2018. július 21., szombat - Dániel, Daniella

Popcorn, mozi

A nyári szezon és a hétvége is mélyponton zárult az észak-amerikai mozikban

Több mint tíz éve nem volt ilyen kevés bevétele az észak-amerikai moziknak, mint ezen a nyáron. A szezon utolsó hétvégéje is csalódással zárult.

A hollywoodi szaklapok beszámolói szerint az idei nyári mozis bevétel 2006 óta nem látott mélységbe, négymilliárd dollár alá esett vissza. A Labour Day miatt hosszú hétvégével záródó szezon utolsó négy napján péntektől hétfőig a becslések szerint szintén jóval kisebb lesz a bevétel a megszokottnál, az előrejelzések alapján 1998-ban volt utoljára ilyen mélypont.

A legtöbben a „Sokkal több mint testőr” című akcióvígjátékra ültek be a mozikba. A Samuel L. Jackson és Ryan Reynolds főszereplésével forgatott film vezeti harmadik hete a hétvégi toplistát, ezúttal péntektől vasárnapig további 10,3 millió dollárral (2,6 milliárd forinttal) növelte bevételeit, s ezzel Észak-Amerikában már csaknem 60 millió dollárt keresett.

A második helyen 7,3 millió dolláros (1,9 milliárd forintos) jegyeladással az „Annabelle 2: A teremtés” című horror végzett, amelyre az elmúlt hetekben 89 millió dollárért adtak el jegyet az amerikai mozikban. A „Wild River – Gyilkos nyomon” című, a Weinstein Company gyártásában készült dráma 5,9 millió dollárral (1,5 milliárd forinttal) a harmadik, a „Balerina” című animációs film pedig 4,9 millióval (1,3 milliárd forinttal) a negyedik helyre futott be a toplistán. Az első öt legnézettebb film között Steven Soderbergh „Logan Lucky – A tuti balhé” című filmje jutott még be a hétvégén 4,4 millió dollárral (1,1 milliárd forinttal).

A teljes hosszú hétvégi jegybevétel 90 és 100 millió dollár közé várható, ami 22 százalékos bevételcsökkenést jelent a tavalyihoz képest. Paul Deragarabedian, iparági elemző előrejelzése szerint a nyári szezon mintegy 3,8 milliárd dolláros bevétellel zárulhat. Ez az eredmény 15 százalékkal marad el a tavalyi kasszazárás mögött. A nézők száma 18 százalékkal volt kevesebb a 2016-ban mértekhez képest.

Az elemzők ugyanakkor arra is rámutattak, hogy a következő hetekben a mozikba kerülő produkciók, köztük a „Barry Seal: A beszállító” Tom Cruise főszereplésével, az „Az” című Stephen King-horroradaptáció vagy a „Kingsman: Az aranykör” jelentősen meglódíthatja a mozis bevételeket Észak-Amerikában.

Forrás: MTI


Megosztás