2019. február 16., szombat

Aretha Franklin (Fotó: YouTube.com)

A soul királynőjét gyászolja a világ – VIDEÓ

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin amerikai énekesnő, akit világszerte kulturális ikonként tiszteltek. A soul királynőjeként is emlegetett énekesnő halálát hasnyálmirigyrák okozta 2018. augusztus 16-án detroiti otthonában, helyi idő szerint délelőtt 9 óra 50 perckor.

Az élet egyik legsötétebb pillanatában nem találjuk a megfelelő szavakat, amely leírhatná szívünk fájdalmát. Családunk matriarcháját és szikláját veszítettük el” – fogalmaztak az énekesnő rokonai közleményükben. Aretha Franklin legismertebb számai olyan klasszikusok voltak, mint a Think, az I Say a Little Prayer vagy a névjegyeként is emlegetett Respect.

Már gyerekkorában gospelt énekelt tiszteletes édesapja templomában. 1960-ban, 18 évesen elkezdett érdeklődni a világi zene iránt, így karrierjét is erre építette fel. A Columbia Records kiadó számára kezdett felvenni dalokat, a siker azonban nem volt áttörő. 1967-ben leszerződött az Atlantic Records kiadóhoz, amelynek gondozásában olyan kritikailag és kereskedelmileg sikeres dalokat adtak ki, mint a Respect, a (You Make Me Feel Like) A Natural Woman, a Spanish Harlem és a Think.

Felvételei közül összesen 112 került fel a Billboard slágerlistáira: a Billboard Hot 100 listán 77, a legjobb tíz popdal között 17 dala szerepelt, az R&B slágerlista csúcsát pedig hússzor érte el, amivel a Billboard történetében a listákon legtöbbet szereplő női előadóvá vált. Olyan sikeres albumokat vett fel a 60-as évek végén, illetve a 70-es évek elején, mint az I Never Loved a Man the Way I Love You, a Lady Soul, a Young, Gifted and Black és az Amazing Grace.

Az 1970-es közepére lemezkiadó cégével problémák merültek fel, így 1979-ben otthagyta az Atlanticot és átszerződött az Arista Records kiadóhoz, aminek támogatásával szerepelt a Blues Brothers című zenés filmben, illetve felvette a Jump to It és a Who’s Zoomin’ Who? című albumokat. 1998-ban újabb nemzetközi sikert ért el, amikor a 40. Grammy-gálán Luciano Pavarotti helyett elénekelte a Nessun dorma című áriát.

Ugyanabban az évben érte el utolsó Top 40-es helyezését az A Rose Is Still a Rose című felvételével. Diszkográfiájában olyan további híres dalok szerepelnek, mint a Rock Steady, a Jump to It, a Freeway of Love, a Who’s Zoomin’ Who, a Chain Of Fools, az I Knew You Were Waiting (For Me), valamint a The Rolling Stones zenekar Jumpin’ Jack Flash című dalának feldolgozása.

Több évtizedes karrierje során összesen 44 Grammy-díjra jelölték, melyekből tizennyolcat nyert el. 75 millió példányszámban értékesített lemezeivel minden idők egyik legsikeresebb előadója. 1987-ben az első női előadóként választották be a Rock & Roll Hírességek Csarnokába, 2005-ben az UK Music Hall of Fame-be, 2012-ben pedig a GMA Gospel Music Hall of Fame-be került be.

Többször is említésre kerül az amerikai Rolling Stone magazin „minden idők legjobbjai” listáin: amellett, hogy szerepel „Minden idők 100 legjobb előadója” között, a magazin megválasztotta minden idők legjobb énekesének.

2018 augusztusában nyilvánosságra került, hogy súlyos beteg és rendkívül rossz egészségügyi állapotban van. Detroiti betegágyához családja és hozzátartozói mellett többek között olyan hírességek látogattak el, mint Stevie Wonder vagy Jesse Jackson.

Forrás: MTI / Wikipédia


Megosztás