2019. február 16., szombat

Késely Ajna (Fotó: YouTube.com)

Tizenhetedik születésnapját ünnepli ma a magyar úszósport egyik legnagyobb tehetsége

A Gergely-naptár szerint az év 253. napja, az évből még 112 nap van hátra.

2001-ben ezen a napon született Budapesten Késely Ajna, Európa-bajnoki ezüstérmes, junior világ- és Európa-bajnok, többszörös EYOF-győztes úszó, a Kőbánya SC sportolója, aki fiatal kora ellenére már több mint négyszáz érmet szerzett. Ötéves kora óta úszik, példaképe minden idők egyik legjobb magyar úszója, az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina, akinek 2012-ben – 11 évesen(!) – 100 méteres hátúszásban megdöntötte korosztályos csúcsát. Rióban a magyar úszóválogatott legfiatalabb tagjaként vehetett részt az ötkarikás játékokon.

2018. szeptember 10., hétfő

A Nap kel: 6 óra 13 perckor, nyugszik: 19 óra 7 perckor.
A Hold kel: 6 óra 43 perckor, nyugszik: 19 óra 52 perckor.

Névnapok

Nikolett, Hunor, Edgár, Erik, Erika, Honóra, Honória, Honorina, Menodóra, Miklós, Mikolt, Nikol, Nikola, Nikolasz, Nikoletta, Noémi, Tardos, Zalán.

Nikolett

A női név a Nikol francia kicsinyítőképzős változata, jelentése: a nép győzelme. Az 1990-es években igen gyakori név volt, a 2000-es években is a 16-34. leggyakoribb női név.

Hunor

A férfinév a csodaszarvas eredetmondából származó név, a hun (latinul hunnus) népnév -r kicsinyítőképzős származéka. Az 1990-es években igen ritka név volt, a 2000-es években az 50-94. leggyakoribb férfinév.

Nemzeti-, nemzetközi- és világnapok

Az Öngyilkosság Megelőzésének Világnapja

A Nemzetközi Szövetség az Öngyilkosság Megelőzéséért (The International Association for Suicide Prevention – IASP) kezdeményezésére 2003 óta ezúton is felhívják a széles közvélemény figyelmét a közegészségügy talán legfenyegetőbb, ám az esetek többségében megelőzhető problémájára. Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization – WHO) közlése szerint ugyanis évente csaknem kilencszázezer ember dobja el magától az életet. A fejlett országok közül Dél-Koreában és Japánban a legaggasztóbb a helyzet, Magyarországon csökkenő tendencia után az elmúlt években stagnált a szuicid esetek száma, de világviszonylatban még így is az évente legtöbb esetet regisztráló tíz ország között vagyunk. Évente átlagosan 2500-an menekülnek a halálba idehaza.

Ami nagyon aggasztó, hogy világviszonylatban a 15-29 évesek körében ez a második helyen szereplő halálok. Egyes felmérések szerint az öngyilkossági kísérletek száma a befejezett cselekményeknek mintegy három-hatszorosára becsülhető, jelentős részük úgynevezett segélykiáltás, az egyén utolsó kísérlete arra, hogy megoldhatatlannak látszó problémájára felhívja a figyelmet. A legszerencsésebb az volna, ha „üzenete” nem volna visszhangtalan, ha jobban figyelnénk egymásra.

Szeptember 10. néhány híres,
vagy épp hírhedt szülötte:

1659 – Henry Purcell
angol zeneszerző
(† 1695)

1855 – Robert Johann Koldewey
német építész, régész, az ókori Babilon feltárója
(† 1925)

1860 – Márkus Emília
színésznő, a Nemzeti Színház örökös és tiszteletbeli tagja
(† 1949)

1944 – Pogány Judit
Kossuth-, Arany Oroszlán- és Jászai-díjas színművésznő, Érdemes Művész

1948 – Charles Simonyi
szoftverfejlesztő, a szándékorientált programozás (Intentional Programming, IP) kutatója

1960 – Colin Firth
Oscar-díjas angol színész

1968 – Guy Ritchie
angol származású rendező, forgatókönyvíró

1971 – Huszárik Kata
színművésznő

1974 – Ryan Phillippe
amerikai színész

2001 – Késely Ajna
junior Európa-bajnok úszó

Szeptember 10. néhány híres,
vagy épp hírhedt elhunytja:

1382 – I. Lajos (Nagy Lajos)
magyar és lengyel király, I. Károly fia
(* 1326)

1578 – Pierre Lescot
francia építész
(* 1515)

1716 – Pápai Páriz Ferenc
orvosdoktor, az első magyar nyelvű orvosi könyvek összeállítója
(* 1649)

1849 – Lederer Ignác
császári és királyi tábornagy
(* 1769)

1898 – Erzsébet (Sisi/Sissi)
(er. Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach)
osztrák császárné, magyar és cseh királyné
(* 1837)

1922 – Szendy Árpád
(er. Golnhofer Árpád)
zongoraművész, zeneszerző, pedagógus
(* 1863)

1946 – Halassy Olivér
(er. Haltmayer Olivér)
olimpiai- és Európa-bajnok vízilabdázó, Európa-bajnok úszó
(* 1909)

1953 – Berény Róbert
(er. Bakofen Róbert)
Kossuth- és Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész
(* 1887)

2011 – Cliff Robertson
Oscar-díjas amerikai színész
(* 1923)

2014 – Sándor (Csikar) Károly
labdarúgó, az Aranycsapat tagja
(* 1928)

Néhány fontosabb és/vagy érdekesebb esemény, amely szeptember 10-én történt

1721 – A nystadi béke

Svédország jelentős területeket enged át az Orosz Birodalomnak; a dátum Gergely-naptár szerint, Julián naptár szerinti megfelelője augusztus 30.

1785 – Az USA már Poroszországgal is kereskedik

Poroszország és az USA kereskedelmi szerződést köt egymással. A szerződéssel az USA, Franciaország után egy újabb európai országgal épít ki politikai és gazdasági kapcsolatokat. A szerződés megkötése nemcsak gazdaságilag, hanem politikailag is igen fontos. A hétéves háborúban (1756-1763) Poroszország az USA egykori anyaországával szövetségben harcolt, mely flottájával uralta a világtengereket. Magában az amerikai vezetésben is megoszlottak a vélemények arról, hogy Nagy-Britannia politikai és katonai erejét figyelembe véve mennyire szükséges az óvatos közeledés. Az Európával folytatott külkereskedelem fejlesztéséhez, amelyben a fő exportcikket a gyapot jelentette, Amerikának biztos tengeri utakra volt szüksége. Poroszország, amelynek gazdaságát még a merkantilista gazdaságpolitika jegyében az állami beavatkozás határozta meg, különösen a készáruk exportjában volt érdekelt, de megfelelő nagyságú kereskedelmi flottával nem rendelkezett.

1898 – Sisi merénylet áldozata lesz

Erzsébet osztrák császárné, magyar királyné merénylet áldozatául esik. A Genfi-tó partján tett sétája közben Luigi Luccheni olasz anarchista megtámadja és leszúrja.

A Wittelsbach-házból származó Miksa bajor herceg lánya 1854. április 24-én ment hozzá Ferenc József osztrák császárhoz. A fiatal császárné szépségével és kedvességével hamarosan nagy népszerűségre tett szert népei körében. Reprezentációs kötelezettségei és a családot ért tragédiák – többek között fiának, Rudolfnak az öngyilkossága (1889. I. 30.) – következtében súlyos depresszióban szenvedett; állapotán életének második felében hosszabb európai utazásokkal próbált segíteni.

A Sisi néven közismert asszony nehezen viselte merev férjét, és a szigorú bécsi udvari etikettet, és többnyire az Achilleion kastélyban tartózkodott Korfun, vagy Magyarországon, Gödöllőn.

Sisi

Sisi

1919 – Az antant békeszerződést köt Ausztriával

A Párizs környéki békékben az I. világháborúban vesztes központi hatalmak sorsáról döntöttek. Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása után az utódállamok jövője az antant kezébe került. Ausztriával Saint-Germain-en-Laye-ben állapodtak meg. A békeszerződés 381 cikkelyt tartalmazott. A szövetségesek elismerték Ausztria függetlenségét, de ezért nagy árat fizetett. Dél-Tirol a Brenner hágóig, Görz, Trieszt és Isztria Olaszországhoz került, Karintiában határkiigazításhoz jutott a délszláv állam. Ausztria viszont megkapta Nyugat-Magyarország többségében német lakosságú részét, Burgenlandot. El kellett ismernie az egykori Osztrák-Magyar Monarchia utódállamainak, Magyarországnak, Csehszlovákiának, Lengyelországnak és a Szerb-Horvát-Szlovén Királyságnak állami önállóságát. A békeszerződés megtiltotta Ausztria csatlakozását Németországhoz (Anschluss-tilalom), valamint a legkisebb mértékűre korlátozták haderejét (30 ezer fő), és szintén jóvátétel megfizetésére kötelezték.

1943 – Német csapatok megszállják Rómát

1943. július 10-én a szövetséges erők partra szállnak Szicíliában, és megkezdik előrenyomulásukat: augusztus 17-re az egész szigetet felszabadítják. Az amerikai-angol csapatok megjelenése komoly belpolitikai válságot eredményezett, 1943. július 25-én felmentették Mussolinit, utódjául Badoglio marsallt nevezték ki. Az új kormány hajlott a kapitulációra, ezért szeptember 3-án a feltétel nélküli megadás mellett döntenek. Ezt szeptember 8-án hozták nyilvánosságra, ekkor azonban Hitler elrendelte az ország megszállását. 1943. szeptember 10-én vonulnak be a német csapatok az Örök Városba. Szeptember 12-én az Otto Skorzeny vezette német ejtőernyős csoport kiszabadította Mussolinit, szeptember 18-án megalakul a Salói Köztársaság. Olaszország német megszállása a háború elhúzódásához vezetett, megkezdődött a zsidók deportálása és kivégzése.

1961 – A Forma–1 egy legszörnyűbb balesete

Monzában, az 1961-es Olasz Nagydíjon Wolfgang von Trips összeütközött Jim Clark versenyautójával, amelynek következtében a Ferrari német pilótájának kocsija a tömegbe rohant. Wolfgang von Trips és 11 néző azonnal életét vesztette, négy néző pedig később, a kórházban hunyt el.

Wolfgang von Trips

Wolfgang von Trips

1967 – A gibraltáriak Nagy-Britannia mellett döntenek

Gibraltár fekvése miatt stratégiai fontosságú, mivel Európát Afrikától a hasonlónevű szoros választja el. Nevét a területet 711-ben elfoglaló arab Tarikról nyerte (Dzsebel-el-Tarik: Tárik hegye), 1462-ben a spanyoloké lett, majd a spanyol örökösödési háború idején az angolok szerezték meg 1704-ben. 1830 óta a brit koronához tartozott. Az 1967-es, ENSZ felügyelte népszavazásban a lakosság 95 %-a az angol fennhatóság mellett foglalt állást, de a területet illetően időnként kiújulnak a viták Nagy-Britannia és Spanyolország között.

1977 – Utoljára végeztek ki halálraítéltet guillotine-nal Franciaországban

A halálbüntetést, melyet a francia törvények szerint csakis a guillotine segítségével hajthattak végre, Mitterand elnöksége alatt, 1981-ben törölték el. Az utolsó elítél, akit guillotine-nal végeztek ki Hamida Djandoubi volt.

A guillotine-ról ugyan sokan úgy hiszik, hogy francia találmány, ám ehhez igencsak hasonlatos eszközt már a XVII. századi Angliában és Skóciában ugyanúgy használtak, ahogy olasz és német területeken is. A funkciója persze egészen más volt: elsősorban a tyúkok lenyakazásánál vetették be a gazdaságokban. A világszerte elterjedt változat nevét viszont valóban egy franciáról kapta, méghozzá Joseph-Ignac Guillotin doktorról. A francia forradalom alatt az ő ötletétől vezérelve vezették be a forradalmárok a tökéletesített csirkenyakazót ellenfeleik semlegesítésére.

1985 – Zöld út a Magyar Nagydíjnak

Magyarország szerződést ír alá, melynek értelmében 1986-tól Forma–1-es autóverseny-futamokat rendezhet.

1989 – Magyarország megnyitja határait az NDK menekültek előtt

Horn Gyula külügyminiszter az MTV „A Hét” című műsorában bejelenti a magyar kormány döntését: 24 órakor megnyitják a magyar határokat az eltávozni kívánó NDK állampolgárok előtt, azaz szabadon távozhatnak minden olyan államba, amely hajlandó számukra a be- vagy átutazást engedélyezni.

Megnyíltak a határok

Megnyíltak a határok

1990 – Támogatásért olaj

Szaddám Huszein, Irak elnöke kőolajat ajánl azoknak a fejlődő országoknak, akik támogatják őt az öbölháborúban.

1996 – Az ENSZ elfogadja az Átfogó Atomcsend Szerződést

Az Átfogó Atomcsend Szerződést (CTBT) az ENSZ közgyűlése fogadta el. Washingtonban szeptember 24-én aláírásra megnyitották a száztíz cikkelyből álló egyezményt. Magyarország 1996. szeptember 25-én, Washingtonban csatlakozott az egyezményhez. Az általános atomcsendszerződés jelentősége abban áll, hogy a robbantások betiltásával – a számítógépes modellezés lehetőségének ellenére – gyakorlatilag kivitelezhetetlenné teszi új nukleáris fegyverrendszerek kifejlesztését. Az egyezmény hatályba lépéséhez az összes olyan állam – szám szerint 44 – ratifikációjára szükség van, amely atomreaktort működtet vagy nukleáris fejlesztési programmal rendelkezik. Eddig 32 nukleáris képességekkel bíró ország ratifikálta és összesen 154 állam írta alá. Az orosz parlament alsóháza 2000. április 21-én ratifikálta az egyezményt. Eddig 12 ország tagadta meg az aláírást, köztük Kína, Izrael, India, Pakisztán és az Egyesült Államok. India és Pakisztán 1998-ban végre is hajtott atomrobbantást. Bill Clinton amerikai elnök még 1996-ban aláírta a CTBT-t, de a szenátus 1999. október 13-án elvetette a nemzetközi egyezmény ratifikálását.

2003 – Merényletet követnek el Anna Lindh svéd külügyminiszter ellen

2003 nyarán és őszén Anna Lindh az euró bevezetéséről szóló népszavazás kampányában vett részt, az igen-oldal egyik vezérszemélyiségeként. Szeptember 10-én, szerdán, délután barátnőjével ruhát vásárolt Stockholm belvárosában, amit szeptember 12-én a népszavazás televíziós záróvitájában akart fölvenni. Délután négy óra tájban az NK áruház első emeletén egy szerb férfi, Mijailo Mijailović késsel megtámadta és súlyosan megsebesítette. A külügyminiszter asszonyt a Karolinska kórházba szállították, ahol az orvosi beavatkozás ellenére szeptember 11-én reggel 5 óra 29 perckor a műtőasztalon elhunyt.

Anna Lindh

Anna Lindh

2008 – Megnyitják az LHC-t

Svájc alatt megnyitják a nagy hadronütköztető gyűrűt (röviden LHC), ami az emberiség eddigi legnagyobb fizikai kísérlete.

 

Forrás: Wikipédia / Múlt-kor.hu / IfiPress


Megosztás