2019. január 18., péntek - Piroska

26. Csabai Garabonciás Napok: Horcsák András, a SZEGYA diákpolgármester-jelöltje

2017-ben már 26. alkalommal rendezik meg a Csabai Garabonciás Napokat, amelyen megválasztják Békéscsaba új diákpolgármesterét. Idén is bemutatjuk a cím várományosait.

Negyed évszázada rendezik meg minden évben Békéscsabán Magyarország legnagyobb középiskolás diákrendezvényét, amelyen 2017-ben is megválasztják Békéscsaba új diákpolgármesterét. Idén tíz középfokú oktatási intézmény indított jelöltet a városban, amelyre utoljára 1999-ben volt példa. Oldalunk a 26. Csabai Garabonciás Napok kezdetéig mind a tíz jelöltet bemutatja az iskolák rövidített nevének alfabetikus sorrendjében. Ennek megfelelően most a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma (SZEGYA) jelöltjét, céljait és stábját ismerhetitek meg.

Az elmúlt években az iskola jelöltjeinek nem sikerült dobogós helyezést elérniük, bár 2014-ben Détár Ákos úgy végzett a negyedik helyen, hogy mindössze egy ponttal maradt le a harmadik és csak három ponttal a második helyezettől. Tavaly Finta Máté a hatodik, 2015-ben Sztrehovszki Mihály a nyolcadik, 2013-ban Balogh Áron szintén a hatodik, 2012-ben Árgyelán Olivér, valamint 2011-ben Kovács Gábor az ötödik, míg 2010-ben Lehoczki Dániel a hetedik helyen zárta a rendezvényt. Mindez azonban csak szimpla statisztika, ugyanis ahogy a többiek, úgy a SZEGYA jelöltje és stábja is rendkívül kreatív minden évben. Idén Horcsák András képviseli az iskolát, így természetesen neki is feltettük ugyanazokat a kérdéseket, mint a többieknek.

Iskola:
Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma (SZEGYA)

Jelölt:
Horcsák András

Kampányfőnökök:
Sőrés Nóra Valentina, Sőrés Petra Melánia, Dézsi Máté

Stábnév:

Social Media

26. Csabai Garabonciás Napok - SZEGYA

Póló:

26. Csabai Garabonciás Napok - SZEGYA

Mi a célotok, kampányprogramotok?

Célunk az, hogy megmutassuk az Internet és a valóság közti különbséget, tehát azt, ami az Interneten elfogadott és minden nap találkozunk vele, a hétköznapokban, a valóságban viszont riasztó. Ilyen például a közelmúlt nagy divatja, a Floor is Lava Challenge, ami a valóságban elég bugyuta és tényleg furcsán nézünk azokra az emberekre, akik épp teljesítik, viszont az internetes videókon pedig jót nevetünk. Szeretnénk megmutatni, hogy hol a határ a valóság és a virtuális világ között, mert manapság már nagyon eltúlzottak ezek a dolgok, és nagyon át lettek ragasztva a valóságra, de azért van különbség. Erre építjük az összes programunkat.

26. Csabai Garabonciás Napok - Horcsák András (Fotó: IfiPress)

Horcsák András
(Fotó: IfiPress)

Hogyan jött a stáb neve?

A nevünk is az Internetre, pontosabban a közösségi portálokra vezethető vissza, a diáknapokon is ez volt a nevünk, nem akartuk túlbonyolítani, ezért maradtunk ennél.

Mit lehet tudni a stábról?

Huszonöten vagyunk, a stáb nagyon nagyon összetett életkorban, hiszen a kilencedikesektől kezdve egészen a tizenharmadik évfolyamosokig vannak tagjaink. Elég sok művészetis tagunk van, de ugyanúgy található köztünk EÜ-s, rendész, tehát az egész iskolából megpróbáltunk összeszedni embereket. A stábon belül mindenkinek más feladatköre van, ami azonban közös bennük, hogy mindenki odateszi magát, nagyon dinamikusak, szóval lehet rájuk számítani bármikor.

26. Csabai Garabonciás Napok - Sőrés Nóra Valentina, Dézsi Máté, Horcsák András (Fotó: IfiPress)

A jelölt és kampányfőnökei, Sőrés Nóra Valentina (b) és Dézsi Máté (k)
(Fotó: IfiPress)

Mi alapján választottad ki a kampányfőnökeidet?

A diákhetes kampányfőnökömet mindenképp szerettem volna magammal hozni a Garabonciás Napokra. Az ő ikertestvére is nagyon sokat segített a diáknapokon, így csatlakozott ő is, Mátét pedig a tapasztalata miatt választottam, hiszen idén már harmadik alkalommal kampányfőnök. Emellett nagyon szeretne a tavalyi évhez képest bizonyítani, ebből kifolyólag nagyon nagy lelkesedéssel csatlakozott hozzánk.

Mit tennél mint diákpolgármester, vagy diák-alpolgármester?

A célunkat tovább vinném, méghozzá az oktatásban is, ahogy a diákhéten is megtoltuk picit az iskolánkban, kibővítettük, hogy kicsit jobban befogadóképesek legyenek a tanárok, mint a diákok. Ezt városi szinten is megvalósítanánk, de ez egy hosszabb folyamat lenne. Mivel én nagyon szeretem az új dolgokat és azt, hogy változtassak és tényleg jobb legyen a diáktársaimnak, ezért szerintem nagyon aktív diákpolgármester lennék, hogy nekik, rajtuk segítsek, és szeretném, ha látszatja és nyoma is lenne mindennek.

26. Csabai Garabonciás Napok - Interaction (Fotó: IfiPress)

A stáb
(Fotó: IfiPress)

Mit üzensz az iskola és a város diákjainak a Garabonciás Napok idejére?

A szegyás diákoknak mindenképpen azt, hogy mindig, amikor csak tehetik, jöjjenek ki a citybe, vegyenek részt a programokon, ahogy tulajdonképpen a csabai diákoknak is ezt üzenem, bár tudom, hogy van, aki messzebb van, a bejárósokat pedig köti a buszmenetrend, mégis kérem őket, hogy szánjanak rá időt, mert a 26. Csabai Garabonciás Napok nagyon jónak ígérkezik. Rengeteg színes és érdekes program lesz, mindenki jöjjön tehát el és érezze jól magát!

A Social Media programjai

A Social Media programjai

Forrás: IfiPress


Megosztás