2018. december 12., szerda - Gabriella

A Jászai Mari tér legszebb platánja lett az Év Fája

A Hős Fa címet A Városliget hős platánja nyerte el, az Országos Erdészeti Egyesület különdíját pedig a ragályi Öreg tölgy kapta. A Jászai Mari téri platán indul az európai Év Fája címért is.

A budapesti Jászai Mari tér legszebb platánja lett az Év Fája, a Hős Fa címet A Városliget hős platánja nyerte el, az Országos Erdészeti Egyesület különdíját pedig a ragályi Öreg tölgy kapta. A Jászai Mari téri platán jövő év elején részt vesz az európai versenyben is, amelynek győztese az európai Év Fája címet nyeri el.

A hat hétig tartó online megmérettetésen idén összesen mintegy 18 ezer szavazat érkezett az Év Fája döntőseire, ebből a Jászai Mari téri platán 3.545 vokssal szerezte meg az első helyet, és ezzel a verseny hétéves történetében először győzött budapesti fa – közölte az alapítvány csütörtökön az MTI-vel.

A Jászai Mari tér legszebb platánja lett az Év Fája (Fotó: MTI - Szigetváry Zsolt)

A Jászai Mari tér legszebb platánja lett az Év Fája
(Fotó: MTI – Szigetváry Zsolt)

Idén csaknem 40 jelölt indult a versenyen, közülük a szakmai zsűri nyáron választotta ki azt a 12 fát, amelyekre a közönség online szavazhatott szeptember 5. és október 16. között. A megmérettetésre közösségek nevezhették be legkedvesebb fáikat, amelyek történeteikkel versengtek az Év Fája címért.

A Jászai Mari téri platánt 1936-1938 körül ültették el a téren, amelyet eredetileg 1903-ban parkosítottak, és sokáig a Rudolf tér nevet viselte. A terület 1950-ben keresztelték át Jászai Mari térre, a magyar színésznő születésének 100. évfordulója alkalmából. Az itt álló faóriás az ország egyik leglátogatottabb faegyede, amelynek képét számtalan családi album őrzi az alatta megpihenők képmásaival. Radnóti Miklós özvegye, Radnóti Fifi, a XIII. kerület díszpolgára is évtizedeken keresztül figyelte lakásának ablakából a platánfa sorsát és valószínűsíthető, hogy férjével gyakran meg is pihenhetett árnyékában.

A Jászai Mari tér legszebb platánja lett az Év Fája (Fotó: MTI - Szigetváry Zsolt)

A Jászai Mari tér legszebb platánja lett az Év Fája
(Fotó: MTI – Szigetváry Zsolt)

A Városliget hős platánja fantázianevet viselő versenyző egyike a park első és legidősebb platánjainak, sokak kedvence, és nevezői szerint egyike azon ligeti fáknak, amelyek veszélyben lehetnek a Liget beépítési munkálatai miatt.

Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott, a Hős Fa jutalma pedig egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa a szervezet ajándékcsomagját kapta, valamint minden döntős fának jutott madárodú és etető is.

A Jászai Mari téri platán jövő év elején részt vesz az európai versenyben is, amelynek győztese az európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi megmérettetésen eddig háromszor nyert magyar fa, legutóbb tavaly a bátaszéki molyhos tölgy, két alkalommal pedig második helyezést értek el a magyar versenyzők.

Forrás: MTI


Megosztás