2018. november 19., hétfő - Erzsébet

A tavasz első zöldsége a hónapos retek, érdemes beilleszteni az étrendbe – RECEPTTEL

Nagyon régi és nagyon hasznos növényünk a retek – talán nem is hinnénk, mennyi mindenre jó ez a szendvicsbe és salátába rakva igen ízletes zöldség.

A friss, ropogós hónapos retek – bár ma már több társával együtt szinte egész évben kapható – az elsők között jelzi: megérkezett a tavasz. Emellett az sem elhanyagolható, hogy finom, ráadásul óvja-védi egészségünket – persze csak akkor, ha rendszeresen szerepel étrendünkben.

Amit a retekről tudni érdemes

A retekgumó – amit fogyasztunk – a szár megvastagodott, félig földalatti része. Színe általában egyszínű rózsás-piros vagy ennek egy árnyalata. Nagyon gusztusos és kedvelt a kétszínű, felül piros, alul fehér változat is. Alakja lehet szabályos gömb vagy annak lapított-nyújtott formája, illetve rövidebb-hosszabb hengeres is. A hónapos retek levelei karéjosak, kissé durva szövetűek, de fiatalon ugyancsak felhasználhatóak salátaként. A gumó mérete a nyári és téli retekfélékhez képest viszonylag kicsi, 15-40 gramm tömegű, 2-10 cm átmérőjű.

Retek

A kép illusztráció

A hónapos retek azon kevés zöldségféle közé tartozik, amelyet hagyományosan csak nyersen fogyasztunk. Hálás zöldség, csak meg kell mosni, és már ehetjük is: magában, felvágottak mellé, vajas kenyéren vagy salátával, sajtokkal vegyítve. Egy régi mondás azt tartja, hogy „a retek reggel méreg, délben étek, este pedig orvosság”, ami inkább az érzékeny gyomrúakra és a nehezebben emészthető, több rostot és savat tartalmazó téli retekre vonatkozik.

Csípős, borsos íze leginkább a friss, szabad fölben termett retekgumónak van, ami több kéntartalmú illóolajat és C-vitamint is tartalmaz. Számos gyógyító hatással rendelkezik: illóolaja antibiotikus, nyákoldó hatásával köhögés, rekedtség, megfázásos betegségek, légúti betegségek gyógyítója. Anyagcsere-fokozó hatása révén étvágyjavító és emésztést szabályzó szerepe van, de még az epebántalmakra is reteklé-kúrát ajánlanak.

Zamata leginkább akkor érvényesül, ha hajszálvékonyra szeleteljük. Érdekes francia szokás, hogy a retket nagyon fiatalon, szinte még fehéren eszik, előételként, vajjal tálalva.

A retek a világon mindenhol megtalálható: a jéghideg tundráktól kezdve a sivatagokig bárhol megterem, és szívesen is fogyasztják. Feltételezések szerint őshazája Észak-Kína vagy a Közel-Kelet lehetett, de Afrikában és Európában is évezredek óta ismerik. A legtöbb helyen gyógyító hatást tulajdonítanak neki, de a középkorban például vágyfokozóként is használták.

Retek

A kép illusztráció

Miért érdemes fogyasztani?

A természetes módszerekben hívők előszeretettel ajánlják a retket ízületi gyulladások, köszvényes panaszok és reuma ellen. Ennek alapja a benne rejlő illóolajak méregtelenítő-tisztító hatása. Sokan esküsznek arra, hogy a kora tavaszi, enyhébb tünetekkel járó virágpor-allergia ellen is hatékony.

Alacsony energiatartalma miatt a fogyókúrák, de az egészséges, súlymegtartó táplálkozás fontos része is lehet. 10 dekagramm retek átlagosan mindössze 15-20 kalória, ami még a zöldségek között sem számít soknak. Bátran együnk belőle sokat, de vigyázzunk a sózással, mert az egészségtelenné teheti!

Retek

A kép illusztráció

Az élelmiszer-kutatók szerint a retekfélékben található mustárolaj-glikozidok már egy-két adag esetén is jótékonyak lehetnek. Ezek a vegyületek ugyanis antibakteriális hatásúak, és a mikroszkopikus gombák szaporodását is gátolják. Mivel sok tavaszi meghűléses betegséget baktérium okoz, a retek az ilyen problémák természetes gyógyszere.

Sok A- és B-vitamint, ezenkívül káliumot és foszfort tartalmaz. Az A-vitamin a bőrünket és látásunkat védi, a B-csoport tagjai pedig az anyagcserében játszanak szerepet. A foszfor idegrendszerünk normális működéséért felel, a kálium a vérnyomást normalizálja és segíti az izmok munkáját.

Igazi C-vitamin-bomba: a hónapos retek egy adagjában benne van a felnőttek számára ajánlott napi mennyiség száz százaléka! Míg korábban a skorbut megelőzésére használták, ma inkább az antioxidáns hatását használhatjuk ki. A C-vitamin ugyanis segít közömbösíteni a szervezetünkben stressz vagy környezeti hatások miatt keletkező szabadgyököket.

Retek

A kép illusztráció

Kapros reteksaláta

Hozzávalók (4 főre):

  • 1 teáskanál ételízesítő – sok zöldséggel
  • 2 csomag hónapos retek
  • fél fej káposzta
  • 1 db lilahagyma
  • 2 dl natúr joghurt
  • 2 ek olíva olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek friss kapor apróra vágva
  • őrölt bors

Elkészítés

A káposztát lereszeljük, a retket vékony szeletekre vágjuk, megszórjuk őket ételízesítővel, és kicsit állni hagyjuk. A lilahagymát is vékony szeletekre vágjuk. A joghurtot az olajjal, az összetört fokhagymával és a fűszerekkel kikeverjük, majd a zöldségekhez adjuk és alaposan átforgatjuk. Tálalásig hűtőben tálaljuk.

Kitűnő grillhúsok mellé, de jó kísérője a szárnyasoknak és a sertéshúsnak is.

Forrás: Napidoktor.hu


Megosztás