2018. július 21., szombat - Dániel, Daniella

XIV. Simonyi Konferencia

A NASA a Földön kívüli életről a budapesti diákkonferencián – VIDEÓ

A XIV. Simonyi Konferencián számos neves külföldi és hazai előadó mutatja be legfrissebb felfedezését, kutatási eredményét, technológiai újítását.

A Simonyi Konferencia, a Simonyi Károly Szakkollégium által megrendezett éves szakmai rendezvény, amelyen számos külföldi és hazai előadó mutatja be legfrissebb felfedezését, kutatási eredményét, technológiai újítását. Mindezt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának I épületében, április 13-án.

Egyenesen az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatalának (NASA) főhadiszállásáról érkezik dr. Kartik Sheth, hogy beszámoljon az űrkutatás legfrissebb Földön kívüli életet érintő kérdéséről. A NASA 2017. február 22-én bejelentette, hogy a Trappist-1 vörös törpe csillag körül hét földszerű exobolygót fedezett fel. Vajon egyedül vagyunk a világegyetemben? Dr. Kartik Sheth a felfedezésről és a csillagrendszer jövőbeli megismerésének terveiről mesél.

Az Európai Űrügynökség (ESA) is képviselteti magát. Paul Verhoef, a Galileo Program igazgatója számot ad, hogy a jelenleg is fejlesztés alatt álló európai szatellitrendszer eddig milyen sikereket ért el, és milyen szolgáltatásokat fog nyújtani a jövőben.

Amrita Gangotra, a Vodafone Hungary műszaki vezérigazgató-helyettese bemutatja, milyen új kihívásokat támaszt a hálózatra csatlakoztatott autó és a kiterjesztett valóság (Augmented Reality – AR) az ötödik generációs (5G) mobilhálózatokkal szemben.

A Konferencia főtámogatójától, az NNG-től megy előadni Perneky László, a UX (User Experience) csapat vezetője. A párhuzamos, többszálú mechanizmusok hatékony és egyszerű fejlesztése nem egyszerű feladat. Előadásában olyan általuk fejlesztett rendszert mutat be, amely megkönnyíti a hozzájuk frissen belépő munkatársak helyzetét is.

Az Accenture ügyvezető igazgatója, Komjád István és Nagy Dániel senior engineer egy példán keresztül szemléltetik hogyan alkalmazzák az AR-t az autó- és repülőgépiparban, és milyen további fejlődés várható ezen a területen. Tanos Áron (Scrum Master, Qualysoft) az 5G olyan vonatkozásait ismerteti, melyek közvetlenül hatással vannak a mindennapi életünkre.

Mit jelent a Kognitív Security? Miben és pontosan hogyan nyújt segítséget az IT Biztonsági szakemberek számára a kognitív technológia? És egyáltalán miért nem mesterséges intelligencia a neve, mi a különbség az AI és a kognitív képességek között? Ezekre a kérdésekre a választ Csendes Balázs, az IBM Security Intelligence vezetőjének előadásán találjuk meg.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet munkatársa, Solt Illés a 2016-os népszavazás példáján érzékelteti, hogyan lehet felkészülni és reagálni a választásokat fenyegető hekkerek ellen.

A Simonyi Károly Szakkollégium képviseletében Menyhárt-Radó Dávid, Gujgiczer Anna és Elekes Márton Farkas Tudományos Diákköri Konferencia (TDK) dolgozatai is gazdagítják a témák felhozatalát. Szó lesz önállóan térképet készítő és közlekedő robotról, illetve szoftverfejlesztést támogató algoritmusokról is.

Készül letölthető alkalmazás a konferenciához iOS és Android eszközökre. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának I épületében, április 13-ára szervezett esemény látogatása ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a konferencia weboldalán lehet, ahol az előadók teljes listája és prezentációik kivonata is megtalálható.

Forrás: Híradó.hu


Megosztás