2019. május 26., vasárnap

Csepregi Éva (Fotó: YouTube.com)

65 éves lett ma a Neoton Família eMeRTon-díjas énekesnője

A Gergely-naptár szerint az év 295. napja, az évből még 70 nap van hátra.

1953-ban ezen a napon született Budapesten Csepregi Éva (er. Csepreghy Éva) eMeRTon-díjas énekesnő. A Ságvári Endre Úti Általános Iskolába járt, majd a Steinmetz Miklós Gimnáziumban érettségizett, 1972-ben. Általános iskolásként tanult zongorázni, később pedig hegedülni. Egy évig a Magyar Rádió gyermekkórusában, majd 1970-ben Hoffmann Ödönnél tanulta az éneklést. 1973-ban hét hónapon keresztül dolgozott titkárnőként a Chinoin Gyógyszergyárban. A Kócbabák nevű trióban tűnt fel először az 1972-es Ki mit tud?-on, Pál Éva és Fábián Éva társaságában énekelt, a matematika érettségi előtti napon. A Neotonnal 1973 végén társultak, 1977-ben Neoton Família néven hivatalosan is egyesültek. 1979-ben a MIDEM fesztiválon léptek fel, ekkortól külföldön Newton Family néven váltak ismertté. 1985-től a skót származású dalszerzővel, Bob Heatlie-vel élt és dolgozott össze, majd Erdős Péter élettársa volt, aki valójában a teljes magyar popzenei világot irányította a Kádár-rendszer alatt – írja róla a Wikipédia.

2018. október 22., hétfő

A Nap kel: 7 óra 11 perckor, nyugszik: 17 óra 44 perckor.
A Hold kel: 17 óra 12 perckor, nyugszik: 4 óra 19 perckor.

Névnapok

Előd, Admira, Inge, Ingeborg, Kordélia, Koren, Korina, Korinna, Mária, Mirabel, Mirabella, Szalóme, Szulamit, Várkony, Vilibald.

Előd

A régi magyar férfinév valószínűleg az elő szó -d kicsinyítőképzős származéka, melynek jelentése: „első, elöl lévő”, illetve „első rész, kezdet”. A név jelentése eszerint lehet „elsőszülött” is, de az előd szó mai értelme alapján szokták a nevet ősként is értelmezni. Az 1990-es években igen ritka név volt, a 2000-es években sem szerepel a száz leggyakoribb férfinév között.

Nemzeti-, nemzetközi- és világnapok

A Dadogás Elfogadásának Világnapja

Az 1998-ban életre hívott világnap célja a kapcsolatteremtés és erősítés a szakemberek és az érintettek között. A Beszédhibások és Segítőik Országos Érdekvédelmi Egyesülete különböző programokat szervez ezen a napon.

Október 22. néhány híres,
vagy épp hírhedt szülötte:

1811 – Liszt Ferenc
(Franz Liszt)
zeneszerző, zongoraművész, karmester, zenetanár
(† 1886)

1822 – Orlai Petrics Soma
(er. Petrich vagy Petrics Soma)
festőművész
(† 1880)

1905 – Kozma József
(Joseph Kosma)
magyar származású zeneszerző
(† 1969)

1913 – Robert Capa
(er. Friedmann Endre)
magyar származású fotográfus, haditudósító
(† 1954)

1938 – Christopher Lloyd
Emmy-díjas amerikai színész

1938 – Derek Jacobi
többek között Golden Globe-, Emmy- és BAFTA-díjas angol színész

1943 – Catherine Deneuve
(er. Cathérine Dorléac)
többek között César-díjas francia színésznő

1950 – Mikó István
Jászai- és eMeRTon-díjas színművész, rendező, színházigazgató, zeneszerző

1952 – Jeff Goldblum
amerikai színész

1953 – Csepregi Éva
eMeRTon-díjas énekesnő (Neoton Família)

Október 22. néhány híres,
vagy épp hírhedt elhunytja:

1882 – Arany János
költő, tanár, újságíró, a Kisfaludy Társaság igazgatója, az MTA tagja és főtitkára
(* 1817)

1906 – Paul Cézanne
francia posztimpresszionista festőművész
(* 1839)

1971 – Szendrő József
Jászai-díjas színművész, rendező, műfordító, színházigazgató
(* 1914)

1973 – Pablo Casals
(er. Pau Carles Salvador Casals i Defilló)
spanyol gordonkaművész, zeneszerző
(* 1876)

1979 – Jakabos Ödön
erdélyi magyar író, utazó
(* 1940)

1984 – Szakáts Miklós
színművész
(* 1920)

1986 – Szent-Györgyi Albert
Nobel-díjas orvos, biokémikus
(* 1893)

1987 – Lino Ventura
(er. Angiolino Giuseppe Pasquale Ventura)
olasz–francia színész
(* 1919)

2006 – Mancs
(teljes nevén: Miskolci Sátán Mancs)
minden idők egyik legjobb magyarországi mentőkutyája
(* 1994)

2013 – Für Lajos
történész, politikus, az MDF alapító tagja, honvédelmi miniszter
(* 1930)

Néhány fontosabb és/vagy érdekesebb esemény, amely október 22-én történt:

1686 – Pécs felszabadul

143 évi megszállás után a törökök kivonulnak Pécsről.

1873 – Egyezményt kötnek a béke biztosítására

I. Vilmos német császár csatlakozik II. Sándor orosz cár és Ferenc József osztrák császár szövetségéhez. Az egyezmény Otto von Bismarck birodalmi kancellár műve, aki a német birodalmat védelmi szerződéssel akarja biztosítani.

1876 – Megalakul a Szász Néppárt

Az erdélyi szász polgárság politikai szervezete elfogadja a dualizmus rendszerét.

1883 – Megnyílik a New York-i Metropolitan Opera

A Metropolitan Opera (népszerű rövid nevén Met) a világ egyik legjelentősebb operaháza, amelyet az 1880-ban alakult klasszikus zenei szervezet, a Metropolitan Opera Egyesület irányít. A mai operaház 1966-ra épült fel Wallace K. Harrison építész tervei alapján New Yorkban, a MET új épülete a Lincoln Squareen kialakított Lincoln Center részeként működik. Az operaházban évente mintegy 27 operabemutatót rendeznek, és szezononként körülbelül 220 előadást tartanak. A színház befogadóképessége 3.800 fő, de további 195 állóhely is a nézők rendelkezésére áll.

1895 – Vendéglős iskola nyílik Budapesten

1895. október 22-én Budapesten megnyílt az első önálló vendéglős iskola. A fővárosi vendéglősök államilag segélyezett szakirányú oktatási intézményét a szakma jeles képviselői: Gundel János, Glück Frigyes és Stadler Károly kezdeményezésére hozták létre. Az oktatásban a szakácsművészet, borászat és felszolgálástan szaktárgyak mellett hangsúlyt kapott az illemtan, a francia és a német nyelv is. Az intézmény első sikerét az 1898. évi bécsi nemzetközi tanonckiállításon nyert aranyérem jelentette.

1918 – Ülést tart a közös minisztertanács

Megfogalmazza a Wilson elnöknek adandó választ: a csehszlovák egységet nem fogadják el, s a délszláv egységet is csak a Monarchia keretein belül.

1921 – Horthy Miklós hadparancsot ad ki

A kormányzó felszólítja a hadsereget, hogy IV. Károllyal szemben tartsa meg a neki mint kormányzónak tett esküt.

1927 – Bemutatót tart a budapesti Nemzeti Színház

Szomory Dezső: Nagyasszony című művének bemutatója antiszemita tüntetéseket vált ki.

1931 – Jelentést tesz a Népszövetség pénzügyi bizottsága

A bizottság Magyarország pénzügyi helyzetét vizsgálta. Jelentése szerint az ország külföldi adósságállománya kereken négymilliárd pengő.

1932 – Gömbös Gyula felhívást intéz a munkaadókhoz

A miniszterelnök arra igyekszik rávenni a munkaadókat, hogy alkalmazzanak újabb munkásokat, csökkentsék a munkanélküliek számát. A felhívás eredménytelen marad.

1943 – A pénzügyminiszter beszédet tart a képviselőházban

Reményi-Schneller Lajos ebben felhívja a figyelmet arra, hogy a munkások reálbérindexe 1938-hoz viszonyítva 100-ról 91-re esett.

1956 – Wladyslaw Gomulka győzedelmeskedik Varsóban

E napon hírek érkeztek Budapestre a lengyel párt élén végrehajtott személycseréről: a sztálinista vezetéssel folytatott harcból a Nagy Imréhez hasonló irányzatot képviselő Wladyslaw Gomulka került ki győztesen. Hruscsov szovjet pártfőtitkár Varsóba repült, a szovjet csapatokat mozgósították. A lengyel vezetés elhárította az összecsapás veszélyét. Gomulkával az élen határozottan kiálltak a Varsói Szerződés szövetségi rendszere mellett. A hírek hatására a budapesti Műszaki Egyetem diáksága 16 pontos programot fogalmazott, tüntetésre hívott fel a követelések teljesítése érdekében és a lengyel néppel való szolidaritás kifejezésére.

1962 – Kirobban a kubai válság

John F. Kennedy amerikai elnök azt követeli a Szovjetuniótól, hogy szerelje le Kubában létesített rakéta támaszpontjait és szállítsa el az odatelepített szovjet közepes hatótávolságú rakétákat. A kubai válság, az Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti konfrontáció fenyegeti a világbékét. Amerikai felderítő repülőgépek Kubában olyan katonai létesítményeket fényképeztek le, amelyek a Szovjetunió rakéta támaszpontjaihoz hasonlítanak. Kubáról az Egyesült Államok délkeleti része egy esetleges szovjet támadás hatósugarába esne. A Szovjetunió nyilván arra számított, hogy a rakétatelepítéssel politikai nyomást gyakorolhat az Egyesült Államokra. 1959 óta, amióta az Egyesült Államok bojkottot hirdetett Fidel Castro rezsimje ellen, Kuba szorosabbra fűzte kapcsolatait a Szovjetunióval, Kuba és az Egyesült Államok között viszont tovább nőtt a feszültség (CIA-partraszállás a Disznó-öbölben 1961. IV. 17.). Kennedy elnök azzal reagál az új értesülésekre, hogy tengeri blokádot rendelt el Kuba ellen. Mivel több szovjet hajó és egy szovjet tengeralattjáró a záróövezet közelében tartózkodott, katonai konfrontáció és atomháború veszélye fenyegetett. Ám a szovjet hajók visszafordultak vagy leálltak. John F. Kennedy elnök és Nyikita Sz. Hruscsov miniszterelnök jegyzékváltás útján rendezi a válságot. Az Egyesült Államok garancianyilatkozatban vállalta, hogy nem hajt végre inváziót Kuba ellen, Hruscsov pedig október 28-án elrendelte, hogy ENSZ-ellenőrzés alatt szereljék le a kubai szovjet rakéta támaszpontokat.

1971 – Fock Jenő a Parlamentben összegzi a gazdasági eredményeket

A Parlamentben megtartott nagyszabású gazdasági aktívaülés előadói beszédét Fock Jenő miniszterelnök tartotta. A külkereskedelmi mérleg kedvezőtlen alakulásáról, a gazdaságirányítási reform nyomán kialakult társadalmi jelenségekről beszélt. Káros jelenségnek minősítette a harácsolást, a spekulációt, a mellékjövedelmek hajszolásának elburjánzását. Ugyanakkor, engedve a reform bírálóinak, kiemelte a vezető szervek felelősségének növelését oly módon, hogy központilag kell biztosítani a népgazdasági érdek érvényesülését, a tervszerűséget, a népgazdasági arányokat, a társadalmi szükségletek kielégítését. Mindez a központi irányítás erősítését jelenthette.

1978 – Székfoglaló szentmise

Az október 16-án pápává választott Karol Wojtyla mint II. János Pál pápa a Szent Péter-bazilika előtti téren bemutatja székfoglaló szentmiséjét.

1979 – Rekord látogatószám

A Disneyworld ezen a napon fogadja százmilliomodik vendégét.

1989 – Megbékélés

A libanoni parlament elfogadja a katolikusok és muszlimok közötti megbékélésről szóló dokumentumot, ennek következtében egy év múlva véget ér a polgárháború.

1991 – A Szovjetunió 1956-ról

Mihail Gorbacsov és a moszkvai vezetés elítéli az 1956-os magyarországi szovjet beavatkozást.

Forrás: Wikipédia / Múlt-kor.hu / IfiPress


Megosztás