2019. május 27., hétfő

Állatkertek Éjszakája: változatos programokkal készülnek az intézmények szerte az országbanevent

Augusztus 25-én, pénteken országszerte tizenegy település tizenkét állatkertjében várják különleges esti, éjszakai programokkal a nagyközönséget.

Az Állatkertek Éjszakáját 2012-ben rendezték meg először, méghozzá nagy sikerrel, így azóta minden évben sor kerül az eseményre a nyár utolsó pénteki estéjén. Az öt éve megkezdett hagyomány természetesen 2017-ben is folytatódik: augusztus 25-én, a VI. Állatkertek Éjszakáján az ország tizenegy településén tizenkét bemutatóhely várja esti, illetve éjjeli nyitva tartással és egyedi programokkal az érdeklődőket.

Budapest

A Fővárosi Állat- és Növénykert kezdettől fogva részt vesz a kezdeményezésben, amely ezen a napon napközben a szokásos rendben üzemel, majd 18 órakor bezár, de 19 órakor újra kinyit, ekkor már az Állatkertek Éjszakájára érkezők előtt. A programok 19 órától egyből elkezdődnek, és folyamatosan tartanak késő estig. Belépni 23 óráig lehet, a Varázshegy 23:15-kor, az állatházak 23:30-kor zárnak, és éjfélig kell majd elhagyni a kert területét.

Az intézmény közleménye szerint a szervezők minden korábbinál gazdagabb és változatosabb programkínálattal várják a nagyközönséget. A kert különböző pontjain 23 helyszínen folyamatos, illetve előre meghirdetett időpontban megtartandó bemutatókra kerül sor, az óriáskígyó simogatástól a különböző látványetetéseken és állattréningeken át egészen az oroszlánfókák esti akrobatikus műsoráig. A programok közül több is akad, amelynek során a közönség egészen közel kerülhet az állatkert érdekes lakóihoz, így lesznek például a közönség bevonásával történő etetések is.

A Varázshegyben további 12 féle program várja az érdeklődőket: meg lehet ismerni többek között a rájákkal, és néhány barátságos, egzotikus ízeltlábúval is. A különféle állatos és növényes programok mellett lesz fényfestés, LED-fényshow, jégszobrász és tűzzsonglőr bemutató, zenés programok, valamint homok- és festékanimáció is. A részletes programkínálat az intézmény honlapján olvasható.

A programokra a helyszínen, illetve az interneten is lehet jegyeket váltani korlátozott számban. A jegyek 3.500,- forintos, a 14 éven aluli gyermekeknek 2.500,- forintos áron vásárolhatók meg. Az állatkert szorosan együttműködik a két másik, Budapesten, vagy annak közvetlen vonzáskörzetében található társintézménnyel, így lehetőség van kombinált jegyek megváltására is.

A kombinált jegyek az Állatkertek éjszakája ideje alatt a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, a Budakeszi Vadasparkba, illetve a Tropicariumba (Campona) is érvényesek, sőt, utóbbi két helyszínen szombaton és vasárnap is felhasználhatók napközbeni látogatásra. A kombinált jegyek ára 4.000,- forint, 14 éven aluli gyermekek esetében 3.000,- forint. Jegyek korlátozott számban kaphatók.

Oroszlán

A kép illusztráció

Izgalmas programok Budakeszin

A Budakeszire látogató érdeklődők szakvezetéssel egybekötött éjszakai kiránduláson vehetnek részt. A szakemberek lerántják a leplet a vadasparkban élő „éjjeli legények” életmódjáról, szokásairól és viselkedéséről. A résztvevők számára ekkor is garantált a játszva tanulás, a szórakoztató ismeretterjesztés és az állatok csodálkozó, a sötétben fénypárként világító szeme – írják közleményükben.

Emellett óránként kipróbálható lesz a külön az Állatkertek Éjszakájára készített „Vakkaraván” ügyességi pálya, amit végigjárva mindenki felfedezheti az éjszakai erdő kincseit. Interaktív játszópult is várja a látogatókat: a vállalkozó szelleműek a főbejárattal szemben tehetik próbára érzékszerveiket, hogy a saját bőrükön tapasztalhassák meg egyes állatok „éjszakai üzemmódját”. Mindeközben a Pangea Egyesület az éjszakai állatvilág érdekességeiről tart interaktív előadásokat, valamint a környéken élő éjszakai rovarvilág feltérképezésére fénycsapdákat is kihelyeznek.

Majom

A kép illusztráció

Debrecenben pirája-bemutató is lesz

A debreceni állatkert közleménye szerint az est egyik szenzációjaként átadják a Piranha-bemutatót. A show keretében Európa egyik legnagyobb pirája akváriumában „forrni fog” a víz, hiszen 30 ragadozó vöröshasú pirája látványetetését követhetik végig az érdeklődők..

A ragadozók vadon hangulatát megidéző vacsorája keretében az est sztárja, a négyhónapos Dáriusz élete első esti portyájára indul, és a Varázskarszalaggal rendelkezők testközelből kísérhetik végig a Tigriskifutóban, ahogyan becserkészi zsákmányát.

Az állatgondozók egész este több helyszínen mesélnek az ott bemutatott, főként éjszaka aktív állatokról, illetve a velük való foglalkozás kulisszatitkairól. A látogatók többek között tesztelhetik érzékszerveiket, és bizonyíthatják rátermettségüket is a különféle programokon.

A fényfestéssel megvilágított Afrika-röpde fényárban úszó vízesésével különleges éjszakai látványt ígér. Az estére díszvilágításba öltöző újdonság, a Szafari vonat a Kívánságtó körül szállítja a kicsiket és nagyokat. Különleges szolgáltatásként a Vidámpark is üzemel, sőt a Kisvasút egész este, külön részvételi jegy váltása nélkül visz egy éjjeli kirándulásra.

Az Elvarázsolt Kastélyban az állatkertben valaha élt különleges állatok különböző relikviáit és az éjszaka különös hangjait ismerhetik meg a látogatók. A vidámparki Dombtetőn pedig az állatokról mesélnek a csillagok. A kézműves sátorban apokrif lényekkel és állatokkal kapcsolatos ékszereket, rajzokat, kerámiákat és egyéb emléktárgyakat készíthetnek a kilátogató családok tagjai.

Az Országos Vérellátó Szolgálat segítségével véradásra is lesz lehetőség, ezáltal nemes célt is szolgálhatnak a látogatók.

Pirája

A kép illusztráció

A VI. Állatkertek Éjszakája keretében látogatható intézmények

Budakeszi:
Budapest:
Debrecen:
Győr:
Jászberény:
Kecskemét:
Miskolc:
Pécs:
Poroszló:
Szeged:
Veresegyház:

A legtöbb helyen az Állatkertek Éjszakája programjai este 7-től éjfélig tartanak majd, a belépés éjjel 11 óráig történik.

Forrás: Híradó.hu


Megosztás