2019. május 26., vasárnap

Pásztor Erzsi (Fotó: YouTube.com)

82 éves lett a Kossuth- és Jászai-díjas színművésznő, az ország Janka nénije

A Gergely-naptár szerint az év 267. napja, az évből még 98 nap van hátra.

1936-ban ezen a napon született Pásztor Erzsi (er. Pápay Erzsébet), többek között Kossuth-, Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, Érdemes Művész, aki bár számos színpadi és filmes szerepben nyújtott emlékezetes és maradandó alakítást, a legtöbben mégis a Szomszédok című sorozat Janka nénijeként ismerik. Általános és középiskolába Újpestre járt. 1959-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, ahol Szinetár Miklós volt az osztályfőnöke, akit meghatározó mestereként tart nyilván a mai napig. A főiskolán változtatta nevét Pásztorra, hiszen Pápay Erzsiként már játszott színésznő Magyarországon. Az akadémia elvégzése után a debreceni Csokonai Színház tagja lett, majd 1961 és 1964 között a budapesti Petőfi Színházban szerepelt, az intézmény azonban megszűnt. 1964-ben egy évet töltött a szolnoki Szigligeti Színházban, ezt követően 1965-1978 között a Pécsi Nemzeti Színház művésznője volt. 1978-1983 között a Mafilm társaságához tartozott, majd hosszú évekig a Madách Színházban, 2008-tól 2011-ig pedig a Soproni Petőfi Színházban játszott, miközben a Szegedi Nemzeti Színházban is vendégszerepelt. Az utóbbi években a Karinthy Színházban és a Játékszínben vállal szerepeket, 2003-tól pedig a Turay Ida Színházban is játszik. Alapvetően komikai tehetségét furcsa, belső indíttatású groteszk humor színezi, de a tragédia sem idegen tőle. Színpadi szerepei mellett számos filmben is felejthetetlen alakítást nyújtott – írja róla a Wikipédia.

2018. szeptember 24., hétfő

A Nap kel: 6 óra 32 perckor, nyugszik: 18 óra 39 perckor.
A Hold kel: 18 óra 45 perckor, nyugszik: 5 óra 28 perckor.

Névnapok

Gellért, Mercédesz, Gerda, Gerhárd, Giszmunda, Grizelda, Grizeldisz, Mária, Meredisz, Zelda.

Gellért

A férfinév a germán eredetű Gerhard, Gerhart nevekből származik, jelentése: „gerely, dárda” + „erős, merész”. Az 1990-es években igen ritka név volt, a 2000-es években sem szerepelt az első százban, kivéve 2005-ben, amikor a 94., és 2008-ban, amikor a 97. leggyakoribb férfinév.

Mercédesz

A spanyol eredetű női név a María de las Mercedes (Fogolykiváltó Szűz Mária) kifejezésből származik. Maga a szó a latin merces (bér) szóból ered és arra a váltságdíjra utal, amelyet a XIII. századi Spanyolországban a mórok fogságába esett keresztények kiváltására gyűjtött a „mercedarius” szerzetesrend. Az 1990-es években gyakori név volt, a 2000-es években az 59-88. leggyakoribb női név.

Nemzeti-, nemzetközi- és világnapok

A Fehér Kendő Napja

Az ősi Grúziában a férfiak befejezték harcukat, amikor a nők odadobták fehér kendőjüket. 1993 szeptemberében Grúziában kétezer nő vonult ki, amikor Dolidze grúz filmrendező felhívással fordult az asszonyokhoz: a nők a maguk eszközeivel vegyék fel a küzdelmet a háború ellen. Nők ezrei vonultak ki fehér kendőben, így lett ez a nap a megbékélés jelképe. Magyarország 1994-ben csatlakozott a felhíváshoz, hogy minden év szeptemberében a nők gyűljenek össze fehér kendőben a béke és fegyverszünet kifejezése képpen. Megünneplésének időpontjáról ellentmondó adatokat találtunk, néhol szeptember 24-hez kötik, de több helyen a hónap utolsó vasárnapján említik.

A Szív Világnapja

A világnapot 1998-ban, az 1946-ban alapított Nemzetközi Kardiológiai Társaság (International Society of Cardiology) tagjaiból alakult Szív Világszövetség (World Heart Federation) hívta életre, amelyet első alkalommal 2000. szeptember 24-én ünnepeltek meg. A 2001-ben kiadott missziós nyilatkozat szerint egy hosszabb és jobb minőségű élet eléréséhez segítik az embereket a szívbetegségek és a stroke megelőzése és gondozása által, különös tekintettel a szegény és a közepes jövedelmű országokra. Az Egyesület a WHO-val szoros együttműködésben dolgozik. Legismertebb kezdeményezésük ez a világnap, amelynek hivatalos dátuma ugyan szeptember 24., de általában szeptember utolsó vasárnapján tartják. Ez 2017-ben egy és ugyanazon nap.

Szeptember 24. néhány híres,
vagy épp hírhedt szülötte:

1501 – Gerolamo Cardano
itáliai matematikus, fizikus, orvos, jós
(† 1576)

1896 – F. Scott Fitzgerald
amerikai író
(† 1940)

1897 – Sinka István
Kossuth-díjas költő, író
(† 1969)

1914 – Fónay Márta
Jászai-díjas színművésznő, Érdemes Művész
(† 1994)

1936 – Pásztor Erzsi
(er. Pápay Erzsébet)
Kossuth-, Jászai- és Balázs Béla-díjas színművésznő, Érdemes Művész

1947 – Mihály Tamás
Kossuth- és Liszt-díjas zenész, basszusgitáros, zeneszerző (Omega)

1949 – Pedro Almodóvar
Oscar-, BAFTA- és César-díjas spanyol filmrendező, forgatókönyvíró, producer

1972 – Vujity Tvrtko
(er. Balogh Szilárd)
horvát származású, Pulitzer-emlékdíjas újságíró, televíziós személyiség, író

1974 – Wolf Kati
énekesnő

1975 – Seszták Szabolcs
színész, szinkronszínész

Szeptember 24. néhány híres,
vagy épp hírhedt elhunytja:

768 – Kis Pippin
(Pépin le Bref)
a Frank Birodalom királya
(* 715 körül)

1046 – Szent Gellért
itáliai származású szerzetes, Magyarország első püspöke, Szent Imre herceg nevelője
(* 980)

1435 – Bajor Izabella
francia királyné
(* 1371)

1541 – Paracelsus
(er. Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim)
német alkimista, természettudós, korának leghíresebb orvosa
(* 1493)

1916 – Stobbe Ferenc
játékvezető, építész, labdarúgó, sportvezető, szövetségi kapitány, a Sportvilág főszerkesztője
(* 1864)

1938 – Simon Jolán
színésznő, előadóművész Kassák Lajos felesége
(* 1885)

1940 – Iványi-Grünwald Béla
festőművész
(* 1867)

1945 – Hans Geiger
német atomfizikus
(* 1882)

1986 – Kellér Dezső
író, humorista, Érdemes és Kiváló Művész
(* 1905)

2004 – Françoise Sagan
(er. Françoise Quoirez)
francia írónő
(* 1935)

Néhány fontosabb és/vagy érdekesebb esemény, amely szeptember 24-én történt

899 – A magyarok legyőzik Berengár király seregeit

Az észak-itáliai Brenta folyó mellett a kalandozó magyarok legyőzik Berengár király csapatait. A Honfoglalás után ez volt az első olyan hadjárat, amelynek során a magyarok elhagyták a Kárpát-medencét. Az itáliai támadás jelezte, hogy a magyarok nem öncélúan indítottak hadjáratot, hanem igyekezték kihasználni a bizonytalan politikai viszonyokat. Berengár ellen Arnulf császár biztatására vezettek hadat. Annak ellenére, hogy a király hadai háromszoros túlerőben voltak, a magyarok sikeresen alkalmazták jól bevált taktikájukat: visszavonulást színlelve sikerült megbontaniuk az ellenfél egységes sorait, amelyek így könnyedén a kalandozók martalékául váltak. Berengár a vereség után adót kezdett fizetni, így a magyarok figyelme a német területek felé fordult.

911 – Kihal a keleti-frank Karoling-dinasztia

Gyermek Lajos Karoling-király halála a Karoling-dinasztia keleti frank ágának kihalását jelentette. A Keleti Frank Birodalom nemessége I. Konrád frank herceget tette meg királynak (első ízben nem Karoling-uralkodót). A lotaringiaiak, akik a Keleti és a Nyugati Frank Birodalom között helyezkedtek el, ebben a helyzetben a nyugati birodalom mellé álltak, s kiváltak a keleti frank törzsek közösségéből. A Karolingok 751. óta, amikor III. Pippint királlyá koronázták, álltak a Frank Birodalom élén. A 800 karácsonyán Rómában tartott császárkoronázás Nagy Károly uralmának fényéről és erejéről tanúskodott.

1046 – Gellért püspök vértanúságot szenved

A Vata vezette pogánylázadás során a feldühödött néptömeg a pesti révnél meggyilkolja Gellért püspököt és a kíséretében lévő többi egyházi férfiút. A püspök András herceg üdvözlésére indult püspöktársaival Pest felé, amikor a pogányok rávetették magukat, letaszították a Kelen-hegyről, és mivel ekkor még élt, mellkasába dárdát döftek, és fejét egy kövön szétverték. Maradványait először a pesti plébániatemplomban helyezték el, majd ünnepélyes körülmények között átszállították Marosvárra. Mivel sok csoda fűződött ereklyéihez, 1083-ban őt is szentté avatták.

1268 – A nemeseknek is kell tizedet fizetniük

IV. Kelemen pápa e napon semmisnek nyilvánítja a magyarországi bárók és nemesek határozatát a tizedfizetés megtagadásáról.

1853 – Jachttal a Föld körül

A Cornelius Vanderbilt által épített jacht az első, amely körbeutazza a Földet.

1862 – I. Vilmos porosz király Otto von Bismarckot nevezi ki miniszterelnökké

A hamarosan külügyminiszteri tisztséggel is felruházott politikus széles körű hatalmat nyer a porosz bel- és külügyek irányításában.

1869 – Tőzsdepánik New Yorkban

A Wall Streeten kitört tőzsdepánik miatt több ezer üzletember megy csődbe.

1895 – Először biciklizte körbe egy nő a Földet

Útja 15 hónapig tartott.

1938 – Az első nagy teniszsiker

Don Budge lett az első teniszező, aki egyazon évben megnyerte mind a négy nagy tenisztornát (az ausztrált, a franciát, az angolt és az amerikait).

1949 – Halálra ítélik Rajk Lászlót

A Népbíróság Rajk Lászlót, Pálffy Györgyöt, Szőnyi Tibort és Szalai Andrást – bizonyítás és törvényes alapok nélkül – népellenes bűntett és hűtlenség (kémkedés) vádjával halálra ítéli. Rajk példája jól mutatja, hogy a kommunista rendszer saját embereit sem kímélte, ha a hatalomról volt szó.

1957 – Megnyílik a Camp Nou

Megnyitják az FC Barcelona otthonául szolgáló Camp Nou stadiont.

1963 – Nukleáris enyhülés

Az Egyesült Államok szenátusa jóváhagyja a nukleáris kísérletek korlátozásáról szóló egyezményt. Az egyezmény az USA, Nagy-Britannia és Szovjetunió között jött létre.

1972 – Norvégia nemet mond az Európai Közösségre

Norvégiában a vártnál nagyobb, közel 80 százalékos részvétel mellett a szavazók 54 százaléka nemet mond az ország csatlakozására az Európai Közösséghez. Nemmel szavaztak a norvég nemzeti hagyományok és függetlenség féltői, a nacionalisták, de a kommunisták és más baloldaliak is, akik az EK-t kikiáltották a „nemzetközi kapitalizmus és ipari koncentráció bástyájának”, valamint sok környezetvédő, paraszt és halász, akik környezetüket és megélhetésüket féltették a belépéstől.

1973 – Bissau-Guinea elfogadja alkotmányát

A nyugat-afrikai területet a XV. században fedezték fel portugál hajósok, de csak a XIX. században lett portugál gyarmat. Amilcar Cabral vezetésével 1956-ban megalakult Guinea és Zöld-foki szigetek Afrikai Függetlenségi pártja (PAIGC), mely hosszú ideig illegálisan működött, majd 1963-tól fegyveres harcot folytatott a portugálok ellen. Cabral meggyilkolása után 1973 januárjában féltestvére, Luiz de Almeicha Cabral vette át az irányítást, és a felszabadítási mozgalom ellenőrzése alatt tartott területeken 1973. szeptember 2-án kikiáltották a Bissau- guineai Köztársaságot. A szeptember 24-én elfogadott alkotmány kimondta az ország függetlenségét, és ezt a napot nemzeti ünneppé nyilvánította. 1974. szeptember 10-én Portugália hivatalosan is elismerte volt gyarmata függetlenségét. Az ország 1974. szeptember 17-e óta az ENSZ tagállama.

1973 – Az amerikai elnök belekeveredik a Watergate-botrányba

A május 17. és augusztus 7. között tartott első meghallgatások után ezen a napon a Watergate-bizottság újra összeül, ahol kiderül, hogy a betörők kapcsolatban álltak Richard Nixon elnök újraválasztási stábjának tagjaival. A nyilvánosságra került adatok az Egyesült Államokban kormányzati és bizalmi válságot idéznek elő.

1982 – Először adját át a Crafoord-díjat

Svédországban 1980-ban alapították, azzal a céllal, hogy olyan tudományágak kiválóságai is méltó elismerésben részesülhessenek, amelyek kívül esnek a Nobel-díj körén. Ide tartozik a matematika és csillagászat, a földtudományok, az ökológia, valamint az izületi gyulladás (ebben szenvedett Crafoord). Ez utóbbi területen csak akkor ítélnek oda díjat, ha rendkívüli tudományos eredmény született.

1996 – Egyezményt írnak alá az atom nagyhatalmak

A világ nagy atomhatalmai aláírják a nukleáris fegyverek tesztelésének és fejlesztésének tilalmáról szóló egyezményt.

Forrás: Wikipédia / Múlt-kor.hu / IfiPress


Megosztás