2018. július 21., szombat - Dániel, Daniella

Ma lenne 34 éves a hat éve elhunyt Grammy-díjas angol énekesnő

A Gergely-naptár szerint az év 257. napja, az évből még 108 nap van hátra.

1983-ban ezen a napon született Londonban Amy Winehouse, hatszoros Grammy-díjas angol soul-, jazz- és rhythm and blues-énekesnő és dalszövegíró, akit több mint 24 millió eladott lemezével minden idők legtöbb zenei kiadványát értékesítő brit női előadók közé sorolnak. Már a 2003 őszén megjelent első albumával elnyerte a közönség szeretetét és kivívta a kritikusok figyelmét, elismerését, majd három évvel későbbi második – egyben sajnos utolsó – stúdióalbuma már világhírűvé tette. 2004-ben egy camdeni pubban találkozott a nála öt évvel idősebb Blake Fielder-Civillel, és elkezdődött az énekesnő életének utolsó nagy fejezete, amelyet főleg a drog, az alkohol és magánéleti botrányok tettek ki. Két hónappal a 28. születésnapja előtt hunyt el, ezzel felkerült a rockzene hírhedt Club 27 listájára, amely azon énekesek/zenészek nevét tartalmazza, akik 27 éves korukban vesztették életüket. A listán olyan nevek szerepelnek mint Janis Joplin, Jimi Hendrix vagy Kurt Cobain. Legtöbbjüknek a drog és/vagy az alkohol okozta a halálát – írja a Wikipédia.

2017. szeptember 14., csütörtök

A Nap kel: 6 óra 18 perckor, nyugszik: 18 óra 59 perckor.
A Hold nyugszik: 15 óra 17 perckor.

Névnapok

Szeréna, Roxána, Armida, Armilla, Emerita, Rexana, Roxán, Rozanna, Rozita, Szerénke, Szerénusz, Szerény, Szonóra.

Szeréna

A latin eredetű, „derűs, nyugodt” jelentésű Szerénusz férfinév női párja. Az 1990-es években igen ritka név volt, a 2000-es években sem szerepel a száz leggyakoribb női név között.

Roxána

Perzsa eredetű görög női név latinos formája, jelentése: „világos, ragyogó”. Az 1990-es években igen ritka név volt, a 2000-es években sem szerepel a száz leggyakoribb női név között.

Nemzeti-, nemzetközi- és világnapok

A Keresztény Egység Napja

A napot 1996 óta tartják a Pannonhalmi Bencés Főapátságban. Az első eseményen képviseltette magát a grúz, a román, a szerb, az orosz és a magyar ortodox egyház, továbbá jelen voltak a magyar katolikus, református és evangélikus egyház vezetői. Az esemény jelentőségét növelte, hogy azon részt vett III. Shenouda Kopt pápa, Alexandria pátriárkája is. A különböző országokból érkezett, különböző vallások híveiből álló zarándokok, hívők, papok és püspökök ökumenikus istentiszteleten vettek részt.

Szeptember 14. néhány híres,
vagy épp hírhedt szülötte:

775 – IV. León
bizánci császár
(† 780)

1817 – Habsburg–Lotaringiai István Ferenc Viktor
osztrák főherceg, magyar királyi herceg, István nádor néven Magyarország nádora
(† 1867)

1919 – Ranódy László
Kossuth-díjas filmrendező, Érdemes és Kiváló Művész
(† 1983)

1947 – Sam Neill
(er. Nigel John Dermot Neill)
északír születésű új-zélandi televíziós- és filmszínész

1950 – Bruzsenyák Ilona
Európa-bajnok atléta

1960 – Melissa Leo
Oscar- Golden Globe- és Emmy-díjas amerikai színésznő

1964 – Novák Eszter
Jászai-díjas rendező

1967 – Xantus Barbara
(er. Kalász Barbara)
színművésznő szinkronszínész

1980 – Jordán Adél
színművésznő

1983 – Amy Winehouse
többszörös Grammy-díjas angol énekesnő, dalszerző
(† 2011)

Szeptember 14. néhány híres,
vagy épp hírhedt elhunytja:

1321 – Dante
(er. Durante di Alighiero degli Alighieri)
olasz költő („Isteni Színjáték”)
(* 1265)

1712 – Giovanni Domenico Cassini
olasz származású francia csillagász
(* 1625)

1851 – James Fenimore Cooper
amerikai író
(* 1789)

1901 – William McKinley
az USA 25. elnöke
(* 1843)

1979 – Pátzay Pál
Kossuth-díjas szobrász- és éremművész
(* 1896)

1982 – Grace Kelly
(er. Gracia Patricia Kelly)
amerikai színésznő, 1956-tól monacói hercegné
(* 1929)

1984 – Janet Gaynor
(er. Laura Augusta Gainor)
Oscar-díjas amerikai színésznő, az első színésznő, aki megkapta a legjobb női főszereplőnek járó
(* 1906)

1993 – Bólya Péter
író
(* 1944)

2006 – Mickey Hargitay
(er. Hargitay Miklós)
magyar származású, amerikai testépítő világbajnok
(* 1926)

2009 – Patrick Swayze
amerikai színész, táncos, énekes, dalszövegíró („Dirty Dancing”, „Ghost”)
(* 1952)

Néhány fontosabb és/vagy érdekesebb esemény, amely szeptember 14-én történt

1294 – Kiközösítés Esztergomban

Lodomér esztergomi érsek kiközösíti az esztergomi mészárosokat, mert az esztergomi káptalan sérelmére áthelyezték a mészárszéket.

1402 – Zsigmond utódjáról rendelkezik

Luxemburgi Zsigmond német-római császár, magyar és cseh király, fiúörökös nélküli halála esetére IV. Albert osztrák herceget teszi meg örökösévé.

1374 – Koronázás Kis-Örményországban

V. Leó örmény királyt és feleségét Soissons Margit királynét Kis-Örményország fővárosában, Sziszben királlyá és királynévá koronázzák.

1509 – Földrengés az Oszmán Birodalom fővárosában

Földrengés rombolja le Konstantinápoly egyik városrészét. A természeti katasztrófa mintegy 13.000 ember életét követeli.

1515 – Svájc az örök semlegesség mellett dönt

A lombardiai Marignanónál vívott csatában Gian Giacomo Trivulzio francia marsall I. Ferenc francia király megbízásából legyőzi a milánói Massimiliano Sforza herceg svájci zsoldoscsapatait. A vereség után a Svájci Államszövetség kinyilvánítja örök semlegességét; Milánó francia megszállás alá kerül.

1513 óta próbált X. Leó pápa Franciaországgal békét kötni. A tárgyalások megszakadtak, mert 1515. január 1-én XII. Lajos francia király meghalt. Utóda, I. Ferenc nem nyugszik bele az eldöntetlen helyzetbe, és katonai megoldást keres. Egy német zsoldossereg segítségével sikerül legyőznie a svájciakat. I. Ferenc kiűzi őket Milánóból, és a rájuk mért vereséggel lerombolja addigi legendás harci dicsőségüket. Rövid ideig tartó nagyhatalmi helyzetükből már csak a felső-itáliai Tessin kanton marad meg és elhatározásuk a tartós, örök semlegességre. A franciákkal 1516-ban és 1521-ben örök békét és szövetséget kötnek. A svájci zsoldosok utódai a vatikáni állam reprezentatív testőrségét adják. Mivel a pápa és Velence most már a franciák oldalán áll, I. Miksa császár egyedül vezeti a harcot a birodalmi Itáliáért és a felső-itáliai városokért.

Gian Giacomo Trivulzio

Gian Giacomo Trivulzio

1672 – Az enyickei csata

A bujdosók legyőznek egy császári sereget Kassa környékén.

1812 – Moszkva lángokban

A visszavonuló oroszok felgyújtják a Napóleon csapatai által megszállt Moszkvát.

1845 – Megalakul a Vukovár-Fiumei Vasút Építésére Egyesült Társaság

A társaság koncepciója jól illeszkedik a reformkor vasúttal kapcsolatos elképzeléseibe. Az új vállalat elnöke Batthyány Kázmér, ügyvezetője Kossuth Lajos lett.

1848 – Új rendelkezéseket ad ki a miniszterelnök

Batthyány Lajos miniszterelnök megújítja Szemere Bertalan újoncösszeírási rendeletét, és megtiltja, hogy a régi sorezredek katonái átlépjenek a most alakuló honvédzászlóaljakba.

Batthyány Lajos

Batthyány Lajos

1861 – Megnyitja kapuit a Budai Népszínház

A Lánchíd budai hídfőjénél a Budai Népszínház alapító-igazgatója a sokoldalú tehetséggel megáldott Molnár György volt, aki 1864-ig vezette, majd három évi szünet után, 1867-70 között újította fel ismét a társulat munkáját. Repertoárjuk nagy részét a népszínművek és operettek alkották. A színház kiváló tehetségeket is nevelt – köztük Blaha Lujzát, Jászai Marit –, akik 1870-ben, a színház végleges megszűntekor a Nemzeti Színházhoz szerződtek. Az épületet 1870. szeptember 16-án lebontották.

A Budai Népszínház épülete az Alagút mellett 1870-ben

A Budai Népszínház épülete az Alagút mellett 1870-ben

1872 – Kolerajárvány pusztít Magyarországon

Kitör Magyarországon az utolsó nagy kolerajárvány. A halálos áldozatok száma hivatalos kimutatás szerint 250 ezer.

1892 – Kossuth a főváros díszpolgára lesz

Budapest törvényhatósági közgyűlése Kossuth Lajost a főváros díszpolgárává választja.

Kossuth Lajos

Kossuth Lajos

1911 – Merénylet az orosz miniszterelnök ellen

Kijevben merénylet áldozata lesz Pjotr Arkagyevics Sztolipin orosz miniszterelnök, aki négy nappal később belehal sérüléseibe.

1930 – A nemzetiszocialistáké a második frakció Németországban

A nemzetiszocialisták az országgyűlési választásokon első ízben értek el magas szavazatarányt (18,3%), s 107 képviselővel (1928-ban 12 képviselőjük volt) a második legnagyobb parlamenti csoportot alkották. A Nemzetiszocialista Német munkáspárt által választási harcban főként a parlamentáris köztársaság elleni jelszavakkal lépett fel. Választói túlnyomórészt a középrétegekből kerültek ki, akik a gazdasági válság következtében úgy érezték, hogy helyzetük elbizonytalanodott. A Heinrich Brüning miniszterelnököt támogató pártok az 577 képviselőből 200-al rendelkeztek. Brüning kisebbségi kormányt alakít.

Heinrich Brüning

Heinrich Brüning

1944 – Brit-amerikai légitámadás éri a Budapesti Közlekedési Múzeumot

Az épület súlyosan megrongálódik, a repülőgép-gyűjtemény teljesen megsemmisül. A kiemelkedően értékes (1:5 léptékű) vasúti-kocsi modellek nagy része elpusztul. Bombatámadás a tatai vasútállomás ellen. Devecserben amerikai vadászgépek támadnak egy magyar tehervonatra.

1955 – Adenauer szovjet vezetőkkel tárgyal

Konrad Adenauer német szövetségi kancellár megállapodik a szovjet állami és pártvezetéssel a Szovjetunióban rekedt hadifoglyok hazaszállításáról és a diplomáciai kapcsolatok felvételéről. A Szovjetunió kezdeményezésére megindult tárgyalások időnként meghiúsulással fenyegetnek, mivel a két küldöttség nem tud megállapodni a hozandó döntések sorrendjében. A légkör némileg enyhül, amikor a moszkvai Nagy Színházban a „Rómeó és Júlia” című balett végén Nyikolaj Bulganyin, Nyikita Hruscsov és Adanauer kezet fog. A látványos gesztusról ma sem tudni, tulajdonképpen ki kezdeményezte.

Két nappal a Német Szövetségi Köztársaság és a Szovjetunió között létrejött megállapodás után az NDK küldöttsége érkezik Moszkvába. A Szovjetunió szeptember 20-án elismeri az NDK szuverenitását, és biztosítja afelől, hogy a NDK-ba is visszatérnek a hadifoglyok. Adenauer ezek után szeptember 23-án meghirdeti a Hallstein-doktrínát, amely szerint az NSZK nem tart majd fenn diplomáciai kapcsolatot olyan országokkal, amelyek elismerik az NDK-t. A Szovjetunióhoz való viszonyt speciális esetnek minősítik.

Október 7-én érkeznek a friedlandi táborba a Szovjetunióból az első kései hazatérők. 1955-ben összesen 9.628 hadifogoly és 20.000 civil internált tért vissza.

Konrad Adenauer

Konrad Adenauer

1957 – Az ENSZ elítéli a szovjet beavatkozást

A Biztonsági Tanács elítéli a Szovjetunió magyarországi beavatkozását az 1956-os forradalom ellen.

1960 – Az olajtermelő országok az OPEC-be tömörülnek

Érdekeik védelmében a kőolajat termelő országok: Irán, Irak, Kuvait, Szaúd-Arábia és Venezuela megalakítják az OPEC-et. Erre az összefogásra a hat vezető multinacionális olajkonszern árdiktátuma késztette őket.

Az OPEC célja a közös olajpolitika kialakítása a fogyasztó országokkal szemben, kőolaj világpiaci árának a stabilizálása, garantált jövedelem biztosítása. Az OPEC elsősorban önvédelmi szervezetnek tekinti magát. Az OPEC-tagok fejlődő országok, amelyeknek egyetlen vagyona az exportálható olaj (ez adja teles exportjuk 90-100%-át), s amelyek a múltban sokszor gazdaságilag ki voltak szolgáltatva az olajkonszerneknek. Később fordulni látszott a kocka: úgy tűnt, épp az olajimportáló modern államok kerülnek függésbe.

1992 – Eltávolítják Budapest közterületeiről a szocialista rendszer szobrait

Megkezdik (és október 18-ig befejezik) Budapest közterületeiről a korábbi rendszerhez köthető szobrok és emlékművek eltávolítását, a Szabadság-téren álló szovjet emlékmű kivételével. Az emlékműveket az e célra létrehozott budatétényi szoborrezervátumban helyezik el.

1993 – Robbanás Békásmegyeren

Súlyos detonáció egy békásmegyeri panelházban. A robbanás okozója egy pszichés zavarokkal küszködő fiatalember, Mádi Lajos, aki illegálisan tartott vegyszereket és pirotechnikai eszközöket a lakásán. A szerencsétlenségben Mádin kívül még hat ember vesztette életét, a legmegrázóbb azonban egy 16 éves ikerpár, Hegyi Dalma és Hegyi Balázs halála volt, akik a szemtanúk szeme láttára vetették ki magukat a lángoló épületből a mélybe. A tragédia rámutatott arra, hogy a magyar tűzoltóság komoly technikai hiányosságokkal rendelkezik.

2000 – Lemond a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke

Juan Antonio Samaranch 20 év után lemond a NOB elnöki pozíciójától.

2003 – Egy magyar lány lesz Európa legszebbje

Laky Zsuzsanna személyében magyar lány lesz Európa szépe a párizsi döntőn.

Laky Zsuzsanna

Laky Zsuzsanna

Forrás: Wikipédia / Múlt-kor.hu / IfiPress


Megosztás