2018. július 21., szombat - Dániel, Daniella

Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok találkozója, Szeged

A legjelentősebb tudományos elismerések birtokosaival találkozhattak az érdeklődők

Bert Sakmann, Nobel-díjas fiziológus és Arthur Konnerth, European Brain Research Prize-zal kitüntettet agykutató vettek részt a Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok találkozóján, Szegeden.

A legjelentősebb tudományos elismerések birtokosaival találkozhattak az érdeklődők Szegeden, a Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok találkozóján. Az évről-évre óriási érdeklődéssel övezett programsorozaton április 20-22. között a tudomány és tehetséggondozás kapta a főszerepet.

Ahogy Hegyi Péter, az Szegedi Tudós Akadémia programigazgatója az SZTA pénteki bemutatása kapcsán fogalmazott: „Rengeteg potenciál van az ország tehetséges fiataljaiban, azonban pillanatnyilag nincsenek meg a megfelelő oktatási/kutatási feltételek a Nobel-díj eléréséhez szükséges tudományos életpálya megteremtésére. Új típusú oktatási rendszerre van szükség, mely a 16 és 36 év közötti korosztály számára olyan folyamatos, átívelő képzést biztosít, ami nemzetközi viszonylatban is megállja a helyét”.

A Szegedi Tudós Akadémia többnapnyi programmal várta a fiatal kutatókat és érdeklődőket, s valamennyi középpontjában a tudományos képzés jelentősége állt. Hazánkban jelenleg kevesen választják a tudományos életpályát, a tehetséges fiatalok gyakran elhagyják az országot. Ezt a jelenséget kívánja kiküszöbölni a Szegedi Tudós Akadémia iskolatípusokon és életszakaszokon átívelő tehetséggondozás, mentorok és inspiráló környezet segítségével.

Az inspiráció jelentős részét képezi, hogy a tudományos érdeklődésű fiatalok személyesen is sikeres életpályákat ismerhessenek meg. Dr. Bert Sakmann orvostudományi Nobel-díjas fiziológus, az SZTA képzési igazgatója immár ötödik alkalommal látogatott Szegedre, lehetőséget teremtve a Szent-Györgyi ösztöndíjas diákoknak a személyes találkozásra, beszélgetésre.

Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok találkozója, Szeged

Dr. Bert Sakmann

Dr. Arthur Konnerth, European Brain Research Prize-zal kitüntettet agykutató első ízben vett részt a programon, április 21-i, Imaging Calcium in Neurons c. eladásán úttörő kutatását mutatta be, mely mérföldkő lehet Alzheimer-kórban szenvedő betegek kezelésében.

Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok találkozója, Szeged

Dr. Arthur Konnerth

2013 óta minden évben az SZTA tavaszi rendezvényén adják át a Szent-Györgyi Talentum díjat, melyet a Nobel-díjhoz hasonlóan, egyszeri, kimagasló jelentőségű felfedezésért ítélnek oda olyan kutató számára, aki Szeged városában végzett kutatásaival kimagasló nemzetközi elismerést ért el. A nyertes személyéről minden évben Nobel-díjas kutatók és az alapítvány kuratóriuma közösen dönt. A díjat 2017-ben dr. Berényi Antal, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézetének adjunktusa kapta az epilepsziás rohamok elektromos kezelési elveinek feltárásáért.

Forrás: Sajtóközlemény


Megosztás