2019. február 16., szombat

Málna

Addig egyél hazai málnát, amíg még tudsz!

Az 1980-as években közel 7 ezer hektáron 25-30 ezer tonna málna termett, ami az ezredfordulóra mintegy 1500 hektárra és 10-15 ezer tonnára zsugorodott, azóta pedig még tovább csökkent a termőterület. Pedig a málna nemcsak finom, hanem egészséges is.

Rossz hírrel szembesültek idén azok, akik szeretik a málnát: a gyümölcs ára az egekben, ráadásul több termesztő bejelentette, felhagynak a nagyüzemi termesztéssel, ugyanis a betakarítást csak kézzel lehet végezni, amelyhez kevés a munkaerő, a gyümölcs pedig nem tolerálja a nagy meleget. Lehet, hogy a magyar málna a globális felmelegedés áldozata lesz?

A magyar málnatermesztés évről-évre csökkenő tendenciát mutat, idén kevesebb, mint ezer tonna málnát takaríthatnak be a 200 hektárnyi termőterületről, amelynek csak a fele elfogadható színvonalú ültetvény – közölte a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke. Apáti Ferenc az MTI érdeklődésére elmondta, a megmaradt málnatermő terület kis része fagyasztóipari igényeket elégít és hűtőipari vállalkozások művelésében van, a másik hányadán frisspiaci árut termelnek.

Málna

A kép illusztráció…

Rámutatott, hogy a magyar málna fagyasztóipari hasznosítása jelenleg a megszűnés határán áll, mivel Lengyelországból és Szerbiából olcsóbban lehet kész fagyasztott árut importálni, mint a hazai alapanyagot megvásárolni. A frisspiacon is egyre jelentősebb teret hódít a lengyel málna, amely mostanra a 120 ezer tonna körüli termésével a magyar termelés százszorosára nőtte ki magát.

Az alelnök szerint a magyar málnatermesztés kritikus mértékű visszaszorulásának hátterében a klimatikus viszonyok átalakulása áll, valamint az erősebb szerb és lengyel versenytársak, akik gazdasági előnyüket kedvezőbb klímájuknak (elsősorban a lengyelek) és olcsóbb munkaerejüknek (a szerbek) köszönhetik. Mindezek mellett gondot jelent a munkaerőhiány is, mivel a málna a leginkább munkaerő-igényes kultúrák közé tartozik, éves művelése 3-4 ezer munkaórát igényel hektáronként.

Málna

A kép illusztráció…

Kitért arra is, hogy az Európai Unióban Lengyelország termeli a legtöbb málnát, a világ termelési ranglistáján pedig Oroszország után a második helyet foglalja el. A világ termelésének 21 százalékát, az unió termelésének több mint 70 százalékát adja. Lengyelországban a málna termelése körülbelül 30 ezer hektáron folyik, a termésmennyiség évente 110-120 ezer tonna körül alakul.

Pedig a málna nagyon egészséges

Már a kezdetekben is gyógynövényként tartották a málnát számon hasznos tulajdonságainak köszönhetően. Igazi vitaminbomba a szervezetnek, mivel magas a C-, B1- és B2-vitamintartalma. Másrészt rendszeresen fogyasztva könnyen megőrizhetjük az egészségünket a málnában lévő antioxidánsok miatt. A gyümölcscukor pedig segít helyrebillenteni az ingadozó vérnyomást és kialakítani a megfelelő vércukorszintet.

Málna

A kép illusztráció…

Fertőtlenít, összehúzza a pólusokat, illetve húgyúti problémák kezelésére is ajánlott a málna leveléből készített főzet vagy tea. A levelek egész nyáron szedhetők. A tea segít a cukorbaj kezelésében, csillapítja a lázat és erősíti az immunrendszert. Antibakteriális hatása miatt a szájban lévő gyulladások kezelésére alkalmas, illetve gargalizálva remek torokgyulladás esetén.

A málnalevél-tea emellett a menstruációs fájdalmak enyhítésére kínál alternatívát azok számára, akik nem szívesen szednek gyógyszer. Emellett a terhesség időszakában, a kezdeti rosszullétek mérséklődnek vagy megszűnnek azoknál a kismamáknál, akik legalább napi egy csészével fogyasztanak belőle.

Forrás: MTI / Napidoktor.hu / IfiPress


Megosztás