2019. április 25., csütörtök

Olvasztó Imre (Fotó: YouTube.com)

Ma lenne 52 éves az ország Bendegúza

A Gergely-naptár szerint az év 333. napja, az évből még 32 nap van hátra.

1966-ban ezen a napon született Olvasztó Imre nyomdász, korábban gyermekszínész. Szüleit nem ismerte, nyolc hónaposan került intézetbe, Pomázra, majd hároméves korától nevelőszülőnél, egy idős néninél nevelkedett Szentlőrinckátán, később haláláig Veresegyházon lakott. Gyerekként szerepelt a Mihályfy Sándor által rendezett, 1979-ben forgatott Indul a bakterház című filmben, ahol Regős Bendegúzt alakította, amely szerepre több mint háromezer kamasz fiú közül választották ki. Az először bújtatott, késői időpontban bemutatott filmalkotás rövid idő alatt kultuszfilmmé nemesedett. Egyik felnőtt játszótársa szerint az alkotás az ő játékának köszönhetően válhatott generációk alapvető filmélményévé. A film után még kapott egy-két szerepet, de végül úgy döntött, a színész szakma nem neki való. Később a nyomdaiparban helyezkedett el: filmnyomó, szitanyomó és grafikus lett. 2013. július 13-án reggel egy Fót és Csomád közötti erdős részen találták meg a holttestét. A rendőrség is vizsgálta a haláleset körülményeit, de idegenkezűségre utaló nyomot nem találtak – írja róla a Wikipédia.

2018. november 29., csütörtök

A Nap kel 7 óra 6 perckor, nyugszik 15 óra 57 perckor.
A Hold kel 22 óra 51 perckor, nyugszik 12 óra 27 perckor.

Névnapok

Taksony, Filoméla, Filoména, Rápolt.

Taksony

A török eredetű régi magyar férfinév jelentése: „szilaj”, „fékezhetetlen”, illetve más, kevéssé elfogadott vélemény szerint „jóllakott”. Az 1990-es években szórványos név volt, a 2000-es években nem szerepel a száz leggyakoribb férfinév között.

Nemzeti-, nemzetközi- és világnapok

Ma egy ilyenről sem találtunk hiteles forrást.

November 29. néhány híres,
vagy épp hírhedt szülötte:

1797 – Gaetano Donizetti
olasz zeneszerző
(† 1848)

1849 – John Ambrose Fleming
brit fizikus
(† 1945)

1907 – Jankovich Ferenc
Kossuth-, Baumgarten- és József Attila-díjas költő, író, műfordító
(† 1971)

1932 – Jacques Chirac
francia politikus, köztársasági elnök

1933 – John Mayall
brit blues-zenész

1933 – Keserü Ilona
többek között Kossuth- és Munácsy-díjas festőművész, Érdemes Művész, A Nemzet Színésze

1938 – Nádler István
Kossuth- és Munácsy-díjas festőművész, Érdemes Művész

1952 – Csuka Mónika
énekesnő, gitáros, az első magyar lányzenekar, a Beatrice (!) megalapítója

1966 – Olvasztó Imre
gyermekszínész, később nyomdász, az Indul a bakterház című film Bendegúza
(† 2013)

1973 – Ryan Giggs
(er. Ryan Joseph Wilson)
UEFA BL-, Szuperkupa- és Világkupa-győztes, FIFA klubvilágbajnok walesi labdarúgó

November 29. néhány híres,
vagy épp hírhedt elhunytja:

1643 – Claudio Monteverdi
olasz zeneszerző
(* 1567)

1780 – Mária Terézia
osztrák uralkodó, főhercegnő, magyar királynő, német-római császárné
(* 1717)

1924 – Giacomo Puccini
olasz zeneszerző
(* 1858)

1942 – Zipernowsky Károly
feltaláló, gépészmérnök, a magyar erősáramú elektrotechnikai ipar megalapítója
(* 1853)

1967 – Münnich Ferenc
kommunista politikus, belügyminiszter, a Minisztertanács elnöke
(* 1886)

1980 – Várady György
Jászai-díjas színművész, színházi rendező, színigazgató, Érdemes Művész
(* 1926)

1986 – Cary Grant
(er. Archibald Alexander Leach)
brit születésű, Oscar Élemúdíjas amerikai színész
(* 1904)

1989 – Zombori Ödön
(er. Janicsek Ödön)
olimpiai- és Európa-bajnok birkózó
(* 1906)

2001 – George Harrison
brit beatzenész, dalszerző, producer (The Beatles)
(* 1943)

2003 – Meggyes László festőművész
(* 1928)

Néhány fontosabb és/vagy érdekesebb esemény, amely november 29-én történt

1223 – A pápa jóváhagyja a ferences rend működését

III. Honorius pápa bullájában engedélyezte az Assisi Szent Ferenc által alapított Ferences-rend működését. Szent Ferenc 1181 végén született. Fiatal korában részt vett a városok közötti háborúkban, az egyik során fogságba is esett. A világi hiúságoktól való eltávolodása 1205-1206 körül következett be. Assisi környékén három templomot újított fel. Hamarosan prédikálni kezdett, és nyolc társ csatlakozott hozzá. Az első szabályokat 1209-ben írta. Ezekben kialakította a ferencesekre jellemző életformát. 1221-ben a rend jóváhagyta az Első Regulát. Ferenc végül nem ezt, hanem egy újabb változatot fogadtatott el a pápával.

1226 – Koronázás

Megkoronázzák IX. Lajos francia királyt.

1314 – Trónra lép X. Lajos francia király

Civakodó Lajos lesz a középkori Franciaország királya.

1320 – Kiváltságlevél

I. Károly magyar király Bártfa városa számára telepítési kiváltságlevelet adományoz.

1780 – Trónra lép a Kalapos király

Trónra lép II. József német-római császár, magyar és cseh király.

1830 – Kitör a lengyel nemzeti felkelés

1830. november 29-én felkelés tört ki Varsóban a társadalmi elnyomás és a cárizmus ellen. 1831. október 5-én a felkelést leverték, a lengyel alkotmány hatályát vesztette és Oroszország lényegében bekebelezte Lengyelországot.

1850 – Poroszország csatlakozik a londoni jegyzőkönyvhöz

Miután Poroszország és Ausztria diplomatái aláírták az olmützi szerződést, Poroszország csatlakozik az augusztus 2-i londoni jegyzőkönyvhöz, melyben Ausztria, Nagy-Britannia, Oroszország és Svédország a dán összállam – Schleswiget is beleértve – integritása mellett foglalnak állást. A londoni jegyzőkönyv értelmében véget kell vetni a Schleswigért folyó háborúnak, amelyet Dánia és a Német Szövetség a berlini béke után tovább folytat. Az olmützi szerződés egyelőre felfüggeszti a porosz egységpolitikát (1850 májusától). Poroszország a „kisnémet” (azaz Ausztria nélküli) államszövetséget szeretné létrehozni. Ausztria Oroszország segítségével kényszeríti Poroszországot, hogy mondjon le terveiről.

1899 – Megalakul az FC Barcelona

A klub a spanyol labdarúgó-bajnokság kezdetétől megszakítás nélkül részt vesz az első osztály bajnoki küzdelmeiben.

1923 – Szerződés

Franciaország és a Szovjetunió megnemtámadási és semlegességi szerződést köt.

1929 – Átrepülnek a Déli-sark felett

Richard Byrd (1888-1957) amerikai tengerésztiszt az első, aki pilótájával, Bernt Balchennel átrepült a Déli-sark felett.

1945 – Kikiáltják a Jugoszláv Szövetségi Népköztársaságot

Ivan Ribar lett az államfő, a kormányfő Josip Broz Tito.

1947 – Az arabok és a zsidók külön területet kapnak

Az ENSZ közgyűlésén döntenek arról, hogy az angol mandátumterületet, Palesztinát egy arab és egy zsidó államra osztják ketté. Ennek hatására polgárháborúhoz hasonló zavargások törnek ki. Az ENSZ két tervet terjeszt elő: a külön erre a célra felállított Palesztina-bizottságban a kisebbség indítványozta az arab és zsidó területek egységes államszövetségbe szervezését, míg a többség a kettéosztást javasolta. A szavazásnál 33 ország az utóbbi javaslat mellett emel szót, 13 elutasítja, Nagy-Britannia tartózkodik a szavazástól, és kijelenti, hogy 1948. május 16-ig el akarja hagyni a mandátumi területet. Palesztinában 1,2 millió arab és 650.000 zsidó él. A két népcsoport nemzeti törekvései nem férnek meg egymással. A zsidók tervezett tömeges bevándorlása miatt kiéleződnek az ellentétek. Az ENSZ a probléma egyetlen megoldási lehetőségét a kettéosztásban látja. A zsidó állam – a jaffai területrész kivételével – az Akkótól Ashdodig tartó partszakaszt, valamint Kelet-Galileát és a Negev-sivatagot foglalja magába. Ezek a területek gyéren lakottak és a leendő telepeseknek földterületet jelentenek. Az arabok Júdea és Szamária hegyvidékének nagy részét, valamint Északnyugat-Galileát, a Gázai-övezetet a Negev-sivatag egy részével és a jaffai területrészt kapják meg. Jeruzsálemet nemzetközi fennhatóság alá veszik, és mindkét népcsoport előtt nyitva áll, csakhogy egyikük sem érzi úgy, hogy érdekeit figyelembe veszik.

1961 – Az USA fellövi legelső űrhajóját

Az USA legelső, egyszemélyes űrhajótípusa a Mercury volt. A szerkezet fedélzetén az Enos nevű csimpánz foglalt helyet. A MA-5 típusú változat kétszer megkerülte a Földet, majd az óceánba csapódott. A kísérletsorozat célja az volt, hogy embert juttassanak Föld körüli pályára, majd épségben visszahozzák.

1970 – Befejeződik az MSZMP X. kongresszusa

Az MSZMP X. kongresszusa még a reformfolyamatok töretlen folytatásáról beszélt. Kádár János állást foglalt a decentralizáció és a szocialista demokrácia erősítése, az új állami és pártelit színvonalának további emelése mellett. A kongresszus még az 1962-ben kialakult külsőségek jegyében és az optimizmus szellemében zajlott.

1975 – Megjelenik a Microsoft

Bill Gates először használja a Microsoft nevet arra a cégre, melyet ő és Paul Allen alapított.

1985 – Megszűnik a vízumkényszer Svédországba

Svédország és Magyarország eltörli a két ország közötti vízumkényszert.

1988 – Válságban a szocialista rendszer Magyarországon

Grósz Károly a Budapest Sportcsarnokban rendezett pártaktíván kijelenti, hogy Magyarországon osztályharc folyik, és ha nem tudnak „az ellenséges, ellenforradalmi erőkkel” szemben fellépni, akkor „az anarchia, a káosz és – ne legyen illúzió – fehérterror uralkodik el” az országban. Hangsúlyozza, hogy fenn kell tartani az egypártrendszert, mert az „történelmileg alakult ki”. Berecz János egy tatabányai fórumon kijelenti, hogy „jelenleg forradalmi válság van” Magyarországon.

1990 – Budapesten megnyitják az Európai Közösség képviseletét

Nagykövete Hans Beck lett, aki a következő években igen aktív diplomáciai tevékenységet fejtett ki a Közösség célkitűzéseinek magyarországi megismertetéséért. A diplomáciai esemény lökést adott a magyarországi jogi és gazdasági rend olyan átalakításához, amely lehetővé teheti a későbbi csatlakozást a Közösséghez.

1990 – Katonai ultimátum

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1991. január 15-i hatállyal katonai ultimátumot intéz Irakhoz Kuvait megszállása miatt.

1996 – Felmentések

Kuncze Gábor belügyminiszter felmenti Pintér Sándor országos rendőrfőkapitányt, Bodrácska János budapesti rendőrfőkapitányt, Túrós Andrást, az ORFK közbiztonsági főigazgatóját és Valenta Lászlót, az ORFK gazdasági főigazgatóját.

1998 – Szavazás

Svájcban döntő többséggel leszavazzák a heroin és más pszichoaktív szerek legalizálását.

Forrás: Wikipédia / Múlt-kor.hu / IfiPress


Megosztás