2018. július 21., szombat - Dániel, Daniella

Hallgatók

Amerikai egyetemi tanárok nyílt levélben biztatják önálló gondolkodásra a hallgatókat

A 15 professzor által aláírt nyílt levelükben „a közvélemény zsarnoksága” elleni fellépésre biztatják a diákokat amerikai egyetemi tanárok.

A The Wall Street Journal beszámolója szerint a professzorok, akik a tekintélyes Yale, Harvard és Princeton egyetemek oktatói, arra sürgetik az egyetemi hallgatókat, hogy legyenek függetlenek, ne engedjenek „a konformizmus bűnének” és „gondolkodjanak önállóan”.

Valószínűleg a professzorok közül néhányan maguk is meglepődtek, hogy egy egyetemen éppen erre kell biztatniuk a fiatalokat, de „az egyetemi kultúra ma olyan, hogy a diákoktól iszonyatos erőfeszítéseket, sőt, még egyfajta bátorságot is követel az önálló gondolkodás” – állapítja meg a konzervatív napilap.

Levelükben a professzorok kifejtik: „sok főiskolán és egyetemen az, amit John Stuart Mill (XIX. századi angol filozófus) a közvélemény zsarnokságának nevez, többet tesz, mint pusztán elbátortalanítja a diákokat attól, hogy az erkölcsi, politikai és más kérdésekben uralkodó álláspontoktól eltérő nézeteket hangoztassanak. Ez pedig arra a feltételezésre készteti őket, hogy az uralkodó álláspontok maguktól értetődően korrektek és csakis egy fanatikus vagy egy félbolond kérdőjelezi meg őket”. Az aláíró tanárok arra biztatják a fiatalokat: ne higgyenek ennek, és merjenek önállóan gondolkodni.

A professzorok rövid levelükben – amely az őszi egyetemi szemeszter megkezdése előtt, a Princeton Egyetem belső fórumán jelent meg kedden – a „nyílt szellemiség, a kritikai gondolkodás és a vita” fontosságát hangsúlyozták.

Az utóbbi hónapokban – különösen Donald Trump elnökké választása óta – az amerikai egyetemeken nem csupán viták, hanem tettlegességig fajuló összecsapások is előfordultak a véleménykülönbségek miatt. A jobboldali diákokat például Berkeleyben, a Kalifornia Egyetem kampuszán inzultálták, szintén Berkeley-ben a tavasszal Ann Coulter jobboldali kommentátornak le kellett mondania a programját a baloldali diákok tiltakozása miatt. A vermonti művészeti főiskolán Chares Murray libertárius politikatudóst kiabálással és fütyüléssel üldözték el a nézeteivel egyet nem értő hallgatók.

A The Week című lap pedig május végén arról adott hírt: az egyetemisták vehemensen tiltakoztak az ellen, hogy az ő nézeteiktől eltérő véleményt képviselő Condoleezza Rice volt külügyminiszter, vagy Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója mondjon évzáró beszédet.

Forrás: MTI


Megosztás