2019. május 26., vasárnap

Anastacia (Fotó: YouTube.com)

50 éves lett ma az amerikai énekesnő, dalszerző

A Gergely-naptár szerint az év 260. napja, az évből még 105 nap van hátra.

1968-ban ezen a napon született Chicagóban Anastacia (er. Anastacia Lyn Newkirk) amerikai énekesnő, dalszerző és zenei producer. Az 1980-as évek elején kezdett el táncolni: 1985-től 1992-ig az MTV The Club nevű műsorában volt az állandó tánckar tagja. Később számos zenész és énekes stúdióalbumán vokálozott, illetve háttértáncosként tűnt fel videoklipekben. 1999-ben vált ismertté I’m Outta Love című szerzeményével. A 2000. június 10-én megjelent Not That Kind című stúdióalbumából ötmillió kelt el szerte a világon, és nemzetközi sikereket aratott, majd négyszeres platinalemezzé vált. Karrierje kezdetén olyan legendás zenészek és előadóművészek figyeltek fel rá, mint Michael Jackson, Elton John, Luciano Pavarotti vagy Mariah Carey. Pályafutásának kezdete óta hét nagylemezt, két válogatás- és három koncertalbumot adott ki, ezekből több mint 52 millió példányt adott el világszerte. Leginkább Európában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Ázsiában, Dél-Amerikában, Dél-Afrikában, illetve Óceániában ismerik el a munkásságát. Művészetére hamarabb felfigyelt az európai és a brit zeneipar, mint az amerikai: az Egyesült Királyságban és Európában előbb ismerték el művészként, mint hazájában, ami már pályafutása legelején is észlelhető volt – írja róla a Wikipédia.

2018. szeptember 17., hétfő

A Nap kel: 6 óra 22 perckor, nyugszik: 18 óra 53 perckor.
A Hold kel: 14 óra 37 perckor, nyugszik: 23 óra 42 perckor.

Névnapok

Zsófia, Ariadna, Ariadné, Arianna, Arienn, Galamb, Hildegárd, Ildikó, Kolomba, Lambert, Ludmilla, Oriána, Palóma, Róbert, Robertó, Robin, Robinzon, Szofi, Szófia, Zsófi.

Zsófia

A görög eredetű női név jelentése: „bölcsesség”. A XVI-XVIII. században igen gyakori név volt Magyarországon. A XX. században vesztett a népszerűségéből, de az 1990-es években ismét igen gyakori név lett, a 2000-es években 4-9. leggyakoribb női név.

Nemzeti-, nemzetközi- és világnapok

Ma egy ilyenről sem találtunk hiteles forrást.

Szeptember 17. néhány híres,
vagy épp hírhedt szülötte:

1505 – Habsburg Mária
osztrák főhercegnő, magyar és cseh királyné, II. Lajos felesége, I. Ferdinánd húga
(† 1558)

1826 – Georg Friedrich Bernhard Riemann
német matematikus
(† 1866)

1844 – Puskás Tivadar
mérnök, a telefonhírmondó feltalálója
(† 1893)

1896 – Pátzay Pál
szobrászművész
(† 1979)

1935 – Ken Kesey
amerikai amerikai író („Száll a kakukk fészkére”)
(† 2001)

1937 – Kamuti Jenő
olimpiai ezüstérmes vívó, sportvezető, orvos, A Nemzet sportolója

1944 – Bicskei Bertalan
(er. Zitás Bertalan)
labdarúgó, edző, szövetségi kapitány
(† 2011)

1960 – Damon Hill
Forma-1-es világbajnok brit autóversenyző

1965 – Bryan Singer
amerikai filmrendező, producer

1968 − Anastacia
(er. Anastacia Lyn Newkirk)
amerikai énekesnő, dalszerző, zenei producer

Szeptember 17. néhány híres,
vagy épp hírhedt elhunytja:

1863 – Alfred de Vigny
francia író, költő, drámaíró
(* 1797)

1877 – William Henry Fox Talbot
angol utazó, matematikus, botanikus, nyelvész, asszirológus, régész
(* 1800)

1886 – Berzsenyi Lénárd
honvéd ezredes
(* 1805)

1897 – Péchy Tamás
köztisztviselő, politikus, közmunka-és közlekedésügyi miniszter
(* 1828)

1949 – Abet Ádám
költő, műfordító
(* 1867)

1980 – Anastasio Somoza
Nicaragua diktátora
(* 1925)

1984 – Richard Basehart
amerikai színész
(* 1914)

1993 – Suka Sándor
Jászai-díjas színművész, Érdemes és Kiváló Művész
(* 1921)

2011 – Böröczky József
humorista, motorsport-szakkommentátor
(* 1948)

2011 – Huszár Zsolt
s
zínművész
(* 1971)

Néhány fontosabb és/vagy érdekesebb esemény, amely szeptember 17-én történt

1374 – Nagy Lajos kiadja a kassai privilégiumot

Ebben a leányági örökösödés elismerése fejében bővíti a lengyel nemesség előjogait.

1382 – Anjou Mária Magyarország királya lesz

I. Lajos király és Kotromanics Erzsébet 1353-ban kötött házassága sokáig gyermektelen volt. Az 1370-es évek gyermekáldással kezdődtek, azonban csak leányok születtek: Katalin, Mária és Hedvig. A magyar király nehéz helyzetbe került, mivel a magyar jogrend nem ismerte a női uralkodó fogalmát, ezért Lajos minden megtett, hogy valamelyik leánya biztos háttérrel rendelkezzen, ha uralomra kerül. Természetesen, a dinasztia azt is szem előtt tartotta, hogy a leánygyermekek milyen férj-jelölttel kössenek majd házasságot. Katalinnak a francia trónörököst szemelték ki, azonban ez a házasság a leány halála miatt nem valósult meg. Máriát IV. Károly fiával, Luxemburgi Zsigmonddal jegyezték el. Hedvig vőlegénye Habsburg Vilmos lett. Lajos halála után Mária került a magyar trónra. A legitimáció alapját az jelentette, hogy a leányt fiúsították, és így magyar királlyá koronázhatták. A 11 éves Mária helyett édesanyja, Erzsébet irányította az országot. A nőuralom végül polgárháborúhoz vezetett, Zsigmond 1387-es trónra lépésével Mária háttérbe szorult.

1630 – Massachusettsben megalapítják Bostont

A Massachusetts-öböl Társaság (Massachusetts Bay Company) puritán telepesei John Winthrop vezetésével a Massachusetts-öböl egyik félszigetén megalapítják Trimountane települést, amit később Boston névre keresztelnek.

1787 – Elfogadják az USA alkotmányát

A philadelphiai konvenció elfogadja az USA alkotmányát. Az USA független államok szövetségéből (államszövetség) szövetségi állammá válik. Az alkotmány legfontosabb jellemzői: a hatalom megosztása; az államhatalmi szervek, továbbá az államok és a szövetség is kölcsönösen ellenőrzik egymást. A szövetségi államok csak belső ügyeikben őrizték meg önállóságukat, míg a nagy jelentőségű kérdések (védelem, pénzügyek, külpolitika és külkereskedelem) a szövetségi kormány hatáskörébe kerülnek.

1809 – A fredrikshamni béke

A Finnország egyik legfontosabb kikötőjében aláírt béke lezárja az orosz-svéd háborút, Oroszország megszerzi Finnországot.

1848 – Három város tart népgyűlést Cegléden

Cegléd, Nagykőrös és Kecskemét közös, Cegléden tartott népgyűlése elfogadja a Ceglédi levél néven ismertté vált, a kormányhoz és az országgyűléshez címzett dokumentumát. E kiáltvány indítja el Kossuth toborzó körútját.

1849 – Bem apó áttér muzulmán hitre, és felveszi a Murád pasa nevet

Mivel Bem úgy vélte, hogy az Oszmán Birodalom és az Orosz Birodalom hamarosan háborúba keveredik egymással, áttért és belépett a szultáni hadseregbe.

1898 – Megalapítják az Erzsébet rendet

A rendet, valamint a hozzá kapcsolódó érmet I. Ferenc József felesége emlékére és Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére hozzák létre.

1903 – Ferenc József hadparancsot ad ki a magyar politikusoknak

Hét hónapja folyt az obstrukció a pesti parlamentben és akkor sem maradt abba, amikor a kormány lemondott az újonclétszám emeléséről. Az ellenzék és egyes kormánypártiak is a hadsereg szervezetében, vezényleti nyelvében „magyar szempontokat” akartak érvényesíteni. Széll Kálmán miniszterelnök megbukott, s két hónap alatt az őt követő Khuen-Héderváry Károly kormánya is. Ferenc József a galíciai hadgyakorlatok alatt Chlopyban egy keserű hangú hadparancsban pirított rá a magyar politikusokra, mondván, hogy hadúri jogaiból éppúgy nem enged, mint a közös hadsereg egységéből. A hadseregegység „mindenik néptörzs” javát szolgálja. Nagy visszatetszést váltott ki Magyarországon mind az uralkodó merevsége, mind pedig az, hogy a magyar politikai nemzetet a sok közül való egyik néptörzsnek nevezte. Néhány nap múlva az uralkodó udvarias levélben magyarázkodott, de figyelmeztette az országot, hogy a közös haderő egységét nem engedi megbontani.

1939 – A Szovjetunió lerohanja Lengyelországot

A Molotov–Ribbentrop-paktum értelmében a szovjet hadsereg betör Lengyelországba és elfoglalja annak Nyugat-Ukrajna és Nyugat-Belorusszia területeit.

1944 – Brit-amerikai légitámadások a budapesti pályaudvarok és vasúti csomópontok ellen

A bombatalálatoktól és a kísérő vadászok géppuskatüzétől súlyos károk keletkeznek a Ferencvárosi pályaudvar, Józsefvárosi pályaudvar, Rákos és Rákosrendező pályaudvarok berendezéseiben, és a környék vasúti pályáin veszteglő szerelvényekben, mozdonyokban.

1953 – Először választanak szét sikeresen sziámi ikreket

Carolyn és Catherine Mouton az első sziámi ikrek, akiket sikeres műtéttel választanak szét.

1963 – Elindul a Malév első Európán kívüli járata

A járat Il–18-as típusú gépekkel Kairóba repül, athéni közbülső leszállással.

1978 – Megkötik a Camp David-i egyezményt

A közel-keleti béke egy lépéssel közelebb kerül: Anvar Szadat egyiptomi elnök és Menáhem Begin izraeli miniszterelnök a marylandi Camp Davidben Jimmy Carter amerikai elnök vidéki rezidenciáján megállapodnak egy egyiptomi-izraeli békeszerződésben.

1983 – Az első színes bőrű szépségkirálynő az USA-ban

A 20 éves Vanessa L. Williams lesz az 53. Miss America szépségverseny győztese, de aktképek megjelenése miatt címét hamarosan visszaveszik.

Forrás: Wikipédia / Múlt-kor.hu / IfiPress


Megosztás