2018. április 22., vasárnap - Csilla, Noémi

Egressy Béni

204 éve született a magyar zeneszerző, a Szózat megzenésítője

A Gergely-naptár szerint az év 111. napja, az évből még 254 nap van hátra.

1814-ben ezen a napon született Sajókazincon Egressy Béni (er. Galambos Benjámin) zeneszerző, író, színész, aki összesen 47 zeneművet írt, melyek közül 35 jelent meg nyomtatásban. Magyarra fordított ötvennél több színdarabot és 19 operaszöveget. 1840-től foglalkozott zeneszerzéssel, ő volt Petőfi Sándor verseinek első megzenésítője és számos népies műdal szerzője. Legnagyobb sikerét Vörösmarty Mihály Szózat című versének megzenésítésével aratta, amelyet 1843. május 10-én mutattak be a Nemzeti Színházban. Ő írta a Bátori Mária és az 1844-ben bemutatott Hunyadi László című operák szövegkönyvét, amelyek zenéjét Erkel Ferenc szerezte. Katona József drámáját, a Bánk bánt is átdolgozta. Részt vett az 1848-49-es szabadságharcban, Kápolnánál meg is sebesült. Elhatalmasodó tüdőbetegsége következtében hunyt el harminchét évesen Pesten, 1851. július 17-én.

Hirdetés▾

Kövess minket a Twitteren!
Kövess minket a Facebookon!

2018. április 21., szombat

A Nap kel: 5 óra 43 perckor, nyugszik: 19 óra 42 perckor.
A Hold kel: 9 óra 54 perckor, nyugszik: 0 óra 44 perckor.

Névnapok

Konrád, Abelárd, Adolár, Anasztáz, Anzelm, Anzelma, Kurt, Simeon, Zekő, Zelma, Zelmira, Zsombor.

Konrád

A férfinév a német Kuonrat névből származik, elemeinek jelentése: merész és tanács. Az 1990-es években szórványos név volt, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb férfinév között.

Nemzeti-, nemzetközi- és világnapok

Magyarország: A Bölcsődék Napja

Forrayné Brunszvik Júlia kezdeményezésére 1852. április 21-én nyitotta meg kapuit a Pesti Első Bölcsődei Egylet által létrehozott első bölcsőde Magyarországon, Pesten a Kalap utcában.

Óvodák Napja

1782. április 21-én született Friedrich Fröbel, német pedagógus, ő nyitotta meg 1837-ben az első németországi óvodát lakóhelyén, Bad Blankenburgban. Kezdetben a „játszó és elfoglaló intézmény” névvel illette, melyet 1840-ben „gyermekkertre” (kindergarten) változtatott.

Április 21. néhány híres,
vagy épp hírhedt szülötte:

1652 – Michel Rolle
francia matematikus, ő írta le a róla elnevezett Rolle-tétel első változatát
(† 1719)

1799 – Táncsics Mihály
(er. Mihajlo Stančić)
író, publicista
(† 1884)

1810 – Házmán Ferenc
(er. Hassmann Ferenc)
jogász, politikus, Buda utolsó polgármestere
(† 1894)

1814 – Egressy Béni
(er. Galambos Benjámin)
zeneszerző, a Szózat megzenésítője
(† 1851)

1843 – Schulek Vilmos
orvos, szemész, az MTA tagja
(† 1905)

1926 – II. Erzsébet
(er. Elizabeth Alexandra Mary Windsor)
brit királynő

1935 – Charles Grodin
amerikai színész

1941 – Hollósi Frigyes
(er. Weininger Frigyes)
Jászai-díjas színművész, Érdemes Művész
(† 2012)

1947 – Iggy Pop
(er. James Newell Osterberg, Jr)
amerikai énekes (The Stooges)

1958 – Andie MacDowell
(er. Rosalie Anderson MacDowell)
Golden Globe-díjas amerikai színésznő

1959 – Robert Smith
angol énekes
(The Cure)

Április 21. néhány híres,
vagy épp hírhedt elhunytja:

1509 – VII. (Tudor) Henrik
angol király
(* 1457)

1699 – Jean Racine
francia költő, drámaíró
(* 1632)

1736 – Savoyai Jenő herceg
(er. Eugène de Savoie-Carignan)
német-római császári tábornok, sikeres hadvezér
(* 1663)

1850 – Wesselényi Miklós ifj.
író, az „Árvízi Hajós”, a magyar reformellenzék egyik vezére
(* 1796)

1861 – Balogh Melanie
(Benyovszky Oszkárné)
költő
(* 1837)

1888 – Szamossy Elek
festőművész, litográfus
(* 1826)

1918 – Manfred von Richthofen
az I. világháború legeredményesebb vadászpilótája, a „Vörös Báró”
(* 1892)

1965 – Edward Victor Appleton
Nobel-díjas angol fizikus
(* 1892)

2003 – Nina Simone
amerikai énekesnő, zongorista, emberjogi aktivista
(* 1933)

2015 – Konrád Ferenc
olimpiai- világ- és Európa-bajnok vízilabdázó
(* 1945)

2016 – Prince
(er. Prince Rogers Nelson)
Grammy- és Oscar-díjas amerikai zenész, énekes, dalszerző
(* 1958)

Néhány fontosabb és/vagy érdekesebb esemény, amely április 21-én történt

i. e. 753 – Romulus megalapítja Rómát

A monda szerint Róma hét királya közül az első, Romulus i. e. 753. április 21-én alapítja meg a várost a Tiberis partján. Ezzel az időponttal kezdődik a római időszámítás („ab urbe condita” – „a Város alapításáról”). A legenda ikertestvérekről, Romulus-ról és Remus-ról beszél, akiket titokzatos módon nemzenek, majd születésük után Tarchetius albai király kitétet. Egy anyafarkas menti meg és neveli őket. A mítosz szerint Romulus Róma hét dombja egyikén, a Palatinuson építi fel és veszi körül erődítéssel a települést. Róma városa két nép, a latinok és a szabinok egy közösségben való egyesülésével alakul ki. A négy dombon – Palatinus, Esquilinus, Viminalis és Quirinalis – lakó rómaiakra erős hatással van az etruszk kultúra. Róma és a legendás alapító, Romulus neve egy „ruma” nevű etruszk családtól származik. Az újonnan alapított várostól északra, a Tiberis és az Arno között fekszik az etruszkok hatalmi területe; ők valószínűleg i. e. 900 körül vándoroltak be Kis-Ázsia területéről. Itália déli része és Szicília a görögök és a punok kulturális és gazdasági érdekszférájába tartozik.

Róma, Forum Romanum

Róma, Forum Romanum

i. e. 43 – A mutinai csata

Aulus Hirtius legyőzi Marcus Antonius-t, ám az ütközetben életét veszti.

1042 – Két császárnő a trónon

Zoé császárnő és Theodóra császárnő, VIII. Kónsztantinosz bizánci császár leányai társuralkodókként trónra lépnek.

1380 – A pápa megfosztja I. Johannát trónjától

VI. Orbán pápa megfosztja I. Johanna nápolyi királynőt trónjától, alattvalóit pedig felmenti hűségesküjük alól. Az ítélet végrehajtásával a magyar királyt bízza meg.

1519 – Cortez partra száll az Újvilágban

A spanyol konkvisztádor, azzal a céllal indul Mexikóba, hogy meghódítsa az aztékok birodalmát. 1519. Nagycsütörtökén száll partra és Villa Rica de Vera Cruz (Az igaz kereszt városa) néven települést alapít. 1519 szeptemberében bevonul Tlaxalca városába. A város nagysága és gazdagsága megerősíti Hernán Cortés meggyőződését, hogy a legendás Aranyország, Eldorado felé vezető úton jár.

A spanyol köznemesi családból származó Cortés 1504-ben ért Hispaniolába (Haiti), és ott földbirtokosként telepedett le. 1511-ben átköltözött Kubába, ahol meggazdagodott. Amikor kereken 600 főből álló, muskétákkal és némi könnyű tüzérséggel felfegyverzett expedíciós seregével partra szállt, titkos utasítást adott hajói elsüllyesztésére, hogy embereinek megmutassa, nincs visszaút. Tlaxalcába való bevonulása előtt le kellett verje az ott élő indiánok ellenállását, akik később leghűségesebb harcosai lesznek, és az aztékok elleni harcokban döntő érdemeket szereznek.

Időközben II. Montezuma Hokojocin azték uralkodó tudomást szerzett a partraszállásról. Mivel azt hiszi, a régi jövendölés teljesedik be és az idők kezdetén Keletre vitorlázott isten, a Tollas Kígyó tér vissza, Montezuma pompás ajándékokkal követeket küld a spanyolokhoz. Mivel az isten visszatérése nyomort és szenvedést jelent, II. Montezuma így próbálja meg távol tartani az istenséget fővárosától. De az ajándékok csak fokozzák a spanyolok kapzsiságát (1520).

Hernán Cortés

Hernán Cortés

1836 – A texasi hadsereg győz San Jacinto-nál

A Sam Houston vezette texasi hadsereg San Jacinto-nál legyőzi Antonio Lopez de Santa Anna tábornok mexikói csapatait, biztosítva a Texasi Köztársaság megalapítását.

1908 – Frederick Albert Cook állítása szerint elérte az Északi-sarkot

Dr. Frederick Albert Cook bejelentette, hogy elérte a sarkot, de elvitatták bejelentésének valóságtartalmát, mint ahogy később a Denali 1906-os első megmászását is. Cook ugyanis pénzügyi problémák miatt börtönbe került, és attól fogva nem adtak hitelt semmilyen korábbi közlésének. Később, az 1930-as években felülvizsgálták a vele kapcsolatos eljárást és kegyelmet kapott, de soha sem helyezték vissza a földrajzi felfedezők sorába.

1931 – A Fővárosi Könyvtár a Wenckheim-palotába kerül

Az 1903-ban létrejött Fővárosi Könyvtárt a főváros közgyűlésének 1911.július 5-i határozata alapján Budapest nyilvános közművelődési könyvtárává fejlesztették. Kiépítették fiókkönyvtári hálózatát, amely a közművelődésben mind a mai napig jelentős szerepet játszik. 1931. április 21-én a központi könyvtár jelenlegi épületében, a Baross utcai volt Wenckheim-palotában nyert elhelyezést. Annak emlékére, hogy 1904-18 között a könyvtár első vezetője Szabó Ervin volt, az intézmény 1946-tól Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár néven működik. 1999. január 29-én helyezték el a központi könyvtár új épületrészének alapkövét, és 2000. november 20-án befejeződött a felújítás első szakasza. 2001. szeptember 12-étől ismét fogadja az olvasókat a teljesen felújított központi könyvtár, a megújult Wenckheim-palota, amelynek zárókövét szeptember 7-én helyezték el.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

1960 – Új fővárost kap Brazília

Juscelino Kubitscheck de Oliveira, Brazília államelnöke Brazíliavárost (Brasilia) nyilvánítja az ország új fővárosává. A legnagyobb dél-amerikai állam új metropolisa – a Goiás-felföldön 950 km-nyire északnyugatra a régi fővárostól, Rio de Janeiro-tól – Brazília történetének egyik legmerészebb építészeti vállalkozása. 1956-ban kezdődtek meg az építési munkálatok. A város váza egy 13 km hosszú közlekedési főútvonal a hozzá csatlakozó lakóterületekkel és egy ezt keresztező, 6 km hosszú monumentális útvonal kormányzati épületekkel, valamint kulturális és üzleti centrumokkal.

Brazíliaváros esti fényárban

Brazíliaváros esti fényárban

1967 – Görögországban a katonák puccsot hajtanak végre

Görögországban katonák veszik át a hatalmat: az ország minden stratégiailag fontos pontját megszállják, kiemelkedő politikusokat és szakszervezeti vezetőket tartoztatnak le. Az új kormány legbefolyásosabb tagjai: Sztilianósz Pattakosz, az athéni harckocsizó-iskola parancsnoka és Jeórjiosz Papadopulosz. Az előbbi belügyminiszter, az utóbbi előbb tájékoztatásügyi miniszter, majd decemberben miniszterelnök lett. A tiszti puccsot olyan időpontban hajtották végre, amikor az ország pártjai új választások kiírásában állapodtak meg, hogy tisztázzák a zavaros politikai helyzetet.

Miután II. Konstantin király a haderő vezetése körül támadt ellentétek miatt 1965 júniusában menesztette a kabinetből miniszterelnökét, Jeórjiosz Papandreu-t (Egyesült Centrumpárt), valamint fiát Andréaszt, aki állítólag részt vett baloldali tisztek egy összeesküvésében, gyenge parlamenti többségre támaszkodva a jobboldali beállítottságú Sztéfanosz Sztefanópulosz kormányzott. Amikor az már nem bírta tartani magát, a király április 3-án Panajótisz Kanelópuloszt nevezte ki kormányfőnek és felhatalmazta új választások kiírására. A katonák attól tartottak, hogy a választásokon az antimonarchista Papandreu győz, s puccsot hajt végre, és katonai diktatúrát vezettek be. A király 1967. decemberi ellenpuccsa kudarccal végződött.

1975 – A Vietnami Köztársaság utolsó elnöke elmenekül

Nguyễn Văn Thiệu, a Vietnami Köztársaság utolsó elnöke elmenekül Saigonból, amikor a várost az északiak támadásától védő utolsó állás is elesik.

1989 – Megszűnik a KISZ

A politikai és gazdasági reformok felgyorsulásával a legális ifjúsági szervezet nehezen tartott lépést. 1987-ben kiadták a jelszót: „Szocializmust, de másképpen!”, majd 1988 áprilisában a felsőoktatási ifjúsági parlament Veszprémben határozatot fogadott el, amely szerint politikai tevékenységet folytató alternatív ifjúsági szervezetek is alakulhassanak. A döntő lépésre azonban csak a Fidesz megalakulása után került sor. Április 21-22-én a KISZ XII. kongresszusa kimondta megszűnését és a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség megalakítását. Ennek elnöke, Nagy Imre lett. Az MSZMP-n belüli radikálisok és az ellenzéki pártok „átmentés”-ről beszéltek.

Forrás: Wikipédia / Múlt-kor.hu / IfiPress


Megosztás