2019. április 25., csütörtök

74 éves lett ma a magyar színjátszás kiemelkedő alakja

A Gergely-naptár szerint az év 124. napja, az évből még 241 nap van hátra.

1944-ben ezen a napon született Budapesten Huszti Péter (er. Hendel Péter), többek között Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló Művész, A Nemzet Színésze, aki bár vezető szerepkörre soha nem vágyott, mégis az összes híres király- és királyfiszerepet eljátszotta, és évekig vezette a Színművészeti Főiskolát. Mindig azt mondta, hogy a nagy rendezőktől sokat tanult, főképp azt, hogy az élettől lehet a legtöbbet tanulni.

2018. május 4., péntek

A Nap kel: 5 óra 21 perckor, nyugszik: 20 órakor.
A Hold nyugszik: 8 óra 30 perckor.

Névnapok

Mónika, Flórián, Amál, Amália, Amélia, Amilla, Antónia, Bulcsú, Elma, Florianna, Florin, Florina, Flóris, Fóris, Gotárd, Gothárd, Kocsárd, László, Pelágiusz, Szilvánusz.

Mónika

Vitatott eredetű női név (régebbi írásmódja Monika). A leginkább valószínű, hogy karthágói pun eredetű, jelentése: istennő, más vélemények szerint görög eredetű, jelentése: magányos. Megint mások úgy vélik, hogy latin eredetű és jelentése: intő, figyelmeztető, tanító, de egyes források indogermán eredetű névként említik, ahol jelentése: megmentő. Ami biztos, hogy az 1970-es években lett nagyon divatos név, majd csökkent a népszerűsége, de még az 1990-es években is igen gyakori név volt Magyarországon. A 2000-es években (2006-ig) a 60-98. leggyakoribb női név.

Flórián

A férfinév a latin Florianus rövidülése, jelentése: virágos, virágzó. Az 1990-es években igen ritka név volt, 2004–2005-ben a 96., 2009-ben a 100. leggyakoribb férfinév volt.

Nemzeti-, nemzetközi- és világnapok

Magyarország: A Tűzoltók Napja

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének ünnepe, s a ma tűzoltói számára is „Flórián, az egyszerű római katona testesíti meg az önfeláldozást és a bátorságot”. A Magyar Tűzoltó Szövetség 1870-ben jött létre, a szervezet a tűzvédelem eszköz- és követelmény-rendszerének kidolgozásával, saját szaklap és segélyegylet alapításával, 1936-ban az első tűzvédelmi törvény kiharcolásával alapozta meg tekintélyét. Az új katasztrófavédelmi törvénnyel az eddigi, önkormányzati fenntartású hivatásos tűzoltóságok a katasztrófavédelmi szervezet részévé váltak, az ő munkájukat önkéntes tűzoltó egyesületek segítik. Napjainkban ezt a gyakran tragédiák kísérte hivatást csak az emberiesség, a másokért tevés és a hősies bátorság Szent Flórián-i hármas eszméje jegyében lehet teljesíteni.

Nemzetközi Star Wars Nap

A nemzetközi nap egy angol szójáték miatt került május 4-re, amelynek miértjéről több történet is szól. A filmek egyik legismertebb mondata, „Az erő legyen veled!” eredetileg (angol nyelven) így hangzik: „May the force be with you!”, amelyet a rajongók „May the fourth be with you!”-vá (Május negyedike legyen veled!) alakítottak.

1979. május 4-én, mikor Margaret Thatcher-t megválasztották Nagy-Britannia első női miniszerelnökének, pártja egy hirdetés jelentett meg a The London Evening News-ban a következő szöveggel: „May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations.” (Május negyedike legyen veled, Maggie. Gratulálunk.) 2005-ben a német N24 hírcsatorna interjúján a nagy sikerű filmek atyját, George Lucas-t felkérték, mondja el a híres filmes mondatot. Ezt a fordító úgy fordította le németre, hogy „Am 4. Mai sind wir bei Ihnen” („Május negyedikén Önökkel leszünk.“)

2011-ben, az első Star Wars Nap a kanadai Torontóban került megrendezésre 2011-ben, a Toronto Underground Cinema-ban. Sean Ward és Alice Quinn szervezte: a fesztiválon sor került az eredeti trilógiával kapcsolatos játékokra, jelmezversenyre; valamint kisfilmeket, paródiákat és remixeket vetítettek.

Május 4. néhány híres,
vagy épp hírhedt szülötte:

1655 – Bartolomeo Cristofori
olasz hangszerkészítő, neki tulajdonítják a zongora feltalálását
(† 1731)

1845 – William Kingdon Clifford
angol matematikus
(† 1879)

1925 – Buzánszky Jenő
olimpiai bajnok és VB ezüstérmes válogatott labdarúgó, az Aranycsapat hátvédje, A Nemzet Sportolója
(† 2015)

1928 – Hoszni Mubárak
egyiptomi elnök

1928 – Hankiss Elemér
Széchenyi-díjas irodalomtörténész, filozófus
(† 2015)

1929 – Audrey Hepburn
belgiumi születésű, flamand származású, Oscar-díjas angol színésznő
(† 1993)

1940 – Robin Cook
amerikai orvos és író, általában közegészségügyi és orvoskrimi témájú regényeket ír

1944 – Huszti Péter
(er. Händel Péter)
Kossuth- és Jászai-díjas színművész, Érdemes és Kiváló Művész, A Nemzet Művésze

1989 – Gyurta Dániel
olimpiai-, világ- és Európa-bajnok úszó

1991 – Brasch Bence
énekes

Május 4. néhány híres,
vagy épp hírhedt elhunytja:

304 – Szent Flórián
vértanú, a tűzoltók védőszentje
(*240 körül)

1519 – II. Lorenzo de’ Medici
Firenze ura, Urbino hercege
(* 1492)

1590 – Charles de Bourbon
bíboros, Rouen érseke, X. Károly néven a Katolikus Liga ellenkirálya
(* 1523)

1785 – Sajnovics János
a finnugor nyelvrokonság korai kutatója
(* 1733)

1891 – Grünwald Béla
történetíró, politikus
(* 1839)

1919 – Milan Rastislav Štefánik
cseh csillagász, francia tábornok, Csehszlovákia egyik alapítója
(* 1880)

1938 – Carl von Ossietzky
Nobel-békedíjas német pacifista újságíró
(* 1889)

1980 – Josip Broz Tito
horvát származású politikus, kommunista partizánvezér, a szocialista Jugoszlávia elnöke
(* 1892)

2008 – Trethon Judit
író, újságíró, műfordító
(* 1951)

2014 – Elena Baltacha
hivatásos brit teniszezőnő
(* 1983)

Néhány fontosabb és/vagy érdekesebb esemény, amely május 4-én történt

1471 – A Rózsák-háborújának utolsó csatája

A York-pártiak fölényes győzelmet aratnak a Lancaster-ek fölött Tewkesbury-nél.

1494 – Kolumbusz Kristóf felfedezi Jamaicát

Jamaica egy, a Nagy-Antillák szigetcsoporthoz tartozó, 240 kilométer hosszú és 80 kilométer széles szigetország. A Karib-tengerben fekszik, a közép-amerikai szárazföldtől 680 kilométerre keletre, Kubától 150 kilométerre délre, és a Hispaniola nevű szigeten lévő Haititől pedig 180 kilométerre nyugatra.

A sziget i. e. 4000 és i. e. 1000 között Dél-Amerika felől, arawak és talán taino indiánokkal népesedett be. Az európaiak érkezésekor mintegy 300 ezer indián őslakos élhetett itt. Az arawak kultúrának nagyon csekély nyoma maradt, de még ma is élnek kis számban arawak/taíno indiánok Jamaicán, ugyanis kis részük túlélte a spanyol és angol hódítók agresszióit.

Kolumbusz Kristóf először 1494-ben szállt itt partra, és Spanyolország birtokává nyilvánította. Az első jamaicai telep Sevilla. Ezt 1554-ben, ismétlődő kalóztámadások után elhagyták, és a főváros Spanish Town-ba költözött, melyet 1534 elején Santiago de la Vega alapított.

1541 – Buda ostroma

A Wilhelm von Roggendorf vezette rendkívül nagyszámú osztrák, német, cseh és magyar alakulatokból összetevődő sereg három hónapig – 1541. május 4. és augusztus 21. között – próbálta elfoglalni a megerősített Budát és várát, ahol Szapolyai János özvegye, Izabella királyné tartózkodott fiával, az alig egyesztendős János Zsigmonddal. A vár védelmét Fráter György, Szapolyai kincstartója, tanácsosa és a csecsemő király gyámja, valamint Török Bálint, dunántúli főkapitány vezették. A védők addig kitartottak, amíg I. Szulejmán vezette török felmentősereg megérkezett és megsemmisítette von Roggendorf seregét. De a győzelemnek hatalmas ára lett, mert a szultán döntött Buda végleges megszállásáról, ahol is megszervezte az új tartományát, a Budai vilajetet. Buda 1686-ig nem szabadult a török uralom alól.

1594 – A császári csapatok Esztergomot kezdik ostromolni

A keresztény seregek 1593. évi sikerein felbuzdult a császári hadvezetés. Így a következő esztendőben Esztergom és Hatvan bevételét, valamint Buda és Pest visszahódítását vette tervbe. A Mátyás főherceg vezette császári csapatok május 4-én érkeztek Esztergom alá. Eközben Isza bégnek lehetősége nyílott a közelgő ostromra való felkészülésre: megerősítette a párkányi és Szent Tamás-hegyi palánkokat, a Rácvárost pedig védelemre rendezte be. Ezért a vár ostroma csak ezek bevétele után vált lehetségessé. A több mint 30 ezer főnyi ostromló sereg vezetése hibát hibára halmozott: nem zárta el a török hajók elől a Duna utánpótlási vonalát, így az őrség többször kaphatott segítséget Budáról. A rohamokat sem készítették elő megfelelően. A csaknem két hónapig tartó ostrom emiatt június 29-én eredménytelenül zárult. Ekkor – a közeledő felmentő sereg hírére – a szövetséges had visszavonult. Az oszmánok viszont nem hagyták kihasználatlanul a kedvező alkalmat; ellentámadásuk során a Német Birodalom megrettenésére Bécs elővédje, Győr is a kezükbe került.

1849 – Görgey megkezdi Buda ostromát

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc során a Görgey Artúr által vezetett honvéd haderő megkezdi Buda várának ostromát.

1886 – A Chicago-i rendőrség sztrájkoló munkásokra nyit tüzet

A Chicago-i rendőrség tüzet nyit a McCormick Harvester Machine Company sztrájkoló munkásaira, akik a nyolcórás munkanap bevezetését követelik. Ennek lett az emléknapja világszerte – kivéve az USA-ban és Kanadában – május 1., a Munka Nemzetközi Ünnepe (Labour Day, International Workers’ Day).

1886 – Szabadalmat kap a grafofon, a gramofon elődje

Az Edison-fonográfok tökéletesítésével foglalkozó amerikai Chichester BellAlexander Graham Bell, a telefon feltalálójának unokaöccse – és egy amerikai fizikus, Charles Sumter Tainter 1886-ban szabadalmaztatták a grafofont, a gramofon elődjét. Készülékük a recsegő, zörgő fonográfot jó hangvisszaadású eszközzé változtatta.

1970 – Ohio-ban diákokra tüzel a Nemzeti Gárda

Az Ohio-i Kent Állami Egyetemen a Nemzeti Gárda tüzet nyit a háború ellen tüntető diákokra, négy diák életét veszti.

1979 – Margaret Thatcher miniszterelnök lesz

A nagy-britanniai választásokon 43,9 százalékkal a Konzervatív Párt győz. Ezáltal Margaret Thatcher 1979. május 4-től Nagy-Britannia történetének első női miniszterelnöke. A választásokat azért kellett kiírni, mert márciusban 311 szavazattal 310 ellenében az alsóházban bizalmatlanságot szavaztak a James Callaghan vezette munkáspárti kormánynak. Az új választásokon a Munkáspárt a szavazatok 36,9 százalékát szerezte meg, a liberálisok 13,8 százalékot kaptak.

Május 5-én Margaret Thatcher bemutatja kormányát, amelynek külügyminisztere Lord Carrington, pénzügyminisztere pedig Sir Geoffrey Howe. II. Erzsébet királynő, aki május 15-én felolvassa a kormánynyilatkozatot, az elsőrendű céloközé sorolja az infláció elleni harcot, a szakszervezetek reformját és az állami vállalkozások redukálását.

1982 – Elsüllyesztik a HMS Sheffield brit rombolót

A Falkland-szigeteki háborúban argentin vadászgépek Exocet rakétával elsüllyesztik a HMS Sheffield brit rombolót. 22 ember életét veszti.

1994 – Jichak Rabin és Jasszer Arafat szerződést írnak alá

Jichak Rabin, izraeli miniszterelnök és Jasszer Arafat, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet Béke-Nobel-díjas vezetője szerződést írnak alá a palesztin önrendelkezés bevezetéséről a Gázai övezetben és Jerikóban.

Forrás: Wikipédia / Múlt-kor.hu / IfiPress


Megosztás