2019. április 26., péntek

A lélek és a test jelzései: a depresszió lehetséges tünetei

A negatív testi és lelki elváltozások következménye az ember levert hangulata. A gyengeség azonban éppúgy lehet betegség jele, mint okozója…

A negatív testi és lelki elváltozások következménye az ember levert hangulata. A gyengeség azonban éppúgy lehet betegség jele, mint okozója. Cikkünk a hirtelen hangulat ingadozásokhoz kapcsolódó gyengeségről szól, amelyek a depresszió figyelmeztető jelei is lehetnek.

Az egyik veszélyes betegség, a depresszió jellemző tüneteinek a felismerése időben életet menthet. A depresszió nem egyik napról a másikra jön, hanem fokozatosan alakul és fejlődik ki, mégis nehéz lehet a hangulat ingadozások felismerése. Már csak azért is, mert nem mindig a legtipikusabbnak vélt tünetek, mint például a búskomorság, vagy a levertség áll az előtérben.

Nem csupán az érzelmi élet, hanem a test is érintett lehet a depresszió miatt. Igen gyakran fordulhat elő a lelki és a testi panaszok egybeesése.

Az alábbiakban néhány olyan testi és lelki elváltozást gyűjtöttünk egybe, amelyek a depresszió figyelmeztető jelei lehetnek.

Fotó: pixabay.com

A kép illusztráció
(Fotó: pixabay.com)

A lélek jelzései

Lelki vonatkozásban a levertség és a belső üresség érzése, az örömtelenség és a kedvetlenség, az indítékszegénység és az energiahiány, a csökkent teljesítőképesség, a belső nyugtalanság, a koncentrációzavarok, a szorongás és a bűntudat, a csökkent önértékelés és az önbizalomhiány, a bezárkózás, valamint a társas érintkezés elhanyagolása lehetnek a betegség jelei.

A test jelzései

A depresszió testi jelei lehetnek például az alábbi panaszok: alvászavarok, álmatlanság, kora hajnali felébredés, kifejezett fáradékonyság, gyakran már egészen csekély mértékű terhelésre is, testsúlyváltozás, mely lehet fogyás, de hízás is, a nemi vágy csökkenése, egyéb testi panaszok, mint pl.: fejfájás, hátfájás, szédülés, gyomor- és bélpanaszok, szívdobogásérzés.

Kezdetben magunk is észlelhetjük ezeket a tüneteket, de ha mások szólnak érte, nagy lehet a baj. Keressünk fel szakembert!

Forrás: Napidoktor.hu


Megosztás