2019. február 16., szombat

Maléter Pál (Fotó: YouTube.com)

101 éve született az 1956-os forradalmi kormány honvédelmi minisztere

A Gergely-naptár szerint az év 247. napja, az évből még 118 nap van hátra.

1917-ben ezen a napon született Eperjesen (ma Szlovákia) Maléter Pál ezredes, a harmadik Nagy Imre-kormány honvédelmi minisztere, az 1956-os forradalom egyik vértanúja. 1956. október 23-án és 24-én a Várban lévő parancsnokságon volt, 24-én délben a Honvédelmi Minisztériumban vette át a főügyeletet. Október 25-én tankokkal és az azokat kísérő tiszti iskolásokkal a Kilián laktanyába küldték, hogy „rendet csináljon”. Érkezésekor tűzharcba keveredett a felkelőkkel, de napokkal később átállt az oldalukra. Nagy Imre november 1-jén nevezte ki helyettes honvédelmi miniszterré, majd másnap honvédelmi miniszterré, és előléptették tábornoknak, vezérőrnagyi rendfokozatot kapott. November 3-án a magyar tárgyalóküldöttség tagjaként a tököli szovjet főparancsnokságra ment, ahol nyomban letartóztatták. Kihallgatásai során végig következetesen kitartott a mellett, hogy 1956. október 23. és november 4. között Magyarországon forradalom zajlott. Nagy Imre perében a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés bűntette vádjával halálra ítélték és az ítéletet 1958. június 16-án – a miniszterelnökkel és Gimes Miklós újságíróval egy napon – végre is hajtották a Kozma u. 13. sz. alatti gyűjtőfogház udvarán – írja róla a Wikipédia.

2018. szeptember 4., kedd

A Nap kel: 6 óra 5 perckor, nyugszik: 19 óra 19 perckor.
A Hold nyugszik: 15 óra 19 perckor.

Névnapok

Rozália, Ida, Marinusz, Mór, Móric, Mózes, Muriel, Romi, Róza, Rózabella, Rózamari, Rozi, Rózsa, Rózsi, Ruszalka.

Rozália

A női név a rózsa jelentésű Róza név olasz eredetű továbbképzése. A XIX. században és a XX. század elején igen gyakori, de az 1990-es években már ritka név volt, a 2000-es években sem szerepel a száz leggyakoribb női név között.

Nemzeti-, nemzetközi- és világnapok

Nagyszülők Világnapja

A világnap kezdeményezése az Egyesült Államokból származik, de több európai országban – például Nagy-Britanniában és Németországban – is elterjedt már. Célja, hogy megismertesse mindenkivel és tudatosítsa az emberekben, különösen a fiatalabb generációkkal, hogy az idős emberek mennyire fontosak, hogy milyen fontos szerepet töltöttek be a történelemben, hogy életükben mi mindent tettek a családért, illetve azt, hogy szeretettel ünnepeljék meg őket nemcsak ezen a napon, hanem egy életen át.

 

Szeptember 4. néhány híres,
vagy épp hírhedt szülötte:

1834 – Doby Jenő
grafikus-, rézmetsző-, rézkarcoló- és festőművész
(† 1907)

1883 – Czóbel Béla
Kossuth-díjas festő- és grafikusművész, Érdemes és Kiváló Művész
(† 1976)

1892 – Darius Milhaud
francia zeneszerző, a francia Hatok (Les Six) zeneszerzői csoport tagja
(† 1974)

1905 – Ráday Imre
Kazinczy-díjas színművész, rendező, Érdemes és Kiváló Művész
(† 1983)

1915 – Lengyel Árpád
olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok úszó
(† 1993)

1917 – Maléter Pál
katonatiszt, az 1956-os forradalmi kormány honvédelmi minisztere
(† 1958)

1927 – Sánta Ferenc
Kossuth- és József Attila-díjas író
(† 2008)

1950 – Karda Beáta
táncdalénekesnő

1970 – Létay Dóra
színművésznő

1981 – Beyoncé Giselle Knowles
Grammy-díjas amerikai R&B énekesnő, dalszerző, producer

1993 – Yannick Ferreira Carrasco
belga labdarúgó

Szeptember 4. néhány híres,
vagy épp hírhedt elhunytja:

1845 – Pierre-Paul Royer-Collard
francia jogász, filozófus, politikus
(* 1763)

1907 – Edvard Grieg
norvég zeneszerző, zongoraművész
(* 1843)

1963 – Robert Schuman
francia politikus, külügyminiszter, az Európai Parlament első elnöke
(* 1886)

1965 – Albert Schweitzer
Nobel-díjas elzászi orvos, lelkész
(* 1875)

1969 – Riesz Marcell
matematikus, egyetemi tanár
(* 1886)

1979 – Öveges József
Kossuth-díjas fizikus, tanár, televíziós személyiség
(* 1895)

2001 – Simó Sándor
Balázs Béla-díjas filmrendező, író, forgatókönyvíró, producer, Érdemes és Kiváló Művész
(* 1934)

2003 – Varga Tibor
hegedűművész, karmester, nemzetközileg elismert zenepedagógus
(* 1921)

2006 – Steve Irwin
ausztrál természetfilmes
(* 1962)

2006 – Giacinto Facchetti
Világkupa- és UEFA BEK-győztes olasz labdarúgó
(* 1942)

Néhány fontosabb és/vagy érdekesebb esemény, amely szeptember 4-én történt

476 – A germánok elfoglalják Ravennát

Odoaker germán hadvezér elfoglalja Ravennát, a Nyugatrómai Birodalom fővárosát, ami Romulus Augustulus római császár uralkodásának a végét jelenteti.

1452 – A német-római császárnál marad a magyar korona

III. Frigyes német-római császár V. Lászlót átadja Cillei Ulrik grófnak, a Szent Koronát azonban továbbra is magánál tartja.

1552 – Szolnok török kézre kerül

Ahmed Ali basa 40.000 fős serege szeptember 2-án vonta ostromzár alá a várat, amelyet 1.400 főnyi spanyol, német, cseh és kis számú magyar katona védett. A hatalmas túlerőt látva elsőként a német zsoldosok foglalkoztak a menekülés gondolatával, mégis a magyar naszádosok szöktek meg legelőször. Szeptember 3-án éjjel a magyar és a spanyol lovasok átúsztattak a Tiszán, majd a naszádosok visszatértek a gyalogosokért. Szeptember 4-én éjszaka a zsoldosok elmenekültek, sorsára hagyva a várat. A várkaput reggelre nyitva hagyták, Nyáry Lőrinc várkapitány és a hozzá hű 50 hajdú fogságba esett.

1781 – Megalapítják Los Angeles-t

44 spanyol telepes El Pueblo de la Reina de los Ángeles néven telepet létesített Kaliforniában, amely napjainkra Los Angeles néven az Amerikai Egyesült Államok második legnépesebb városává fejlődött.

Los Angeles napjainkban, madártávlatból

Los Angeles napjainkban, madártávlatból

1797 – A tábornokok államcsínyt hajtanak végre Párizsban

Fructidor 18. napján (szeptember 4.) Párizsban Barras irányításával néhány republikánus gondolkodású tábornok – köztük Bonaparte Napóleon és Pierre Augereau – államcsínyt hajt végre. A direktórium idején Franciaországban állandósul a válság; nagyfokú az áremelkedés, sokasodnak a problémák. Mindez a kormányzat fokozott népszerűtlenségéhez vezet, és a jakobinusok, de még inkább a royalizmus (királypártiság) egyre fenyegetőbb megerősödését eredményezi. Végül sor került a „thermidori burzsoázia” helyzetét újra megerősíteni hivatott államcsínyre. Kora reggel a fővárost katonaság szállja meg. A csapatok elfojtanak minden ellenállást. Akik a királyság vagy az 1793-as alkotmány visszaállítására törekszenek, agyonlövik.

1830 – Először közlekedik gőzhajó a Dunán Bécs és Pest-Buda között

Megtette első útját Bécs és Pest-Buda között az angol vállalkozók által alapított Első Dunagőzhajózási Társaság első gőzhajója, az I. Ferenc. A szállítási idő Bécstől Pest-Budáig, illetve az Al-Dunáig jelentősen csökkent a ló vontatta hajószállítással szemben. A magyar fővárosba alig több mint fél nap alatt ért a császárvárosból a gőzhajó.

A Dunán, illetve annak bécsi szakaszán a társaság gőzhajójának első útját megelőzően már 1817. május 2-án – 11 évvel azután, hogy Robert Fulton feltalálta a gőzhajót – megjelent az első gőzenergia hajtotta hajó, Bernhard Antal pécsi órásmester alkotása, mely a Carolina nevet viselte. A következő évben, 1831-ben ugyanez a gőzös egészen az Al-Dunáig merészkedett, az út korábbi 4-5 hét helyett most nyolc napig tartott.

A Társaság életében jelentős változásokat hozott Széchenyi István gróf, akinek tervei között szerepelt a Duna hajózhatóvá tétele és a folyami közlekedés megteremtése a Fekete-tengerig, illetve azon át Konstantinápolyba. Példájára több magyar arisztokrata vásárolta meg a Társaság részvényeit. 1833-ban a társaság egy másik Duna (később `Argó`), 1834-ben pedig egy harmadik, Pannónia nevű gőzhajót is üzembe állított. A gőzhajók az al-dunai zuhatagokon és a Vaskapun is keresztüljártak, egészen Galacig. A társaság beszerzett egy tengerjáró gőzöst is, azzal Odesszába, illetve Konstantinápolyba tett utakat. 1835-ben megszerezték az Óbudai-szigetet, ami téli kikötőül és hajóépítő műhelyként szolgált.

1837 – Samuel Morse bemutatja távíróját a New York-i egyetemen

Morse telegráfjának lényege az volt, hogy az adó által történt a vevő elektromágnesének a vezérlése. Egyszerűbben: egy kis kar lenyomása zárta, elengedése pedig megszakította az áramkört. Zárt áramkör esetén egy elektromágnes a vevő oldalon magához vonzott egy írószerkezetet megszakításakor pedig egy rugó visszarántotta eredeti helyzetébe. Az írókészülék alatt egy óramű egyenletes sebességgel vitt odébb egy papírszalagot, amelyre a jelek regisztrálása történt. Mégpedig olyan formán, hogy ha nem folyt áram a vezetékben, akkor egyenes vonal, zárt áramkör esetén pedig cikcakkos rajzolódott a papírcsíkra.

Samuel Morse és távírója

Samuel Morse és távírója

1870 – Párizsban kikiáltják a III. Köztársaságot

Két nappal azután, hogy III. Napóleon császár Sedannál elveszíti koronáját és szabadságát, Jules Favre és León Gambetta republikánus vezetők kikiáltják Párizsban a III. Köztársaságot. Az ideiglenesen megalakított „nemzeti védelem kormányában” Gambetta a belügyminiszteri tisztséget veszi át, Favre pedig a külügyminisztériumot vezeti. A kormány a következő hónapokban megszervezi a népi háborút a Franciaországban előrenyomuló porosz-német csapatok ellen. Gambetta, aki a körülvett Párizst léghajón hagyja el, a következő hetekben vidéken fegyverzi fel a népet („Levée en masse”). Franctireur-kötelékek (felfegyverzett civilek) alakulnak a reguláris csapatok megerősítésére. A főleg Dél-Franciaországban toborzott felmentő sereg figyelemre méltó katonai sikereket ér el. Az újonnan felállított Loire-hadsereg októberben és novemberben Orléans és Coulmiers mellett porosz csapatokat győz le. Dijon környékén a segítségül hívott Garibaldi veszélyezteti a porosz utánpótlást. Az új francia északi hadsereg előrenyomulása Amiens-nél, Bapaumenél és St. Quentinnél a körülzárt Párizs mentesítésére mégis kudarcba fullad. 1870-1871 fordulójára a vereség véglegessé válik. A felmentő sereget leverik, és részben kiszorítják a svájci határra. 1871. január 28-án Párizs leteszi a fegyvert és Jules Favre aláírja a fegyverszünetet, amit május 10-én a frankfurti békeszerződés követ.

1888 – Jelentős lépés a fényképezés történetében

George Eastman feltaláló bemutatja a az első roll-film kamerát és bejelenti saját nevére a Kodak védjegyet.

George Eastman

George Eastman

1920 – Az utolsó európai ország is áttér a Gergely-naptárra

Bulgáriában is bevezetik a Gergely-naptárat, így ez lett a Julián naptár utolsó napja Európában.

1940 – Sikeres kísérlet segíti a színes televízió fejlesztését

1940. szeptember 4-én sikerült a világon először elektronikus eszközökkel színes televíziós képet továbbítani: az amerikai Columbia Broadcasting System (CBS) társaság stúdiójában Peter Carl Goldmark (Goldmark Péter Károly), magyar származású amerikai mérnök vezetésével fejlesztették ki az új eljárást, amely 343 képsoros rendszerével kezdte meg naponkénti kísérleti adását, bár a tévétársaság csak 1950. január 12-én lépett a nyilvánosság elé a színes televízió-adással.

A színes képet három alapszín, a zöld, a kék és a vörös összevetéséből állítják elő, amely így szabad szemmel nem látható zöld, kék és vörös felületelemek sokaságából áll. Magyarországon a budapesti Szabadság-téri stúdióban 1969. március 21-én avatták fel az első magyar színes televízió-adóberendezést, s ezzel kezdődött meg a műszaki kísérleti adás, rendszeresen azonban csak 1972 óta sugároznak színes adást hazánkban.

Goldmark Péter Károly (Peter Carl Goldmark)

Goldmark Péter Károly (Peter Carl Goldmark)

1955 – Újra megnyitják a berlini operát

1945 február 3-án, egy bombatámadás után a berlini Staatsopert épülete teljesen kiégett, néhány főfal-töredéken kívül csupán a több emelet magas színpadtechnikai acélváz meredt égnek. Az 1452 férőhelyes színház újjáépítése 1952-ben kezdődött, majd 1955. szeptember 4-én Richard Wagner „A nürnbergi mesterdalnokok” című operájával nyitotta meg ismét a kapuit.

1970 – A szocialista Allende lesz Chile államfője

A chilei elnökválasztások meglepő eredménnyel zárulnak. Latin-Amerika történetében ez az első eset, hogy Salvador Allende Gossens személyében demokratikus úton egy szocialistát választanak államfővé. A 63 éves Allende, a Népi Egységnek, egy szocialistákból, kommunistákból, liberálisokból és kereszténydemokrata szakadárokból alakult népfrontos koalíciónak a jelöltjeként a szavazatok 36,6%-át szerzi meg. Ellenfele, Jorge Alessandri Rodriguez, a volt elnök és a jobboldaliak jelöltje ezzel szemben csak 34,9%-ot kap. A kongresszus ezek után október 24-én 135 szavazattal 35 ellenében a szocialista Allendét választja meg államelnöknek. A megválasztásához szükséges szavazatokat Allende a kongresszusban oly módon biztosította, hogy alkotmányos garanciát adott a demokratikus jogállam (sajtó-, gyülekezési és oktatási szabadság) fenntartására. Allende olyan országban vállalja magára kormányzást, amelyben az infláció évi rátája 35% és a gazdaság 80%-ban külföldi cégek ellenőrzése alatt áll. Hogy hatékonyan felvehesse a harcot Chile nyomasztó gazdasági problémáival, Allende a legégetőbb szociális reformok végrehajtása, valamint a bányaipar és a bankok államosítása mellett dönt.

1972 – Történelmet ír egy amerikai úszó az olimpián

Mark Spitz az első sportoló, aki egyazon olimpián a hetedik olimpiai aranyérmét is megnyeri.

Mark Spitz az 1972-es olimpián, Münchenben

Mark Spitz az 1972-es olimpián, Münchenben

1984 – Mulroney győzelme Kanadában is fordulatot jelent

Kanadában az előrehozott parlamenti választásokon fölényesen győz a Brian Mulroney vezette Haladó Konzervatív Párt. Ezzel újabb nyugati országban következett be konzervatív fordulat.

A majoritásos (többségi) választási rendszer alapján a Haladó Konzervatív Párt a szavazatok 50 százalékával a 282 parlamenti mandátumból 211-et szerez meg, megkétszerezve így a mandátumainak számát (eddig 101 képviselője volt). A nagy vesztes a John Turner miniszterelnök vezette Liberális Párt (LDP), amely 107 mandátumot vesztett és immár csak 40 parlamenti helyet mondhat magáénak. Turner csak júniusban váltotta fel a 16 éve szinte megszakítás nélkül kormányzó Pierre Trudeaut-t a miniszterelnöki és pártelnöki poszton.

Brian Mulroney kormányalakításával Ronald Reagan amerikai elnök erősítést kap: az Újvilág északi része immár teljesen konzervatív kormányfők dominálnak, például Helmut Kohl az NSZK-ban, Margaret Thatcher Nagy-Britanniábban, Kaare Willoch Norvégiában, Poul Schlüter Dániában, illetve Nakaszone Jaszuhiro Japánban.

1993 – Újratemetik Horthy Miklóst

Kenderesen újratemetik Horthy Miklós altengernagyot, a Magyar Királyság egykori kormányzóját és feleségét, jószáshelyi Purgli Magdolnát és ifj, Horthy Miklóst, a kormányzói pár kisebbik fiát.

Forrás: Wikipédia / Múlt-kor.hu / IfiPress


Megosztás