2019. május 26., vasárnap

Andrea Bocelli (Fotó: YouTube.com)

Hatvanadik születésnapját ünnepli a világhírű olasz tenor

A Gergely-naptár szerint az év 265. napja, az évből még 100 nap van hátra.

1958-ban ezen a napon született Olaszország Lajatico nevű településén Andrea Bocelli, a világ egyik leghíresebb tenoristája, akinek csodálatos hangjáért milliók rajonganak szerte a világon. Örökletes zöld hályoggal született, amely egyre erősebben rontotta látását, majd 12 éves korában egy focilabda fejen találta, amelynek következtében teljesen elvesztette szeme világát. A pisai egyetemen jogtudományt tanult, majd egy évig ügyvédként dolgozott, mielőtt teljesen a zenének szentelte volna magát. Énekesként először Luciano Pavarotti ajánlására Zuccheróval, a híres olasz popénekessel ment európai körútra, majd Caterina Caselli „Sugar” című projektjébe szerződött le. 1995-ben lett igazán ismert a „Con te partiro” című dallal, amelynek angol nyelvű változatát „Time to Say Goodbye” címen Sarah Brightman szopránnal együtt énekelte. Eddig 70 millió példányban adta el lemezeit, ezzel az úgynevezett pop-opera legsikeresebb előadójává vált – írja róla a Wikipédia.

2018 szeptember 22., szombat

A Nap kel: 6 óra 29 perckor, nyugszik: 18 óra 43 perckor.
A Hold kel: 17 óra 24 perckor, nyugszik: 2 óra 22 perckor.

Névnapok

Móric, Armida, Armilla, Emerita, Írisz, Marót, Maurícia, Mór, Ottó, Tamás, Zelinda, Zella, Zöldike, Zsella.

Móric

A férfinév a latin Mauritius névből származik, ami a Maurus továbbképzése, jelentése: „mór”, „szerecsen”. Az 1990-es években szórványos név volt, a 2000-es években a 75-88. leggyakoribb férfinév.

Nemzeti-, nemzetközi- és világnapok

Autómentes Világnap

A világnapot az Európai Unió hirdette meg, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a motorizáció és az elavult közlekedésszervezés által okozott súlyos környezeti és egészségügyi problémákra. A rendezvényre először 1997-ben került sor a franciaországi La Rochelle-ben. 2001 elején megszületett az autómentes napról szóló Európai Charta, melyet másodikként – az Európai Unión kívüli országok közül elsőként – Magyarország írt alá.

Az Orrszarvúak Világnapja

A kezdeményezést 2010-ben indították el az orrszarvúak védelmével tevékenyen foglalkozó vadvédelmi szervezetek és állatkertek. Ezen a napon világszerte arra igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy ennek az ősi állatcsoportnak a képviselőit még ma is a kipusztulás veszélye fenyegeti, elsősorban az orvvadászat, valamint a természetes élőhelyek pusztulása miatt.

Szeptember 22. néhány híres,
vagy épp hírhedt szülötte:

1791 – Michael Faraday
angol tudós, fizikus és kémikus, az elektrotechnika nagy alakja
(† 1867)

1882 – Wilhelm Keitel
német tábornok, a Wehrmacht vezérkari főnöke, második világháborús főbűnös
(† 1946)

1885 – Benedek Marcell
Kossuth- és Baumgarten-díjas író, műfordító, irodalomtörténész, színházigazgató. Benedek Elek író fia
(† 1969)

1910 – Faludy György
(er. Leimdörfer György Bernát József)
többek között Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas költő, műfordító
(† 2006)

1929 – Váradi Hédi
Kossuth- és Jászai-díjas színművésznő, Érdemes és Kiváló Művész
(† 1987)

1957 – Nick Cave
(er. Nicholas Edward Cave)
ausztrál zenész, énekes, dalszerző

1958 – Andrea Bocelli
olasz operaénekes

1964 – Gécsek Tibor
atléta, kalapácsvető, az első, aki 80 m-en felül dobott

1970 – Dejan Perić
EHF BL- és KEK-győztes szerb kézilabdázó (kapus), edző, szövetségi kapitány

1987 – Tom Felton
(er. Thomas Andrew Felton)
angol színész (Draco Malfoy a „Harry Potter”-sorozatban)

Szeptember 22. néhány híres,
vagy épp hírhedt elhunytja:

1752 – Apor Péter
erdélyi magyar történetíró, főispán, főkirálybíró
(* 1676)

1852 – William Tierney Clark
angol mérnök, a budapesti Széchenyi lánchíd tervezője
(* 1783)

1914 – Alain-Fournier
(er. Henri Alban Fournier)
francia regényíró
(* 1886)

1974 – Járay Pál
magyar származású, svájci feltaláló, az aerodinamika úttörője, az ő szabadalma alapján készült a Volkswagen Bogár karosszériája
(* 1889)

1979 – Otto Robert Frisch
osztrák-brit fizikus, részt vett az atombomba kifejlesztését célzó Manhattan-tervben
(* 1904)

1986 – Asbóth József
teniszbajnok, edző
(* 1917)

1988 – Sugár Rezső
Kossuth-, Erkel- és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző, zenepedagógus, Érdemes Művész
(* 1919)

1989 – Irving Berlin
(er. Israel Isidore Beilin)
orosz születésű, amerikai zeneszerző, dalszövegíró
(* 1888)

1999 – George C. Scott
Oscar-, Golden Globe- és Emmy-díjas amerikai színész, rendező, producer
(* 1927)

2007 – Marcel Marceau
francia pantomimművész
(* 1923)

Néhány fontosabb és/vagy érdekesebb esemény, amely szeptember 22-én történt

1499 – A Svájci Államszövetség független lesz a birodalomtól

A bázeli béke véget vet a német király, I. Miksa és a Svájci Államszövetség között folyó háborúnak. A békeszerződés legfontosabb eredménye az, hogy az államszövetség ténylegesen kiválik a Szent Római Birodalomból.

1792 – A konvent kikiáltja az I. Francia Köztársaságot

A konvent kikiáltja a köztársaságot: a forradalom megvalósította az átmenetet a monarchiából a köztársaságba. A köztársaság jelszavául a testvériséget választotta. Szeptember 25-én a konvent kinyilvánítja, hogy a Francia Köztársaság egységes és megbonthatatlan.

1828 – Shaka zulu törzsfőt meggyilkolják testvérei

Shaka törzsfőnököt, aki uralma alatt a nguni törzsek egész sorát olvasztotta össze a zulu népben (a mai Natal területén), testvérei meggyilkolják. Az általa alakított Zulu Birodalom azonban 50 évvel túléli halálát. Az 1787-ben született, apja által elűzött Shaka a hatalmas szomszéd fejedelemnél, Dingiswayónál nőtt fel, aki kiváló harcossá nevelte. Ennek következtében Shaka a katonai hierarchiában gyorsan emelkedett fölfelé és Dingiswayo halála után annak utódjává választották meg. Eközben Shaka apja is meghalt és – testvéri legyőzését követően – az új törzsfőnök hazájában is uralomra jutott. Shaka ezzel két törzs ura lett, s harcosait uralkodás során ütőképes katonai hatalommá fejlesztette. Az afrikai birodalom fejlődését azonban megakadályozta, hogy nem volt olyan szilárd társadalmi szervezet vagy vallási eszme, amelyre a rendszer épülhetett volna. A nagyravágyó és kegyetlen Shaka kemény terrorintézkedésekkel erősítette pozícióját, így bár 1200 asszonyból álló háremmel rendelkezett, egyetlen vér szerinti örököst sem hagyott hátra, mivel gyermekei anyját vagy a terhesség alatt elpusztította, vagy az újszülötteket ölette meg. Alattvalói között Shaka élet és halál abszolút ura volt. Shaka háborúkkal teli uralkodása következtében hatalmas területek pusztulnak el.

1848 – Kossuth hazahívja a külföldön állomásozó magyar katonákat

Kossuth Lajos az Országos Honvédelmi Bizottmány nevében kiáltványban hívja haza a külföldön állomásozó magyar katonákat

1860 – Először mutatnak be operettet Magyarországon

A Pesti Nemzeti Színházban Offenbach: Eljegyzés lámpafényben című művét adták elő Feleky Miklós fordításában. Ezzel a darabbal indult útjára magyar nyelven az operett. Az első sikeres, magyar szerzők által alkotott operettet 1885-ben a Népszínház adta elő. Az Eleven ördög című darab szövegkönyvét Deréky Antal színész írta, zenéjét Konti József komponálta. A színpadon az akkori idők legnagyobb sztárja, Blaha Lujza aratott elsöprő sikert. A népszínművek koronázatlan királynőjének egyébként az volt az első operettszerepe.

1898 – Az özvegy császárné véget vet a 100 napos kínai reformnak

Ce Hszi özvegy császárné, régensnő elfogatja a Téli Palotában Te Csung császárt, és az általa kezdeményezett reformmozgalom híveit kivégezteti. Év elején a császár megindította az ún. „reformok 100 napját”, amely mozgalom lényege a hivatalnoki vizsgáztatási rendszer átalakítása és modernizálása, a hivatalok átszervezése, az állami kiadások és bevételek ellenőrzése volt. A jelöltek azonban azonnal tiltakoztak, hiszen letett vizsgáik jogán magas fizetést reméltek, míg a régensnő legfőképpen attól félt, hogy fény derül személyes pénzügyi manipulációira. A reformok kudarca Kínában is előkészítette a talajt az érlelődő modern forradalom számára.

1914 – Fournier végrendeletét a regénye jelenti

A francia regényíró, Alain-Fournier (Henri-Alban Fournier) elesik Saint-Rémynél a nyugati fronton. A 28 éves író, aki több évig újságíróként is tevékenykedett, mindössze egy befejezett művet hagy hátra, Az ismeretlen birtok című romantikus-szimbolista regényt. A regény jelentőségét, amely az álom atmoszféráját hozza létre, csak a húszas években ismerték el.

1944 – Szovjet és román csapatok támadása Torda térségében

A támadást a magyar honvédség csak német páncélos erők segítségével tudja visszaverni.

1947 – Megalakul a Kominform irodája

A jugoszláv, a bolgár, a magyar, a lengyel, a román, a francia, az olasz, a szovjet és a cseh kommunista pártok Wilcza Górában megalakítják a Kommunista és Munkáspártok Tájékoztató Irodáját, a Kominformot. A szervezet székhelyének Belgrádot jelölik ki, mivel a Joszip Broz Tito vezette jugoszláv kommunisták küzdöttek a legelkötelezettebben egy ilyen szervezet megalapításáért. A szovjet vezetésű Kominformnak az volt a feladata, hogy propagandaanyagokat terjesszen, melyek a kommunisták nemzetközi összefogását erősítik. A francia és olasz kommunistákat azzal a feladattal bízzák meg, hogy a Marshall-terv és a Truman-doktrína megvalósítását akadályozzák, ez azonban nem sikerül.

1960 – Kikiáltják a Mali Köztársaságot

A nyugat-afrikai területen korábban nagy, a transzszaharai kereskedelmen és az aranybányákon alapuló birodalmak virágoztak föl és pusztultak el. A terület XIX. század végén lett francia gyarmat, 1920-tól Francia Szudán része, 1958-tól Szudáni Köztársaság néven a Francia Közösség tagja volt. 1960-ban Szudán és Szenegál létrehozta a Mali Föderációt, amely független ország lett. A szövetség kettészakadása után a szudáni rész 1960. szeptember 22-én kikiáltotta a Mali Köztársaságot.

1961 – Megalakulhat a Békehadtest az USA-ban

Az Egyesült Államok Kongresszusa törvénybe iktatta a John Fitzgerald Kennedy kezdeményezte Peace Corps (Békehadtest) megalapítását.

1964 – A Hegedűs a háztetőn a Broadwayn

A musical a bemutató után 3242 előadást ér meg.

1966 – A faji megkülönböztetés tovább folytatódik Dél-Afrikában

A Dél-afrikai Köztársaság miniszterelnöke bejelenti, hogy kormánya következetesen tovább kívánja folytatni a fajok elkülönítésének politikáját (apartheid).

1981 – Átadják a francia szupergyors vasút első vonalát

A TGV (Train á Grande Vitesse) a Párizstól Lyonig kiépített pályán 260 km-es sebességgel haladva 2 óra 40 perc alatt tette meg az utat. A világ akkori leggyorsabb vasútja azóta valódi műszaki és kereskedelmi sikerré, a francia vasutak megmentőjévé vált. Míg 1982-ben a TGV legelső és legzsúfoltabb dél-keleti vonalát 6,4 millióan vették igénybe, addig az utasok száma 1990-re már elérte a 20,6 milliót. Ugyanebben az évben összesen 30 millióan utaztak a TGV vonalain. A Párizs-Lyon szakaszon tíz év alatt 400 százalékkal nőtt az utasok száma. 2001. június 7-én felavatták a TGV szuperexpressz 250 kilométeres, Valence-Marseilles közti új szakaszát. A rendszeres utasforgalom három nappal később indult meg. Ezzel a Párizs-Marseille közötti 800 km-es távot a szupervasúttal három óra alatt lehet megtenni.

1988 – A kormány felállítja az Országos Érdekegyeztető Tanácsot

Célja: a Minisztertanács, a Szakszervezetek, a Gazdasági Kamara, az OkISZ, a SzÖVOSZ és a TOT érdekeinek összehangolása.

2002 – A Fertő-tó a Világörökség része

Az UNESCO a Fertő-tavat a Világörökség részévé nyilvánítja.

Forrás: Wikipédia / Múlt-kor.hu / IfiPress


Megosztás