2019. február 16., szombat

Harangozó Teri (Fotó: MTI - Mészáros János)

Ma lenne 75 éves a magyar könnyűzene egyik szimbolikus alakja

A Gergely-naptár szerint az év 220. napja, az évből még 145 nap van hátra.

1943-ban ezen a napon született Bátyán (Bács-Kiskun megye) Harangozó Teri (er. Harangozó Terézia Mária Rózsa) énekesnő. 1965-ben a Ki mit tud?-on tűnt fel, majd 1966-ban Magyarország első aranylemezének tulajdonosa lett a Minden ember boldog akar lenni című dallal. Állandó szereplője volt a táncdalfesztiváloknak, ahol 1968-ban és 1969-ben második helyezést ért el a Sose fájjon a fejed és a Szeretném bejárni a földet című dalokkal. Legnagyobb slágere a Mindenkinek van egy álma, amelyet az 1968-as Made in Hungary bemutatón adott elő. Mintegy száz dala jelent meg kislemezen és négy önálló albuma van. Az 1970-es évektől virágénekeket is énekelt Benkő Dániel lantkíséretében. Az 1990-es évek végén a Sziget Fesztiválon is fellépett. 1977-ig ő volt az egyetlen olyan női előadó Magyarországon, akinek önálló nagylemeze jelenhetett meg a korszak három nagy emblematikus énekesnőjén (Kovács Kati, Koncz Zsuzsa, Zalatnay Sarolta) kívül. Öt évtizedes pályafutása alatt a magyar könnyűzene szimbolikus alakjává vált. 72 éves korában hunyt el egy gyors lefolyású tüdőbetegség következtében Budapesten, 2015. szeptember 8-án.

2018. augusztus 8., szerda

A Nap kel: 5 óra 29 perckor, nyugszik: 20 óra 9 perckor.
A Hold kel: 1 óra 53 perckor, nyugszik: 17 óra 43 perckor.

Névnapok

László, Ágost, Ágosta, Aladin, Alarik, Augusztusz, Cirják, Cirjék, Domán, Dominik, Domokos, Domonkos, Domos, Eszmeralda, Gusztáv, Hartvig, Zádor.

László

A férfinév a szláv Ladislav névből fejlődött Ladiszló→Ladszló→Lacló→László alakokon keresztül. A szláv név elemeinek jelentése: hatalom és dicsőség. Női párja a Ladiszla. A XIX. században újították fel Szent László király tiszteletére, és igen hamar népszerű lett. Az 1990-es években igen gyakori név volt, a 2000-es években is a 13-18. leggyakoribb férfinév.

Nemzeti-, nemzetközi- és világnapok

Ma egy ilyenről sem találtunk hiteles forrást.

Augusztus 8. néhány híres,
vagy épp hírhedt szülötte:

1790 – Kölcsey Ferenc
költő, író, politikus és nyelvújító, az MTA tagja, a Kisfaludy Társaság alapító tagja
(† 1838)

1879 – Emiliano Zapata
mexikói forradalmár
(† 1919)

1881 – Albert Kesselring
német tábornagy
(† 1960)

1937 – Dustin Hoffman
Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas amerikai filmszínész, producer

1940 – Gregor József
Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes, Érdemes és Kiváló Művész
(† 2006)

1943 – Harangozó Teri
(er. Harangozó Terézia Mária Rózsa)
énekesnő
(† 2015)

1949 – Magyari Béla
űrhajós

1964 – Keresztes Ildikó
eMeRTon- és Artisjus-díjas énekesnő, színésznő

1981 – Roger Federer
világelső svájci teniszező

1984 – Michelisz Norbert
autóversenyző

Augusztus 8. néhány híres,
vagy épp hírhedt elhunytja:

117 – Marcus Ulpius Traianus
római császár
(* 53)

1722 – Esterházy Antal
kuruc tábornagy
(* 1676)

1898 – Eugène Boudin
francia festő
(* 1824)

1900 – Emil Škoda
cseh gépészmérnök, a Škoda Művek jármű- és fegyvergyár alapítója
(* 1839)

1921 – Haggenmacher Károly
malomgépész, feltaláló
(* 1835)

1950 – Schöpflin Aladár
Kossuth- és Baumgarten-díjas író, műfordító, kritikus
(* 1872)

1957 – Böszörményi Jenő
(er. Goldhammer Jenő)
gépészmérnök
(* 1872)

1981 – Hajnóczy Péter
(er. Hasznos Ödön)
író
(* 1942)

1991 – James Irwin
amerikai asztronauta
(* 1930)

1992 – Papp Bertalan
olimpiai- és világbajnok kardvívó, sportvezető, kaszkadőr
(* 1913)

Néhány fontosabb és/vagy érdekesebb esemény, amely augusztus 8-án történt

936 – Megkoronázzák I. Ottót

Aachenben német királlyá koronázzák I. Ottót.

955 – Vereséget szenvednek a kalandozó magyarok

Augsburgnál a kalandozó magyarok vereséget szenvednek I. Ottó német-római császár seregétől.

1303 – Súlyos földrengés a Földközi-tenger térségében

Az 1303-as krétai földrengés augusztus 8-án hajnalban kezdődött. A becslések szerint 8-as magnitúdójú földmozgást a Földközi-tenger egész keleti medencéjében érezni lehetett. A nyomában keletkező cunami Levante és Észak-Afrika partjain is súlyos pusztítást végzett. A földrengés valószínűleg Nyugat-Eurázsia egyik legaktívabb szeizmikus zónájában, a Hellén- vagy Égei-ívnek nevezett törésvonalon pattant ki, ahol az Afrikai-lemez az Égei-tengeri-lemez alá bukik.

1381 – A torinói béke

A béke lezárja a velencei-magyar háborút (1372–81), a Dalmácia feletti magyar uralom megszilárdul.

1588 – Elpusztul a spanyolok Nagy Armadája

Jelentős számbeli fölénnyel rendelkező spanyol Armada súlyos vereségét 1588 nyarán az Anglia ellen támadásnál több tényező idézte elő: a kis angol hajók jobban tudtak manőverezni a La Manche-csatornában, mint a spanyol hajók, jobban voltak felfegyverezve, és azt az előnyt is élvezték, hogy a hazai kikötők közelében tevékenykedhettek. Az angolok katonai fölénye mellett a spanyolok ki voltak téve az időjárás viszontagságainak is, és a hazafele tartó spanyol hajókban a heves viharok közel ugyanakkora kárt okoztak, mint az angolok ágyúi.

1588 júliusában Calais eléréséig a spanyol taktika sikeresnek bizonyul: habár az angolok az Armadát két csatában, július 22-én és 24-én megtizedelik, mégsem győzik le. Calais előtt azonban az angolok gyújtóhajóik segítségével számos spanyol hajót elsüllyesztenek. Az angol ágyúk kereszttüzében a végleges megsemmisülést a spanyolok csak a hirtelen kerekedett délnyugati szél segítségével kerülik el, ez teszi ugyanis lehetővé számukra a menekülést északra, az Északi-tenger felé. A Lord Charles Howard of Effingham és a három tengeri hős, Sir Francis Drake, Sir Martin Frobisher és Sir Walter Raleigh parancsnoksága alatt harcoló angolok megvárták, míg az Armada befut a La Manche-csatornába, majd hátba támadták.

A spanyol Armada csatája

A spanyol Armada csatája

1786 – Először hódítják meg a Mont Blanc csúcsát

Az 1780-as évek elején Horace Bénédict de Saussure svájci természettudós és alpinista húsz Lajos-aranyat tűzött ki jutalmul annak, aki elsőnek jut fel a Mont Blanc csúcsára. Ezzel remélte, hogy kigyógyítja a környékbelieket a hegységgel szembeni félelmükből. A babona szerint ugyanis szellemek és démonok okozták a gyakori ítéletidőt, a lavinákat és földcsuszamlásokat, s ezért a nép „átkozott hegynek” (Mont Maudit) hívta.

Húsz Lajos-arany nagy pénz volt abban az időben és így 1784-ben és 1785-ben a vállalkozó kedvű genfiek sorra nekivágtak a hegycsúcs meghódításának. Jacques Balmat chamonix-i ásványgyűjtő-kristálykeresőnek sikerült is gleccsereken át eljutnia egészen a csúcs alatti hómezőig, s ezzel feltárta a csúcsra vezető utat. 1786. augusztus 8-án Jacques Balmat és Michel-Gabriel Paccard francia orvos elsőként jutott fel a 4.807 méter magas csúcsra „Európa tetejére”, a „Savoya koronájaként” is ismert Mont Blanc-ra. A világraszóló teljesítményről értesülve Saussure Chamonix-ban átadta Balmat-nak a húsz aranyat. Jacques Balmat, akit Szardínia királya (országához tartozott akkor a Savoyai hercegség) nemesi rangra emelt, 72 éves korában nyomtalanul eltűnt egy újabb hegymászó expedíció során. Társának, Michel Paccard-nak a neve feledésbe merült.

A Mont Blanc

A Mont Blanc

1832 – Ottó bajor herceg Görögország királya lesz

Wittelsbach Ottót, I. Lajos bajor király második fiát a görög nemzetgyűlés a hellének királyává választja. Az újonnan alakult görög királyság védnökei Nagy-Britannia, Franciaország és Oroszország Ottó bajor hercegre szavaznak, mert semlegesnek és görögbarátnak ismerték meg. Nagykorúságát elérve 1835-ben, Ottó Athénben átveszi a hatalmat, de abszolutista és centralista kormányzása, valamint az a tény, hogy az adott politikai és társadalmi struktúrákat figyelmen kívül hagyja, hamarosan ellenállásra készteti a különböző görögországi csoportokat és pártokat.

1840 – A Pesti Magyar Színház átnevezésével létrejön a Nemzeti Színház

Már az 1800-as évek elején felmerült az igény egy magyar játéknyelvű színházi intézmény létrehozására. A színház alapítását sokat sürgették, többek közt Kazinczy Ferenc, Kölcsey Ferenc és Katona József is. A Pesti Magyar Színház alapkövét 1835-ben rakták le, s 1837. augusztus 22-én nyitotta meg kapuit a teátrum. 1840-ben a Pest vármegye által fenntartott színház országos intézmény lett, és Nemzeti Színház néven működött tovább.

1854 – Nagyköveti konferencia Bécsben

Anglia, Franciaország és Ausztria képviselői elfogadják az ún. bécsi négy pontot: a dunai fejedelemségek nemzetközi felügyeletét, a törökországi keresztények kollektív védelmét, a dunai hajózás közös ellenőrzését és az 1841. évi tengerszoros-egyezmény revízióját.

1861 – A képviselőház egyhangúlag elfogadja Deák Ferenc második felirati javaslatát

Az alkotmányjogi követeléseket az elsőnél határozottabb hangon fogalmazza meg, s leszögezi, hogy kivívásukban a nemzet a helytállás és a kivárás politikáját folytatja.

Deák Ferenc

Deák Ferenc

1867 – Megkezdődik az osztrák és a magyar törvényhozás képviselőinek bécsi tárgyalása

A tárgyalások a közös ügyek költségeihez való hozzájárulásról és az államadósság kérdéséről folynak.

1908 – A Wright fivérek első nyilvános szereplése

Wilbur Wright bemutató repülése a franciaországi Le Mansban.

1918 – A szövetségesek áttörik a németek nyugati arcvonalát

Brit és francia csapatok az Amiens-Roye-vonalon áttörik a frontot, és valósággal lerohanják a németeket. A szövetséges támadás a német csapatok számára azt sem teszi lehetővé, hogy a hátsó védelmi állásokba vonuljanak vissza. Ez a nap a német hadsereg „fekete napja” lesz. Az összeomlás a legfelsőbb hadvezetőséget arra kényszerítette, hogy Lys és Chermin des Dames között széles arcvonalon visszavonuljon az 1917. évi Siegfried-állásba. Itt azonban hiányzott az előkészített védelmi állás. Megindul a novemberig tartó küzdelem, a német hadsereg szakadatlan visszavonulása.

1919 – Kormányrendeletet tesznek közzé valamennyi napilap és folyóirat betiltásáról

A rendelet szeptember 27-ig marad érvényben, s nem vonatkozik a Budapesti Közlönyre, a kormány hivatalos lapjára.

1919 – Közzéteszik a 3886/1919. számú kormányrendeletet

A rendelet visszaállítja az 1918. évi forradalom előtti közigazgatási szerveket.

1920 – G. V. Csicserin táviratot küld a magyar miniszterelnöknek

Szovjet-Oroszország külügyi népbiztosa ebben közli Teleki Pállal, hogy a magyar hadifoglyok közül ezer tisztet túszként visszatartanak, közülük tízet a tíz népbiztosért személyes túsznak tekintenek.

1939 – A külügyminiszter Adolf Hitlerhez látogat

Csáky István gróf külügyminiszter látogatást tesz Adolf Hitler német kancellárnál Berchtesgadenben. A kancellár közli, hogy Lengyelország ellen indítandó háború esetén nem számít magyar részvételre; leszögezi, hogy a magyar revíziós követelések további támogatására nincs módja. Csáky kéri a kancellárt, Teleki miniszterelnök július 24-i levelének Lengyelországra vonatkozó részét tekintse tárgytalannak.

1941 – Kihirdetik az 1941:XV. törvénycikket

A törvénycikk a házassággal kapcsolatos fajvédelmi rendelkezésekről szól, ez az úgynevezett III. zsidótörvény. Bevezeti a házasság előtti kötelező orvosi vizsgálatot. Megtiltja a zsidók és nem zsidók közötti házasságot; „fajgyalázásnak” minősíti és megtiltja a zsidók és nem zsidók közötti házasságon kívüli nemi kapcsolatot. Zsidónak minősül az, akinek legalább két nagyszülője izraelita vallásban született, vagy aki az izraelita felekezet tagja.

1943 – A londoni rádió magyar nyelvű adása fontos bejelentést tesz közzé

A bejelentés szerint, amennyiben a magyar hadiipar továbbra is kiszolgálja Németországot, a szövetséges légierő bombázni fogja Budapestet.

1945 – Szövetséges Ellenőrző Bizottság kormányoz Németországban

A legyőzött Németországban 1945. augusztus 8-a óta a négy megszálló hatalom, az USA, Franciaország, Nagy-Britannia és a Szovjetunió legfelsőbb kormányzati szerveként Szövetséges Ellenőrző Bizottság kormányoz.

1953 – A Szovjetunió kifejlesztette hidrogénbombáját

Georgij M. Malenkov, az új szovjet miniszterelnök közli, hogy nem az Egyesült Államok birtokol egyedül hidrogénbombát.

1963 – A nagy vonatrablásban 2,55 millió fontot zsákmányolnak

A Glasgow-London postavonat elleni rablótámadással egy banda 2,55 millió font sterlinges (28,57 millió DM) rekordösszeget zsákmányol. Minden idők legnagyobb pénzrablása, amely izgalomba hozza a világot, és a lapok címoldalaira kerül, a Scotland Yard bevallása szerint vezérkari szakértelemmel előkészített és igen precízen végrehajtott támadás volt. A brit rendőrség egyelőre a sötétben tapogatódzik.

Az álarcot és kékesszürke overallt viselő tettesek – a rendőrség szerint tizenketten lehettek – a Londontól 60 kilométerre, északnyugatra, Cheddington közelében a vasúti jelzőrendszer manipulálásával megállították az éjszaki postavonatot, miután a félreeső vidéken minden telefonvezetéket elvágtak. A banda ezek után arra kényszerítette a mozdonyvezetőt, hogy lassan egy megjelölt hídig haladjon, s ott az álarcosok összesen 124 lepecsételt postazsákot, nyolc brit bank fiókjainak a pénzét, egy várakozó katonai tehergépkocsiba rakták át. Az akció, mint a Scotland Yard jelenti, zajtalanul ment végbe, minden mozdulat pontosan be volt gyakorolva.

A rablóknak sikerült elmenekülniük, mivel a rendőrség túlságosan későn reagált a lakosság értékes bejelentéseire. A rablótámadás merészsége és sikere a közvéleményt és a sajtót óhatatlanul némi szimpátiára hangolja a banditák iránt. A kárt viselő biztosítótársaságok 2,9 millió DM rekordösszegű jutalmat tűztek ki a nyomra vezetésért. A postarablókat később elfogták, de a pénz nagyobb része nem került elő.

A rablás helyszíne

A rablás helyszíne

1966 – Megjelenik a The Beatles együttes „Revolver” című albuma

Sok kritikus szerint a korszak és minden idők egyik legjobb lemeze. 1997-ben egy ezredfordulós „Music of the Millennium” elnevezésű felmérésben, amelyet a HMV, Channel 4, The Guardian és Classic FM közösen szervezett a harmadik legjobb albumnak választották. 1998-ban a Q magazin olvasói a második, 2003-ban a VH1 csatorna nézői az első helyre szavazták. A Revolver a Virgin „Minden idők legjobb 1000 albuma” szavazásán is nyert.

Az album borítója

Az album borítója

1988 – Dél-Afrika megkezdi a visszavonulást

Az 1988 májusa óta Angola, Dél-Afrika és Kuba között folytatott tárgyalások fegyverszünethez vezettek. Egy keretterv megállapodásai szerint a dél-Afrikai csapatokat kivonják Angolából és a vele szomszédos Namíbiából, a kubai csapatok pedig elhagyják Angolát. Ezzel véget érne a 1975 óta tartó angolai háború. Roellof Botha, dél-afrikai külügyminiszter a fegyverszünet pretoriai nyilvánosságra hozatalakor kijelentette, hogy kormánya szeptember 1-ig be kívánja fejezni a csapatok kivonását. Eddig kell kidolgozni az Angolában tartózkodó 50 ezer kubai katona kivonásának menetrendjét, azért, hogy november 1-jén a 435-ös ENSZ-határozat értelmében megtegyék az első lépést Namíbia függetlenségéért.

Amíg a SWAPO, a namíbiai felszabadítási szervezet a tárgyalások eredményeit, elfogadja, és bejelenti a harci cselekmények szeptember 1-jei beszüntetését, addig a jobboldali irányzatú, az angolai marxista kormány ellen fellépő gerillaszervezet, az UNITA folytatja katonai akcióit. Sem a SWAPO, sem az UNITA nem vett részt a megbeszéléseken. Az angolai háború 1975-ben kezdődött, amikor a Dél-Afrika és az USA által támogatott Jonas Savimbi vezette UNITA harcba lépett a kubai hadsereg által hatalomra segített, és a Szovjetunió által is támogatott José Eduardo dos Santos vezette MPLA Egységpárt kommunista kormánya ellen. Azóta kb. 6.000 UNITA-tag, 50.000 kubai és 3.000 dél-afrikai katona harcolt Angolában. A háború több mint 100.000 halottat követelt, és romba döntötte Angola gazdaságát.

1991 – Összedől a Varsói rádióantenna

Ez volt a világ legkarcsúbb építménye.

2000 – Felszínre hozzák a H.L. Hunley-t

136 év után felszínre hozzák az amerikai polgárháború első tengeralattjáróját, a konföderációs H.L. Hunley-t.

2007 – Átadják a Kőröshegyi viaduktot

A Kőröshegyi völgyhíd viadukt az M7-es autópályán, Magyarország leghosszabb hídja. A Balaton déli partjával párhuzamosan, a Somogy megyei Zamárdi és Balatonszárszó között fut, Kőröshegy déli szomszédságában.

A Kőröshegyi viadukt

A Kőröshegyi viadukt

2009 – Átadják a berlini metróhálózat U55-ös vonalát

2009. augusztus 8-án adták át Berlinben az 1,8 km hosszú és három állomásból álló U55 metróvonalat, amely jelenleg még egy metróvonallal sem találkozik. Kanzler-U-Bahnnak nevezik, mert a kormányzati épületek alatt halad a Berlin Hauptbahnhoftól a Brandenburgi kapuig. A tervek szerint 2010-ben megindul az építkezés, és a két vonalat összekötik. A távlati tervek szerint bővítik nyugati irányba, a Tegeli repülőtérig.

Forrás: Wikipédia / Múlt-kor.hu / IfiPress


Megosztás