2019. május 26., vasárnap

132 éves lenne ma az egyik legjellegzetesebb szókincsű költőnk

A Gergely-naptár szerint az év 104. napja, az évből még 261 nap van hátra.

A Gergely-naptár szerint az év 104. napja, az évből még 261 nap van hátra. 1886-ban ezen a napon született Aradon Tóth Árpád költő, műfordító, a XX. század legnagyobb magyar elégiaköltője, a Nyugat értékelése szerint Ady Endre után a második legjelentősebb magyar költő. 1928. november 7-én, mindössze 42 évesen hunyt el Budapesten. Korai halálát tüdőbetegsége okozta. A Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra, búcsúztatóján Babits Mihály mondott beszédet.

2018. április 14., szombat

A Nap kel: 5 óra 56 perckor, nyugszik: 19 óra 32 perckor.
A Hold kel: 5 óra 35 perckor, nyugszik: 17 óra 39 perckor.

Névnapok

Tibor, Bende, Bene, Benedek, Benediktusz, Euszták, Gusztáv, Jusztián, Jusztin, Lavínia, Lida, Lídia, Maxim, Tibéria, Tiborc, Tomázia, Tomazina.

Tibor

A csak magyar nyelvterületen használt férfinevet általában a Tiborc név rövidülésének tartják, de más vélemény szerint Bod Péter alkotta egy erdélyi település nevéből, ami ismeretlen, talán szláv eredetű. Az 1990-es években igen gyakori név volt, a 2000-es években a 47–52. leggyakoribb férfinév.

Nemzeti-, nemzetközi- és világnapok

 

A Könyvtárosok Világnapja

Az ALA és az IFLA szervezetek kezdeményezésére a The Campaign for the World’s Libraries keretében könyvtáros egyesületek világszerte programokat szerveznek, reklámkampányt folytatnak, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a könyvtárak és könyvtárosok nyújtotta értékekre.

Április 14. néhány híres,
vagy épp hírhedt szülötte:

1629 – Christiaan Huygens
holland csillagász
(† 1695)

1810 – Szále János Ignác
festőművész
(† 1870)

1886 – Tóth Árpád
költő, műfordító
(† 1928)

1904 – John Gielgud
Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas angol színész
(† 2000)

1941 – Julie Christie
Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas amerikai színésznő

1943 – Fenyvesi Csaba
olimpiai- és világbajnok párbajtőrvívó
(† 2015)

1950 – Esterházy Péter
Kossuth- és József Attila-díjas író

1951 – Déri János
újságíró, televíziós szerkesztő-riporter
(† 1992)

1973 – Adrien Brody
Oscar- és César-díjas amerikai színész

1977 – Sarah Michelle Gellar
amerikai színésznő

Április 14. néhány híres,
vagy épp hírhedt elhunytja:

1759 – Georg Friedrich Händel
német származású angol zeneszerző
(* 1685)

1792 – Hell Miksa
csillagász, matematikus, fizikus
(*1720)

1912 – Vécsey Tamás
jogtudós, az MTA rendes tagja
(*1839)

1917 – Lazar Markovics Zamenhof
(er. Eliezer Levi Samenhof)
lengyel optikus, filológus, az eszperantó nyelv megalkotója
(* 1859)

1930 – Vlagyimir Vlagyimirovics Majakovszkij
grúz születésű szovjet-orosz költő, drámaíró
(* 1893)

1935 – Emmy Noether
német matematikusnő, a modern algebra egyik megalapozója
(* 1882)

1946 – Horger Antal
nyelvész, egyetemi tanár
(* 1872)

1986 – Simone de Beauvoir
francia írónő, filozófus
(* 1921)

1992 – Zsigmond László
Kossuth-díjas történész, az MTA tagja
(* 1907)

2015 – Lászlóffy Csaba
József Attila-díjas író, költő
(* 1939)

Néhány fontosabb és/vagy érdekesebb esemény, amely április 14-én történt

754 – Létrejön az Egyházi Állam

Quierzyben (Párizstól északkeletre az Aisne mellett) találkozik (II.) III. István pápa és III. (Kis) Pippin frank király. A két fél részéről elfogadott egyezményben a frank uralkodó vállalta, hogy „Pippin adományával” megalapítja és szavatolja egy pápai uralom alatt álló egyházi állam (Patrimonium Petri) létét. István pápa viszont elismerte a Karolingokat a Frank Birodalom törvényes uralkodócsaládjának. A frankok és a pápa közti szövetségre azért volt szükség, mert a longobárdok itáliai terjeszkedése a pápaság politikai létét veszélyeztette.

A megjegyzés az alábbi részleteket tartalmazza:

III. (Kis) Pippin szavatolja a pápának a Patrimonium Petri (a római egyház birtoka, a római térségben) birtoklását;

  • Kis Pippin átadja a pápának az egykor bizánci ravennai exarchatust;
  • István pápa újra feladja a királyi kenetet a frank királynak és fiainak, mint jog szerinti uralkodóknak;
  • István pápa Kis Pippinnek és fiainak a „Patricius Romanorum” (a rómaiak védelmezője) címet adományozza.

Már két évvel később a pápa sürgetésére Kis Pippinnek hadra kellett kelnie az Aistulf király vezette longobárdok ellen, hogy megtartsa a szerződésben foglaltakat. Aistulf-ot arra kényszerítette, hogy a ravennai exarchatust átadja a pápának, s ezzel együtt elismerje a frank fennhatóságot is.

„Pippin adománya” fordulatot jelent a frank politikában. A pápaság és a Frank Birodalom (később a császárság) közti kapcsolat a nyugati politika meghatározó tényezője lesz. A római egyház megvédése a fő feladattá, az ebből származó konfliktusok a fő problémákká váltak a 800-ban létrehozott nyugati (római) császárság számára. Az egyik lehetséges ellenfél az avarok kagánsága a Kárpát-medencében.

1533 – Palota ostroma

Laszky Jeromos ostromolja Móré Lászlótól Várpalotát.

1849 – Debrecenben a Habsburg-házat megfosztják trónjától

Kossuth Lajos már 1849 januárjában is látta: békealkudozásnak nincs esélye, mert Ausztria „kiirtó harcot” folytat Magyarország ellen. A tavaszi győzelmek után elérkezettnek látta az időt, hogy választ adjanak az ország önállóságát tagadó osztrák olmützi alkotmányra. Árpilis 14-én, egy inkább nép, mint országgyűlésre emlékeztető ülésen határozatot terjesztett elő a debreceni Nagytemplomban a Habsburg-Lotharingiai-uralkodóház trónfosztásáról és Magyarország függetlenségének kimondásáról. A képviselőház a határozatot közfelkiáltással (nem szavazással) fogadta el. Ez azt jelentette, hogy a Magyarország és Ausztria közötti konfliktus ezután csak valamelyik fél teljes győzelmével érhet véget. E lépéssel Kossuth ugyanakkor az erősödő békepártot akarta lehetetlenné tenni, de számított arra a lehetőségre is, hogy a nyugati nagyhatalmak egy független Magyarországot elismernek, esetleg beavatkoznak mellette. E remények azonban nem igazolódtak.

1865 – John Booth lelövi Lincolnt

Abraham Lincoln, az Egyesült Államok 16. elnöke ellen John Wilkes Booth merényletet követ el egy színházi előadás közben. Az elnök, akire saját páholyában lő rá Booth, egy nappal később, április 15-én, 55 éves korában meghal.

A Lincoln-merénylet

A Lincoln-merénylet

1912 – Jéghegynek ütközik a Titanic

Első útján jéghegynek ütközik a Titanic utasszállító luxushajó 23:40 perckor, 150 kilométerrel Új-Fundland partjai előtt. Másnap hajnalra elsüllyed, 1517 utas életét veszti.

Jéghegynek ütközik a Titanic

Jéghegynek ütközik a Titanic

1931 – Kikiáltják a második spanyol köztársaságot

Spanyolországban a köztársaságiaknak az 1931. április 12-i községtanácsi választásokon aratott győzelme után április 14-én kikiáltották a második köztársaságot. A király április 15-én elmenekült az országból, polgári demokratikus forradalom bontakozott ki. A köztársaság az 1936-1939 közötti polgárháborúban elszenvedett vereség után megbukott, visszaállították a monarchiát, de a trónt nem töltötték be. Ezután következett Franco tábornok, a „caudillo” uralma.

1951 – A Magyar Vöröskereszt országos értekezletet tart

Magyarországon 1881-ben hozták létre az önálló Vöröskeresztet, amely azonban csak az 1950-es években alakult igazán tömegszervezetté. A humanitárius szervezet tevékenységében igen jelentős helyet foglal el a véradás, valamint a szociális és egészségnevelési programok szervezése, az elsősegély-nyújtási ismeretek terjesztése, valamint a katasztrófavédelemben a speciális, karitatív szerep erősítése. Emellett fontosnak tekinti a szociális – elsősorban hajléktalanokat és menekülteket ellátó – intézményrendszer fejlesztését is.

1957 – Nagy Imrét letartóztatják

A családjával a romániai Snagov-ba deportált Nagy Imrét letartóztatják és küzdőtársaival együtt budapesti börtönbe zárják.

Nagy Imre, itt még miniszterelnökként

Nagy Imre, itt még miniszterelnökként

1970 – „Houston, we have a problem”

A három űrhajóssal a fedélzetén Holdra indult Apollo 13 parancsnoka, James A. Lovell két nappal a start után, egy televíziós bejelentkezést követően közölte a történelmi mondatot a földi irányítással, miután az űrhajót egy hatalmas robbanás rázta meg. Kiderült. hogy az egyik oxigéntartály robbant fel, amelynek következtében az űrhajó elvesztette oxigénkészletének jelentős részét, így nem termelődött víz és elektromos áram a berendezések működéséhez, emiatt az űrhajósok közvetlen életveszélybe kerültek. A balesetben ráadásul elveszett az űrhajó meghajtása is, miközben a hajó nem a biztonságos „szabad visszatérés pályáján” haladt. A probléma megoldását az egész holdraszállás-koncepció biztonsági tartalékának számító holdkomp készleteinek és képességeinek felhasználása jelentette.

Az Apollo 13 legénysége

Az Apollo 13 legénysége

1981 – Visszatér az első űrrepülőgép

Visszatér az első űrrepülőgép, a Columbia a Földre John Young és Robert Cripen űrhajósokkal a fedélzetén.

1988 – A szovjet csapatok kivonulnak Afganisztánból

Genfben Pakisztán és Afganisztán, valamint a Szovjetunió és az Egyesült Államok, mint garantáló hatalmak aláírják az Afganisztán-szerződést a 115 ezer főre becsült szovjet csapatok kivonásáról. A szerződés, amely hatéves, az ENSZ közvetítésével folytatott tárgyalások eredményeként jött létre, 1989. február 15-ig az összes szovjet csapat kivonását előírja Afganisztánból.

2002 – Elindul az iWiW

Az iWiW egy magyar közösségi weboldal volt, egyike a világ legelső ismeretségi hálózatainak. A szolgáltatás 2002. április 14-én kezdte meg működését WiW néven, 2005 és 2010 között pedig már a leglátogatottabb magyar weboldal volt, amíg 2010 márciusára az ötödik helyre nem esett vissza. A sikeres startup 2006-os felvásárlását követően a rendszer üzemeltetője a Magyar Telekom Nyrt. tulajdonában álló Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. lett. Az iWiW név az angol „international who is who” („nemzetközi ki kicsoda”) kifejezés rövidítése. Az Origo Zrt. 2014. május 15-én bejelentette, hogy a szolgáltatást 12 év után megszüntetik, mert bár a weboldal 2013-ban még nyereséget termelt, addig 2014-re ezt nem sikerült tartani, így az anyavállalat 2014. június 30-án befejezte a szolgáltatást.

2009 – Leváltják a miniszterelnököt

Konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtásával saját pártja indítványozására a magyar Országgyűlés 204 igen szavazattal, 8 tartózkodással leváltja Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, helyére Bajnai Gordon, korábbi minisztert választják.

Forrás: Wikipédia / Múlt-kor.hu / IfiPress


Megosztás