2018. december 10., hétfő - Judit

3-as metró (Fotó: MTI - Máthé Zoltán)

A kék metróval szoktál suliba vagy munkába járni? Indulj el időben!

Megkezdődött a 3-as metró felújítása, így az északi szakaszon pótlóbuszok járnak szombattól a vonalon. A munkálatok várhatóan 2018 végéig tartanak, az első tapasztalatok nem épp a legjobbak.

A szerelvények helyett a következő egy évben munkanapokon 20.30-ig a Lehel tér és Újpest-központ között, esténként és szombat-vasárnap pedig a teljes vonalon pótlóbuszok közlekednek. A térségben a fennakadások elkerülésére pótlóvillamosokat indítanak, megerősítették a térség kötött pályás közlekedését és közlekedési lámpákat hangoltak át.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint ennek ellenére előfordulhatnak majd fennakadások a közösségi és az egyéni közlekedésben is, az utazási idő lényegesen hosszabb lehet a megszokottnál. Mindez az első napon, szombaton be is bizonyosodott. A legnagyobb gondot az okozta, hogy a pótlóbuszokra több megállóban sem lehetett felférni, pedig közel sem csúcsforgalmi időszakról beszélünk. Érdemes tehát hamarabb elindulni hétfőn reggel, hogy kitapasztaljátok a körülményeket.

BKV - metrópótló busz (Fotó: MTI - Máthé Zoltán)

Metrópótló busz Újpest központjában
(Fotó: MTI – Máthé Zoltán)

A BKV egyébként a metrópótlásra 59 csuklós autóbuszt állított forgalomba, de az esti és a hétvégi teljes vonalas pótlás idején a pótlóbuszok száma megközelíti a nyolcvanat. A buszok átlagosan 45 másodpercenként indulnak. Metrópótló villamosként a 12-es 12M jelzéssel a Lehel térig meghosszabbított vonalon közlekedik, a 14-es pedig 14M jelzéssel sűrűbben és hétvégén is nagyobb befogadóképességű szerelvényekkel jár. Gyakrabban indítják az 5-ös és a 7E autóbuszt, a 20E és a 30-as járatcsalád tagjait, a 34-es és a 106-os busz vonalát pedig a Lehel térig meghosszabbították.

BKV - metrópótló villamos (Fotó: MTI - Máthé Zoltán)

Metrópótló villamos Újpesten
(Fotó: MTI – Máthé Zoltán)

A közlekedési cég azt ajánlja, hogy az érintettek a belvárost a III. kerületből a 19-es és a 41-es villamossal a fonódó villamoshálózaton, illetve a H5-ös (szentendrei) HÉV-vel közelítsék meg.

A naponta félmillió utast szállító 3-as metróvonal felújítása több ütemben zajlik és várhatóan három évig tart. A középső (Lehel tér-Nagyvárad tér) és a déli (Nagyvárad tér-Kőbánya-Kispest) szakasz felújításának indulásáról még nem született döntés.

Forrás: MTI / IfiPress


Megosztás