2019. január 18., péntek - Piroska

Ed O’Neill

72 éves lett ma az amerikai színész, Al Bundy megformálója

A Gergely-naptár szerint az év 102. napja, az évből még 263 nap van hátra.

1946-ban ezen a napon született Youngstownban Ed O’Neill (er. Edward O’Neill) Golden Globe-díjra jelölt amerikai színész, aki bár játszott bűnügyi sorozatban, illetve színházban is, pályafutásának legnagyobb sikere mégis Al Bundy figurájának megformálása az Egy rém rendes család című helyzetkomédiában. Érdekesség, hogy a színészet mellett hét évig társadalomtudományt tanított egykori középiskolájában.

2018. április 12., csütörtök

A Nap kel: 6 órakor, nyugszik: 19 óra 30 perckor.
A Hold kel: 4 óra 41 perckor, nyugszik: 15 óra 25 perckor.

Névnapok

Gyula, Baldvin, Csaba, Csanád, Csobád, Konstantin, Némó, Oxána, Sába, Sebő, Száva, Szavanna, Szépa, Szépe, Szilárd, Zenina, Zénó.

Gyula

Régi magyar férfi személynév, amely a török eredetű gyula méltóságnévből ered, mely a bolgár-török eredetű fáklya szóból származik. A honfoglalás korában az ország második főméltóságát nevezték így. A nevet már 1795-ben tévesen, de szándékosan azonosították a latin Julius névvel, így lett a név női megfelelője a Júlia.

A gyula méltóságnév hamar személynévvé vált, már a Képes krónikában olvashatunk Gyula nevet viselő pogány vezérről: “Ezután Szent István király híres és eredményes hadat indított nagybátyja ellen, akit Gyulának hívtak.” Szent Gellért legendájában is olvasni lehet egy Gyula vitézről. A név ezután feledésbe merült, és csak a XIX. században újították fel több más régi névvel együtt, amelyek közül a Gyula igen gyorsan népszerűvé vált. 1870-75 között Debrecenben a reformátusok között a 10., a katolikusok között a 4. legnépszerűbb név volt.

Az 1950-es években a 12., 1967-ben a 19. legnépszerűbb férfinév volt, de a 80-as évekre visszacsúszott a 35. helyre. Az 1990-es években gyakori név volt, a 2000-es években a 62-78. leggyakoribb férfinév.

Nemzeti-, nemzetközi- és világnapok

Az Űrhajózás Világnapja

1961. április 12-én,a Szovjetunióban bocsátották Föld körüli pályára a világ első embert szállító űrhajóját, fedélzetén Jurij Gagarin repülő őrnaggyal.

A muhi csata emléknapja

1242. április 12-én, Muhi mellett ütközött meg IV. Béla magyar király az országra támadó hatalmas tatár erőkkel. A Batu kán által vezetett tatárok bekerítették a magyar sereget, amely véres, megsemmisítő vereséget szenvedett. A király is csak nagy nehézségek árán tudott megmenekülni.

A Felvidékről kitelepítettek emléknapja

1947-ben ezen a napon indult a szülőföldjükről kitelepített felvidéki magyarokat szállító első vonatszerelvény Magyarországra. Erre emlékezve az Országgyűlés április 12-ét, a magyar lakosság Felvidékről való kitelepítésének kezdőnapját 2012. december 3-án ellenszavazat nélkül országgyűlési emléknappá nyilvánította.

Április 12. néhány híres,
vagy épp hírhedt szülötte:

1432 – Habsburg Anna
hercegnő, türingiai tartománygrófné, Ulászló jegyese, I. Mátyással szemben trónkövetelő
(† 1462)

1525 – Alesius Dénes
Szapolyai János király udvari papja, az első erdélyi evangélikus püspök
(† 1577)

1852 – Ferdinand von Lindemann
német matematikus
(† 1939)

1933 – Montserrat Caballé
spanyol opera-énekesnő

1946 – Ed O’Neill
amerikai színész (Al Bundy)

1947 – Boros Lajos
(er. Róth László)
énekes, gitáros, rádiós műsorvezető, zenei szerkesztő, író, újságíró, szövegíró

1947 – David Letterman
amerikai televíziós műsorvezető és producer

1952 – Oszvald Marika
Kossuth- és Jászai-díjas, operett-énekesnő, színművésznő, Érdemes Művész

1986 – Bogdányi Titanilla
színésznő, szinkronszínésznő

1989 – Hanga Ádám
válogatott kosárlabdázó

Április 12. néhány híres,
vagy épp hírhedt elhunytja:

1125 – I. Ulászló
cseh fejedelem
(* 1065 körül)

1550 – Claude de Guise
a Guise-ház alapítója, Guise első hercege, kiváló francia hadvezér
(* 1496)

1782 – Pietro Metastasio
(er. Pietro Antonio Domenico Bonaventura Trapassi)
olasz költő
(* 1698)

1817 – Charles Messier
francia csillagász
(* 1730)

1871 – Dósa Géza
festőművész
(* 1846)

1945 – Franklin Delano Roosevelt
az USA 32. elnöke
(* 1882)

1961 – Sarkadi Imre
Kossuth- és József Attila-díjas író, újságíró, dramaturg
(* 1921)

1996 – Goda Gábor
(er. Grünfeld Gábor)
író, műfordító, színházigazgató
(* 1911)

2012 – Moldován Stefánia
Liszt-díjas opera-énekesnő, Érdemes Művész
(* 1929)

2013 – Szalai Annamária
politikus, újságíró, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács elnöke
(* 1961)

Néhány fontosabb és/vagy érdekesebb esemény, amely április 12-én történt

1241 – A muhi csata második napja

A muhi csata a magyar történelem egyik jelentős csatája, egyben a tatárjárás legemlékezetesebb összecsapása volt. 1241. április 11–12-én Muhi mellett (ma: Borsod-Abaúj-Zemplén megye) a tatárok Batu kán vezetésével döntő vereséget mértek IV. Béla király seregére.

Forrás: Wikipédia

A muhi csata korabeli ábrázolása
(Forrás: Wikipédia)

1394 – Adó a török ellen

A budai országgyűlés adót rendel el a török elleni védelemre.

1861 – Polgárháború kezdődik az Egyesült Államokban

Miután a déli államok egységei tűz alá veszik a dél-karolinai Fort Sumter-ben állomásozó szövetséges csapatokat, megkezdődik az Egyesült Államok – „elszakadást célzó” – polgárháborúja, amelyben az északiak és a déliek harcolnak egymással.

Az északi és a déli államok közti feszültségek az iparosodott Észak és a feudális-agrár Dél ellentéteiből, valamint a rabszolgakérdésben való különböző álláspontjukból fakadnak. A társadalom szerkezete és a gazdaság Délen a néger rabszolgák munkaerején alapszik, akikkel az óriási gyapot- és dohányföldeket műveltetik meg. Északnak ezzel szemben szabad munkaerőre van szüksége az iparban. Ehhez járul hozzá, hogy az utóbbi évtizedekben a rabszolgákkal szembeni embertelen bánásmód óriási felháborodást vált ki. Az addigi megállapodások – a szabad és a rabszolgatartó államok közti egyensúly fenntartása, a rabszolgatartás betiltása a 36°30´ szélességi foktól északra – nem hidalták át az Észak és Dél közti ellentéteket.

A republikánus Abraham Lincoln elnökké választása után, 1860. november 9-én Dél-Karolina kilépett az unióból, mivel a republikánusok a rabszolgaság teljes megszüntetése mellett foglaltak állást. A következő hat héten belül Mississippi, Florida, Alabama, Georgia, Louisiana és Texas államok is csatlakoztak a kivonulókhoz. 1861. február 8-án az elszakadt déli, ún. konföderált államok ideiglenes kormányt alakítanak, február 9-én Jefferson Davis személyében saját elnököt választanak, és saját alkotmányt dolgoznak ki, amelyben a rabszolgatartást legális intézménynek ismerik el. A hadműveletek megkezdése után Virginia, Arkansas, Tenessee és Észak-Karolina is átáll a konföderált államokhoz.

1885 – Létrejön az Erdély-részi Magyar Közművelődési Egylet

Kolozsvári egyetemi oktatók, ügyvédek és tisztviselők hozták létre a magyar nyelv és kultúra terjesztése érdekében az Erdély-részi Magyar Közművelődési Egyletet. Terveikhez a szükséges pénzt jótékony célú bálokon és egyéb adományokból szedték össze. (A fővárosban, pl. egy nagy kávéház évi 25 forintot fizetett az EMKE név használatáért.) Az EMKE munkája lelkészek és tanítók segélyezésével kezdődött, majd iskola alapításokkal, s részben közgazdasági tevékenységgel folytatódott. Egy évtized alatt 45 iskolát, 25 óvodát, 16 egyházat, 45 népkönyvtárat létesítettek, illetve segélyeztek. Pénzt gyűjtöttek Petőfi, Kőrösi Csoma, Mikes Kelemen szobraira. Kiemelt figyelmet szenteltek az erdélyi ipar pártolásának, kiállításokat szerveztek. Negyedszázad leforgása alatt az ország legnagyobb egyesületévé vált, de növekvő vagyona ellenére, jelentősége a századforduló után lecsökkent. Működése alatt 3 millió forintot fordított segélyezésre, 268 iskolát épített vagy segített, 77 óvodát és 214 népkönyvtárat állított fel.

1912 – Az RMS Titanic elindul első, egyben utolsó útjára

Az RMS Titanic brit Olympic osztályú utasszállító hajó, korának legnagyobb utasszállító óceánjárója volt. Elsüllyeszthetetlennek tartott rekeszes hajótörzzsel rendelkezett, ennek ellenére mégis elsüllyedt első útján, miután összeütközött egy jégheggyel, 1912. április 14-én.

Forrás: bbi-travel.nl

Az RMS Titanic néhány nappal az indulás előtt
(Forrás: bbi-travel.nl)

1934 – Mosómedvék Németországban

Néhány mosómedvepárt engedtek szabadon német erdőben „a Birodalom faunáját gazdagítandó”, melyek mára már 400-500 ezer példányt számláló inváziós fajként folyamatosan egyre nagyobb területet népesítenek be.

1938 – Megbukik az első francia népfrontkormány

A radikális szocialista Edouard Daladier miniszterelnök kinevezése az 1936-ban megválasztott népfrontkormány végérvényes felbomlásához vezetett. A Daladier-kormány, amelyben polgári pártok is képviseltetik magukat, visszavonja a negyvenórás munkahetet, amire a kommunisták és a szocialisták ellenzékbe vonulnak. A jobboldali pártok ellenállása és a gazdaság feléledésének elhúzódása már előbb rákényszerítette a népfrontkormányt, hogy felhagyjon messzemenő szociálpolitikai reformterveinek megvalósításával. A népfront pártjai között is voltak konfliktusok a nemzetiszocialista Németországnak tett engedmények politikája és a spanyol polgárháborúba való beavatkozás lehetőségének kérdése körül. Ezenkívül a népfrontnak nem sikerült megakadályoznia szélsőjobboldali csoportok kialakulását.

Forrás: Wikipedia

Edouard Daladier
(Forrás: Wikipedia)

1941 – Kinevezés

Horthy Miklós kormányzó Popoff Mihály ortodox nagyprépost, érseki helynököt az ortodox magyar és ortodox ruszin részek adminisztrátorává nevezte ki.

1945 – Befejeződnek a II. világháború harcai Magyarországon

A front Magyarország területét a Birodalmi Védőállás mögé esett települések április 11-i (Magyarbük és Szentimretelep), illetve 12-i (a Pinkamindszenthez tartozó Kapuy és Dénes-major) elestével hagyta el.

1961 – Ember az űrben

Jurij Alekszejevics Gagarin Föld körüli űrrepülése az egész világnak a szovjet rakétatechnika színvonalát bizonyította. A Gagarin Vosztok-1 nevű űrhajóját hordozó rakéta mintegy 300 t induló tömegű és háromfokozatú volt. 4,7 t tömegű űrhajót volt képes Föld körüli pályára állítani. A Vosztok-1 űrhajó 89,1 perc alatt kerülte meg a Földet, 181.327 km sugarú, nyújtott ellipszis-pályán. Az új rakétatechnika erősítette a Szovjetunió stratégiai-katonai hatalmát. A hasonló teljesítményű kétfokozatú interkontinentális rakéta egy 5 megatonnás robbantótöltetet tudott 10.000 km távolságra eljuttatni. A többi robbanófejes rakéták a 60-as évek közepén jelennek meg.

Forrás: astrodene.com

Jurij Gagarin
(Forrás: astrodene.com)

1981 – A Columbia űrrepülőgép próbarepülést hajt végre

Az első űrrepülőgép – visszatérő, többszöri felszállásra alkalmas űrjármű (Space Shuttle) – startját eredetileg április 10-re tervezték, de egy számítógépes rendellenesség miatt le kellett állítani a visszaszámlálást, így két nappal később emelkedett a magasba a floridai Cape Canaveral-ról a Columbia, fedélzetén a Holdat is megjárt veterán John Young-gal és az újonc Robert Crippen-nel. Az űrrepülőgép 54 óra alatt 36 fordulatot tett, majd sikeresen, az előre kijelölt helyen, leszállt.

Később további három űrrepülőgépet – Challenger, Discovery, Atlantis – is építettek. Közülük a Challenger 1986. január 28-án, a tizedik felszálláskor bekövetkezett baleset során – fedélzetén a 7 főnyi személyzettel – megsemmisült. A Columbia 22 évnyi „szolgálat” után, 2003. február 1-jén a Nemzetközi Űrállomásról a Földre való visszatérés közben felrobbant, s a fedélzetén tartózkodó hét űrhajós szörnyethalt.

1992 – Franciaországban megnyílik Disneyland

A The Walt Disney Company által létrehozott szórakoztató park Párizsban található.

Forrás: Wikipédia / Múlt-kor.hu / IfiPress


Megosztás