2019. április 25., csütörtök

A szövetségi kapitány bízik a fiatalokban

Bernd Storck irányításával ezen a héten együtt edz Telkiben a világbajnoki selejtezőkre készülő felnőtt keret, illetve az EB-selejtezők előtt álló U21-es csapat.

Ez az első alkalom, hogy az U21-es és a felnőtt keret együtt tréningezik, nagyon fontos ez a fiatalok számára, hiszen megtapasztalhatják, hogy hasonló a stílus a felkészülésben mind fizikailag, mint taktikailag” – nyilatkozta kedden a telki edzőközpontban tartott sajtótájékoztatóján a német szakember, aki hozzátette, ez jelzés a tehetségek számára, hogy odakerülhetnek a felnőtt csapat közelébe.

A válogatott keretről a kapitány elmondta, a sérült Böde Dánielt és Priskin Tamást biztosan nélkülözniük kell, míg Korcsmár Zsoltra és Lovrencsics Gergőre még további vizsgálatok várnak. Ugyanakkor – mint azt hozzátette – nem aggódik, mivel az U21-es keretben számos kiváló játékos van, akit akár be is vethet majd jövő pénteken, a svájciak, illetve három nappal később, a lettek elleni világbajnoki selejtezőn.

Fotó: MTI - Illyés Tibor

Bernd Storck szövetségi kapitány a Svájc és Lettország ellen készülő magyar labdarúgó-válogatott edzésén
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

A szakember reagált Thomas Doll, a címvédő Ferencváros vezetőedzőjének azon nyilatkozatára, miszerint nem érti, miért kell háromhetes szünetet beiktatni a bajnokságba. Storck szerint ez az egész magyar futballt szolgálja – és ezért köszönet jár a kluboknak, illetve a szövetségnek is –, hiszen a klubcsapatok nem szerepelnek a nemzetközi kupaporondon, így ez alatt a három hét alatt próbálják meg a játékosokat felkészíteni a nemzetközi megmérettetésre.

A közelgő VB-selejtezőkről Bernd Storck megjegyezte, nincs könnyű dolga a stábnak, a külföldön játszó futballisták ugyanis csak a jövő hét elején – van aki kedden – csatlakoznak majd a kerethez. Ugyanakkor a tréner hozzátette, tisztában vannak azzal, hogy miben kell fejlődnie az együttesnek a Feröer-szigeteken lejátszott összecsapáshoz (0-0) képest, s bízik benne, hogy jövő pénteken a Groupama Arénában a magyar szurkolótábor előtt – melyet 12. játékosnak nevezett –, majd aztán Lettországban is sikeresek lehetnek.

Fotó: MTI - Illyés Tibor

Nagy Dominik, Bernd Storck és Hangya Szilveszter (b-j)
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

A feröeri mérkőzésen sérülés miatt még nem léphetett pályára, most azonban újra bevethető Gera Zoltán, a Ferencváros 37 éves középpályása: „Éreztem magamban az erőt és egészséges vagyok, így semmi sem indokolta, hogy lemondjam a válogatottságot. A válogatott számomra mindig plusz motivációt jelent, majd ha a kapitány azt mondja, nem vagyok elég jó, akkor azt elfogadom” – reagált a 37 éves futballista arra a kérdésre, hogy az Európa-bajnokságot követően idősebb társaihoz, Király Gáborhoz vagy Juhász Rolandhoz hasonlóan megfordult-e a fejében a befejezés gondolata.

Megjegyezte, a feröeriek elleni összecsapás során látszódott, hogy néhány játékos még meccshiánnyal küszködik, ez azonban szerinte most már nem lehet gond. „A legfontosabb, hogy tovább tudjon fejlődni a csapat abból, amit az Európa-bajnokság előtt és közben felépített. Ha nem rekedünk meg, akkor nem lehet probléma” – mondta.

A fiatalok közül az NB I mostani szezonjában a Videotonban remeklő Géresi Krisztián állt a kamerák elé. Mint elmondta, egyelőre nem gondol a felnőtt válogatottbeli szereplésre, de mérkőzésről mérkőzésre-szeretne bizonyítani a szakvezetésnek.

A felnőtt válogatott Svájc ellen október 7-én lép pályára Budapesten a Groupama Arénában, azt követően pedig október 10-én Lettországban játszik. Az U21-es csapat – EB-selejtezőn – október 6-án, a gyirmóti Alcufer Stadionban fogadja Portugáliát, majd négy nappal később Görögországban mérkőzik.

Forrás: MTI


Megosztás