliárverés,
 • érdekes biciklistermék-vásár,
 • koncert.

Magát a versenyt szurkolóként is érdemes megtekinteni, hiszen a már említett magyar élmezőny mellett nemzeti válogatottunk is rajthoz áll, illetve a külföldi csapatokban is több honi kerekest biztathatunk, már csak azért is, mert magyar versenyző még egyszer sem haladt át elsőként a célvonalon a sorozat eddigi története során.

A verseny leglátványosabb és egyben legnehezebb szakasza pannonhalmi körözés lesz, ahol a helyenként 15 százalékos meredekségű, dísztérkő burkolatú emelkedőt a versenyzőknek négyszer is abszolválniuk kell a Bencés Főapátság előtti célba érkezés előtt. Természetesen, maga a mintegy 160 fős mezőny küzdelme sem mindennapi látvány, illetve a versenyzők mindenhol szívesen fogadják a buzdítást, úgyhogy az alábbi táblázat és videó támpontot adhat, hogy mikor, hova érdemes kimenni szurkolni.

V4 Kerékpárverseny 2017

Tervezett áthaladási időpontok

A nap azonban az amatőr versenyzőnek is lehetőséget nyújt a megmérettetésre, ugyanis a profik futamának befutóját megelőzően kerül – egyenkénti indításos időfutamként – megrendezésre a III. Pannonhalma Prológ, amelyre országúti és mountain bike kategóriákban lehet online nevezni a verseny honlapján. A nevezési határidő: április 19., 22 óra.

Mindemellett két kerékpáros legendával is találkozhatsz ezen a napon, méghozzá a rajtig a fővárosban, a WestEnd City Centernél, majd Pannonhalmán, az amatőr, valamint a profi verseny befutójánál és eredményhirdetésénél. Nico Mattan idén is elfogadta a szervezők meghívását, így másodszor teszi tiszteletét a versenyen, a nagy meglepetés azonban a magyar kerékpársport egyik halhatatlanja, a világbajnoki ezüstérmes Bodrogi László, aki hosszú idő után lesz ismét látható itthon kerékpáros eseményen.

Kétségtelenül a hazai kerékpársport kiemelt napja jön el tehát április 22-én, amelyből nem érdemes kimaradni. Ha még több részletre és érdekességre vagy kíváncsi a V4 Kerékpárverseny idei és korábbi hazai futamaival kapcsolatban, akkor keresd fel a sorozat magyarországi hivatalos honlapját, amelyet ide kattintva érhetsz el.

Forrás: V4 Kerékpárverseny.hu / MTI / IfiPress


Megosztás