2019. május 26., vasárnap

A Dal: Négyen már a döntőben, Petruska az idei felfedezett

Petruska nyerte az első középdöntőt, mellette még Oláh Gergő, a Kállay Saunders Band és a Mushu jutott a döntőbe

Petruska nyerte „A Dal” első középdöntőjét szombaton. A zsűri döntésével még Oláh Gergő és a Kállay Saunders Band, a tévénézők szavazataival a Mushu jutott a döntőbe az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatóversenyén. Az első alkalommal kiírt „A Dal Felfedezettje” díjat Petruska Andrásnak ítélte oda a zsűri.

Petruska „Trouble in My Mind” című dala 43 pontot kapott a zsűritől és nézőktől – az idei versenyben eddig ez a legmagasabb pontszám. Eggyel kevesebb jutott Oláh Gergőnek, aki a „Győz a jó” című számot énekelte, 41 ponttal lett harmadik a Kállay Saunders Band és a „Who We Are”. A negyedik továbbjutó a nézők szavazataival a Mushu előadásában az „Uncle Tom” című dal lett, így ez formáció is bejutott a döntőbe.

Fotó: MTI - Kovács Tamás

A döntőbe jutott versenyzők: Mushu (b2), Petruska (b4), Oláh Gergő (b5), valamint Kállay Saunders András (j) és a Kállay Saunders Band
(Fotó: MTI – Kovács Tamás)

Szombaton adták át az idén első alkalommal kiírt „A Dal Felfedezettje” díjat, amelyet Petruska András vehetett át. A dalszerző-énekes a magyar folklór motívumokat az angolszász rock és a tánczene elemeivel ötvözi. Szuggesztív, közvetlen előadásmódjával, valamint virtuóz gitárjátékával meghatározó szerepelője a hazai fiatal zenészgenerációnak. 2014-ben jelent meg első, „Metropolita” című stúdióalbuma a 4-es metró állomásaiból merített ihletet. Második lemeze idén tavasszal kerül a boltokba.

A műsorban bejelentették, hogy a svéd nagykövetség támogatásával videoblogger-pályázat indul, amelynek nyertese részt vehet az Eurovíziós Dalfesztivál májusi, stockholmi döntőjén. A pályaműveket március 15-ig lehet beküldeni, részletek a műsor hivatalos oldalán találhatók.

Fotó: MTI - Kovács Tamás

Petruska (Petruska András)
(Fotó: MTI – Kovács Tamás)

A Duna és a Duna World csatornán élőben közvetített első középdöntőben a négy zenész, énekes, dalszerző zsűritag – Zséda, Both Miklós, Frenreisz Károly és Pierrot – mellett az ötödik zsűritag ismét a közönség volt. A nézők mobilalkalmazás segítségével, „A Dal” honlapján, valamint SMS-ben szavazhattak a produkciók elhangzása alatt 1-től 10 pontig. Ezeket összesítették, átlagolták és hozzáadták a négy zsűritag pontjaihoz, így alakult ki a három továbbjutó.

„A Dal” második középdöntőjét február 20-án rendezik. Az egy héttel későbbi döntőbe nyolc produkció jut, a győztes képviseli Magyarországot az idei, immár 61. Eurovíziós Dalfesztiválon május 10. és 14. között a svéd fővárosban, Stockholmban.

Az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatójába 372 dalt neveztek, közülük az előzsűri 30-at juttatott az elődöntőkbe. „A Dal 2016”-ról a műsor hivatalos oldalán találhatók bővebb információk.

Forrás: MTI


Megosztás