2019. április 25., csütörtök

Paul Walker (Fotó: YouTube.com)

Öt évvel ezelőtt hunyt el a népszerű amerikai színész

A Gergely-naptár szerint az év 334. napja, az évből még 31 nap van hátra.

2013-ban ezen a napon hunyt el 40 éves korában, Kaliforniában Paul Walker (er. Paul Williams Walker IV) amerikai színész. Már kétéves korában, 1975-ben szerepelt egy Pampers pelenkareklámban, majd egész gyermekkorát végigkísérték a reklámfilmek. Még javában iskolába járt, amikor két különböző szerepet is eljátszott a Highway to Heaven című sorozatban, amit egy évvel később már egy mozifilm, a Monster in the Closet, majd újabb esztendő múlva a Programmed to Kill követett. 1991-ben érettségizett a Sun Valley-i keresztény középiskolában, ezt követően tengerbiológiát is tanult. Az 1990-es évek második felében olyan filmekben tűnt fel, mint az Ökörikrek, a Pleasantville, a Prérifarkas Blues, A csaj nem jár egyedül vagy a Koponyák. 2001-ben lett igazán ismert Vin Diesel mellett a Halálos iramban című filmben. Számos jótékonysági aukciót rendezett bajba került vagy éppen nincstelenné vált embertársai megsegítésére, saját jótékonysági szervezete a Reach out Worldwide volt. 2013. november 30-án éppen egy általa szervezett jótékonysági esten vett részt a kaliforniai Valenciában, amikor a rendezvényt követően egy barátja, Roger Rodas új autójával, egy 2005-ös kiadású, piros Porsche Carrera GT-vel próbakörre vitte a színészt. A próbakör során a sofőr elvesztette uralmát a kocsi felett, a jármű először egy lámpaoszlopnak, majd egy fának csapódott és kigyulladt. Mindketten a helyszínen életüket vesztették – írja róla a Wikipédia.

2018. november 30., péntek

A Nap kel 7 óra 8 perckor, nyugszik 15 óra 56 perckor.
A Hold nyugszik 12 óra 58 perckor.

Névnapok:

András, Andor, Amál, Amália, André, Bandó, Dormán, Endre, Tarján, Trajánusz, Tullió.

András

A görög Andreasz (Ανδρέας) névből származó férfinév jelentése: férfi, férfias. Emellett bibliai név is, András apostol Jézus első tanítványa, Szent Péter testvére volt. Női párja az Andrea. Magyarországon már az Árpád-korban a leggyakoribb férfinevek egyike volt, népszerűsége a következő évszázadokban sem sokat csökkent, a XIV-XVI. századtól a leggyakoribb nevek egyike. 1967-ben 1504-en kapták ezt a nevet, így a 18. leggyakoribb név lett, a 80-as évek közepén pedig már a 13. legnépszerűbb név volt. Az 1990-es években is igen gyakori név volt, a 2000-es években a 21-25. leggyakoribb férfinév.

Nemzeti-, nemzetközi- és világnapok

Ma egy ilyenről sem találtunk hiteles forrást.

November 30. néhány híres,
vagy épp hírhedt szülötte:

1835 – Mark Twain
(er. Samuel Langhorne Clemens)
amerikai író († 1910)

1874 – Winston Churchill
brit államférfi, az Admiralitás első lordja, miniszterelnök
(† 1965)

1875 – Heim Pál
magyar orvos, gyermekgyógyász, egyetemi tanár
(† 1929)

1916 – Somogyvári Rudolf
(er. Skoda Rezső)
Jászai-díjas színművész
(† 1976)

1937 – Ridley Scott
Golden Globe-, Emmy- és BAFTA-díjas angol filmrendező, producer

1955 – Billy Idol
(er. William Michael Albert Broad)
brit punk- és rockénekes, zeneszerző

1960 – Gary Lineker
angol labdarúgó

1965 – Ben Stiller
(er. Benjamin Edward Stiller)
Emmy-díjas amerikai filmszínész, forgatókönyvíró, filmrendező, producer

1973 – Antal Nimród
magyar származású, amerikai filmrendező

1981 – Iváncsik Gergő
kézilabdázó

November 30. néhány híres,
vagy épp hírhedt elhunytja:

1204 – Imre
magyar király
(* 1174)

1647 – Bonaventura Cavalieri
itáliai matematikus, polihisztor
(* 1598)

1891 – Hunfalvy Pál
(er. Paul Hunsdorfer)
nyelvész, etnológus, történetíró
(* 1810)

1892 – Szuper Károly
színész, Petőfi Sándor egykori színigazgatója
(* 1821)

1900 – Oscar Wilde
(er. Fingal O’Flahertie Wills)
angol író, költő
(* 1854)

1921 – Hermann Schwarz
német matematikus, a Zürichi Műszaki Egyetem, majd a Göttingeni Egyetem professzora
(* 1843)

1944 – Szomory Dezső
(er. Weisz Mór)
író, drámaíró
(* 1869)

1998 – Szabó Ottó
Jászai-díjas színművész
(* 1920)

2011 – Kemény Henrik
Kossuth-díjas bábművész, Érdemes és Kiváló Művész, A Népművészet Mestere
(* 1925)

2013 – Paul Walker
amerikai színész
(* 1973)

Néhány fontosabb és/vagy érdekesebb esemény, amely november 30-án történt

1215 – A negyedik lateráni zsinat fellép az eretnekek ellen

A III. Ince pápa által összehívott negyedik lateráni zsinat három ülés után határozatokat hoz az egyháznak a zsidókkal és az eretnekekkel szembeni magatartásáról és az egyházi tanok értelmezéséről. III. Ince pápa már a meghívólevélben kifejtette, hogy a zsinatnak „ki kell irtania a bűnöket, … meg kell reformálnia az erkölcsöket, … és hasznos rendeleteket kell kibocsátania az alsó- és felsőpapság számára”.

A zsinat hetven cikkelyben foglalja össze döntéseit:

  • dogmává emelik a kenyér és a bor szent áldozáskor Krisztus testévé és vérévé való átváltozását;
  • az eltérő tanok képviselőit eretneknek nyilvánítják, akiknek üldözése nemcsak az egyházi inkvizíció, hanem a világi fejedelmek kötelessége is;
  • fokozzák a zsidók és keresztények elkülönülését (nagyhéten kijárási tilalom, valamint megkülönböztető öltözet a zsidók számára);
  • minden kereszténynek egy évben egyszer gyónnia és áldoznia kell;
  • a rendezett lelkipásztorkodás biztosítékaként egy egyházmegye sem maradhat három hónapnál tovább püspök nélkül;
  • a püspököknek megfelelő és képzett prédikátorokat és gyóntatókat kell alkalmazniuk, valamint anyanyelvű prédikációról gondoskodniuk a hívők számára.

1217. június elejére keresztes hadjáratot határoznak el Egyiptomba.

1550 – Kibékülés

A találkozóra Gyulafehérvárott kerül sor, ahol Fráter György és Izabella kibékülnek egymással.

1629 – Megbízólevél

II. Ferdinánd megbízólevelet állít ki Bécsben a biztosoknak a hét felső-magyarországi megye visszacsatolására.

1700 – Északi háború

XII. Károly svéd király Narvánál súlyos vereséget mér I. Nagy Péter cár csapataira.

1703 – Kinevezés

II. Rákóczi Ferenc kinevezi Orosz Pált az erdélyi csapatok generálisává.

1729 – Törvény születik a vármegyei levéltárakról

Az 1729. évi Országgyűlés XXV. tc. kimondta, hogy ettől kezdve a vármegyei bírák és tisztségviselők valamennyi törvénykezési iratot minden év végén a vármegyei levéltárban kötelesek elhelyezni. Az eredeti iratokat ezentúl itt őrzik és azokról másolatot lehet készíteni, de az eredetit kiadni senkinek nem szabad. Ettől kezdve a vármegyei levéltárak, melyek a török korban inkább csak levesládákat jelentettek, egyre inkább hasonultak a modern bürokrácia irattáraihoz, ahol az ügyiratokat sorozatokba rendezve, lajstrommal és mutatókkal ellátva őrzik. Többé nem kellett már az illetékes szolgabíró udvarházába kocsikázni értük, nem vihette őket magával valamely, az esküdtekkel atyafiságban lévő nemes sem.

1782 – Véget ér az amerikai függetlenségi háború

Az Egyesült Államok és Anglia Párizsban aláírja a békeszerződést.

1872 – Pályára lép az angol válogatott

Lejátssza első hivatalos mérkőzését az angol labdarúgó-válogatott Skócia ellen, az eredmény 0–0-s döntetlen.

1900 – Megalakul a Magyar Automobil Club

A magyarországi gépkocsizás története 1900. november 30-án kezdődött, amikor az autózásért rajongó lelkes férfiak csapata megalapította a Magyar Automobil Clubot, amelynek 1911-ben Ferenc József engedélyezte a Királyi Magyar Automobil Club cím használatát. Az alakuláskor ötven tagja volt (akkor Budapesten 38 autónak volt rendszáma és 49 vezető rendelkezett jogosítvánnyal. Az első magyarországi automobil- tulajdonos Hatsek Béla volt, a budapesti optikusmester 1895-ben vásárolta Benz gyártmányú kocsiját). Az alakuló ülésen így fogalmazták meg a klub célját: „Olyan érintkezési központot nyújtani, amely az automobilizmust társadalmilag szakszerűen és tudományosan terjeszti… Tagjainak érdekeit az automobilizmus terén mindenben szolgálja, tudakozásukra felvilágosítást készséggel nyújt”.

Ma a szervezet szolgáltatásainak döntő többsége a gépkocsik műszaki ellenőrzése, illetve megfelelő állapotuk biztosítása, de legnépszerűbb az ún. Sárga angyal, vagyis a bármikor hívható segélyszolgálat, az azonnali műszaki segítségnyújtás. Az országúti segélyszolgálat felállítása 1958-ban kezdődött meg a klubnál. 1999-ben megkapta `Európa legjobb autóklubja` díjat. 2003-ban 170 ezer tagja volt a Magyar Autóklubnak, amely 1960-ban vette fel ezt a nevet.

1939 – Téli háború

A Szovjetunió megtámadja Finnországot.

1944 – Ledöntik a lakihegyi adótornyot

A visszavonuló német csapatok robbantással elvágják a lakihegyi adótorony tartóköteleit, aminek következtében a torony eldől és összetörik.

1963 – Átadják az Astoria aluljárót

A főváros első, korszerű gyalogos-aluljárójának alapterülete 600 m2. Tizenkét lejáróval épült, csiszolt kőlapokkal burkolták, a kinti fényviszonyokra reagáló világítástechnikát alkalmaztak, és nyolc nagy méretű kirakatot, valamint irányjelző feliratokat helyeztek el. Az aluljárót az új Erzsébet híd forgalomba állításával ugrásszerűen megnövekedő forgalom miatt építették, és kilenc hónappal a kitűzött határidő előtt adták át.

1966 – Barbados kikiáltja függetlenségét

A Karib-tengeri Kis-Antillák azonos nevű szigetét 1510-ben fedezték fel a spanyolok. 1624-től angol telepesek érkeztek a szigetre, amely később brit gyarmat lett. Barbados 1958. január 1-jétől a Brit Föderáció tagja, 1966. november 30-án függetlenné lett.

1975 – Dahomey Benin lesz

A mai Benin partvidékén több egymással vetélkedő törzsi állam létezett. Az ország 1975-ig használta a Dahomey nevet, amelyet a XVII. században a fon törzs alapította Dahomey királyságról kapta. Az állam nevét évszázadokon keresztül kegyetlen rabszolgavadászatai tették hírhedtté, ezért Dahomey, Nigéria és Togo közös partvidékét rabszolgapartnak is nevezték. A terület birtoklásáért a portugálok, a hollandok, az angolok és a franciák vetélkedtek. 1893-ban francia gyarmat lett Dahomey néven, hiába védekezett hősiesen Behanzin király nyolcezer fős amazoncsapata élén. A nemzeti ellenállási mozgalom a II. világháború után felélénkült és 1960. augusztus 1-jén kikiáltották Dahomey függetlenségét. Az országban 1972-ig egymást követték a puccsok és a kormányválságok, mígnem 1972. október 26-án Mathieu Kérékou őrnagy átvette a hatalmat. Az új államfő 1974 novemberében a marxizmus-leninizmust tette meg hivatalos ideológiává. 1975. november 30-án megváltoztatták az ország nevét Benini Népköztársaságra, és megalapították a Benini Népi Forradalmi Pártot (PRPB), amely 1989 decemberéig egyedüli és egyben kormányzó pártként működött. Kérékou a súlyos gazdasági és társadalmi problémák miatt tárgyalásokat kezdett az ellenzékkel, az 1990. februári konferencián már ötven ellenzéki csoport is részt vett, itt változtatták az ország nevét Benini Köztársaságra.

1979 – Megjelenik a Pink Floyd emblematikus lemeze

Angliában megjelenik a Pink Floyd lemeze, a The Wall.

1982 – Képernyőn a Teletext elődje

A Magyar Televízió megkezdi a Képújság rendszeres kísérleti adását.

1989 – Terror az NSZK-ban

Alfred Herrhausent, a Deutsche Bank elnökét – autójába rejtett pokolgép felrobbantásával – meggyilkolja a RAF.

1990 – Leomlott a Berlini fal

Hivatalosan is befejeződik a Berlini fal bontása.

1996 – Hazatér Skóciába a Sors Köve

A kőnek bibliai eredetet tulajdonítanak: a monda szerint ezen nyugtatta fejét Jákob, amikor álmában megjelent a mennybe vivő lajtorja. A kő ezután Egyiptom, Szicília és Spanyolország közvetítésével érkezett az ír szigetre, ahol állítólag az írek védőszentje, Patrick is megáldotta. Ezt követően kapta a Sors Köve elnevezést. Skóciában először 836-ban, a Perthhez közeli Scone-ban koronáztak rajta királyt (innen másik neve: a Scone-i kő). A skót királyokat ezután hagyományosan itt koronázták egészen 1296-ig. Ekkor a Walest is leigázó, Arany János által is megénekelt I. Edward angol király elragadta a skótoktól, s Londonba, a Westminster apátságba vitette. A skót függetlenség jelképe 1996-ban innen tért vissza Skóciába, annak egykori fővárosába, Edinburghba. A követ azonban a királyok londoni koronázására mindig vissza kell vinni, hiszen a brit uralkodót továbbra is ezen a kövön koronázzák.

1999 – A világörökség része lesz a Hortobágyi Nemzeti Park

Marrakesben, az UNESCO Világörökség Bizottságának ülésén a Hortobágyi Nemzeti Park egész területét felveszik a Világ Kulturális és Természeti Örökségének listájára.

2007 – Légikatasztrófa

Az AtlasJetair magán légitársaság – Isztambulból Ispartába tartó – gépe, 49 utassal és hét fős legénységével a fedélzetén lezuhan.

Forrás: wikipédia / Múlt-kor.hu / IfiPress


Megosztás