2018. október 15., hétfő - Teréz

Pénz

A brit elitegyetemek felbérelt cégekkel kémkedhettek a diákok pénzügyei után

A Daily Mail átfogó vizsgálata szerint mintegy 24 iskola – köztük az Oxfordi és a Cambridge-i Egyetem – illegálisan bízhatott meg vagyonfeltárással foglalkozó cégeket, hogy információkat szerezzen a hallgatók és baráti köreik pénzügyeiről.

Alapos vizsgálatot kezdeményezett a brit kormányzat a felsőfokú közoktatási intézményeket összefogó Russel Group-hoz tartozó iskolák – így az Oxfordi és a Cambridge-i Egyetem mellett a University College London és a London School of Economic – ellen, miután felmerült, hogy az intézmények kémkednek jelenlegi és volt diákjaik pénzügyei után, hogy ezzel növeljék a pénzgyűjtő alapba kerülő adományokat – írja a qz.com.

A Daily Mail átfogó vizsgálata szerint mintegy 24 iskola illegálisan bízhatott meg vagyonfeltárással foglalkozó cégeket, hogy információkat szerezzen a hallgatók béreiről, befektetéseiről, nyugdíjairól, egyéb értékeiről, de még baráti köreikről is – természetesen az érintettek mindenféle beleegyezése nélkül – abból a célból, hogy megtudják, melyik diák tudna még több pénzt adományozni.

A kutatásból kiderült, hogy az Oxfordi Egyetem mintegy 199.369 diákot a becsült vagyon alapján kategorizált. A Cambridge-i Egyetem csaknem 301.769 diák adatait továbbította a vagyonfeltáró cégeknek, a Manchesteri Egyetem pedig demográfiai kódokkal ellátva osztályozta a tanulókat. A Sheffield-i Egyetem külön kategóriába sorolta „azokat a már nyugdíjas lakosokat, akik nagy lakásokban élnek, és akiknek pénzügyeit jelentős vagyon és nagyvonalú nyugdíj biztosítja”. Számos iskola kiemelten kezelte azokat a diákokat, akik feltehetően végrendeletükben is megjelölték az adott intézményt.

A személyes adatok ugyanakkor egy egyénhez tartoznak, akiknek joguk van döntést hozni arról, hogyan használják azt fel – vélte Elizabeth Denham, az információügyi biztos hivatalának vezetője, aki a Daily Mail cikke nyomán indított vizsgálatban vesz részt.

Az információ szabadságáról szóló törvény értelmében a Russel Group kiadta az információkat a Daily Mail számára, az új jelentésre válaszolva pedig a Russel Group szóvivője azt mondta: a szervezet „nagyon komolyan veszi” a diákok magánéletét.

Forrás: Híradó.hu


Megosztás