2018. július 21., szombat - Dániel, Daniella

Paul Walker

44 éves lenne ma az autóbalesetben négy éve elhunyt amerikai színész

A Gergely-naptár szerint az év 255. napja, az évből még 110 nap van hátra.

1973-ban ezen a napon született a kaliforniai Glendale-ben Paul Walker amerikai színész, aki már kétéves korában szerepelt egy pelenkareklámban, majd egész gyermekkorát végigkísérték a reklámfilmek. Még javában iskolába járt, amikor két különböző szerepet is eljátszott a „Highway to Heaven” című sorozatban, amit egy évvel később már egy mozifilm, a „Monster in the Closet”, majd újabb esztendő múlva a „Programmed to Kill” követett. 1991-ben érettségizett a Sun Valley-i keresztény középiskolában, ezt követően tengerbiológiát is tanult. Az 1990-es évek második felében olyan filmekben tűnt fel, mint az „Ökörikrek”, a „Pleasantville”, a „Prérifarkas Blues”, „A csaj nem jár egyedül” vagy a „Koponyák”. 2001-ben lett igazán ismert Vin Diesel mellett a „Halálos iramban” című filmben. A sorozatban ezután még ötször alakította Brian O’Conner szerepét. Számos jótékonysági aukciót rendezett bajba került vagy éppen nincstelenné vált embertársai megsegítésére, saját jótékonysági szervezete a Reach out Worldwide volt. 2013. november 30-án is épp egy általa szervezett jótékonysági esten vett részt a kaliforniai Valenciában, amely után egy barátja, Roger Rodas új autójával, egy piros, 2005-ös kiadású Porsche Carrera GT-vel próbakörre vitte a színészt. Az út során a sofőr elvesztette uralmát a kocsi felett, a jármű egy lámpaoszlopnak, majd egy fának csapódott és kigyulladt. Mindketten a helyszínen életüket vesztették – írja róla a Wikipédia.

2017. szeptember 12., kedd

A Nap kel: 6 óra 16 perckor, nyugszik: 19 óra 3 perckor.
A Hold kel: 22 óra 51 perckor, nyugszik: 13 óra 8 perckor.

Névnapok

Mária, Gujdó, Ibolya, Irma, Marion, Palóma, Szelestény, Tóbiás.

Mária

A bibliai eredetű női név eredeti héber formája Mirjam (מִרְיָם Mirjám) volt, ez a görög és latin bibliafordításokban módosult. Jelentése megfejtetlen, minden magyarázata vitatott. Lehetséges jelentései: mirha, az ókor egyik legdrágább illatszere, vagy keserű(ség). A latin Maria névváltozatnak igen sok származéka alakult ki az európai nyelvekben, ezek egy része a magyarban is használatos.

Magyarországon a középkor óta állandóan a gyakoribb női nevek között volt, ami Szűz Mária tiszteletével magyarázható, bár a XVIII. századig többen választották Mária édesanyjának a nevét (Anna). Népszerűsége aztán csökkent, de még az 1990-es években is gyakori név volt, sőt az utóbbi száz évben a legtöbbször anyakönyvezett magyar női név. A 2000-es években viszont az újonnan születettek között már csak a 71-92. legnépszerűbb név volt.

Nemzeti-, nemzetközi- és világnapok

Ma egy ilyenről sem találtunk hiteles forrást.

Szeptember 12. néhány híres,
vagy épp hírhedt szülötte:

1931 – Ian Holm
BAFTA-díjas angol színész

1940 – Linda Gray
amerikai színésznő, rendező, producer, korábban modell („Dallas”)

1944 – Barry White
(er. Barrence Eugene Carter)
Grammy- és Oscar-díjas amerikai énekes, zeneszerző, producer
(† 2003)

1951 – Joe Pantoliano
olasz származású, Emmy-díjas amerikai színész

1958 – Balogh Erika
Jászai-díjas színművésznő

1961 – Mylène Farmer
(er. Mylène Jeanne Gautier)
francia-kanadai dalszerző, énekes

1962 – Szabó Sipos Barnabás
színművész, szinkronszínész, festőművész

1973 – Paul Walker
amerikai színész
(† 2013)

1974 – Horkay Péter
színművész

1981 – Jennifer Hudson
Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas amerikai színésznő, énekesnő

Szeptember 12. néhány híres,
vagy épp hírhedt elhunytja:

1487 – Szapolyai Imre
nádor, horvát–szlavón bán, a Szapolyai-család első jelentős tagja
(* ?)

1860 – William Walker
amerikai kalandor, felfedező
(* 1824)

1877 – Marschalkó János
szobrászművész
(* 1818)

1977 – Steve Biko
(er. Stephen Bantu Biko)
dél-afrikai emberjogi aktivista, az apartheid elleni küzdelem harcosa
(* 1946)

1986 – Jacques Henri Lartigue
francia festőművész, amatőr fotográfus
(* 1894)

1992 – Anthony Perkins
amerikai színész („Psycho”)
(* 1932)

1995 – Jeremy Brett
(er. Peter Jeremy William Huggins)
brit színész („Sherlock Holmes”)
(* 1933)

2003 – Johnny Cash
Grammy-díjas amerikai énekes, színész, dalszövegíró
(* 1932)

2014 – Sztankay István
Kossuth- és Jászai-díjas színművész, Érdemes Művész, A Nemzet Színésze
(* 1936)

2016 – Csoóri Sándor
többek között Kossuth-, József Attila- és Radnóti-díjas költő, esszéíró, prózaíró, politikus, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja, A Nemzet Művésze
(* 1930)

Néhány fontosabb és/vagy érdekesebb esemény, amely szeptember 12-én történt

1463 – Mátyás szövetséget köt a török ellen

I. Mátyás szövetséget köt Cristoforo Moro velencei dózséval a török ellen.

1556 – Lemond V. Károly

Lemond V. Károly német-római császár és spanyol király, miután terve, hogy katolikus egyetemes monarchiát teremt, kudarcba fulladt. Fia, II. Fülöp kapja Spanyolországot és Burgundiát, míg öccse, I. Ferdinánd lesz utódja a birodalomban és a Habsburg örökös tartományokban.

V. Károly 1516-ban lett Spanyolország királya és I. Ferenc francia király ellenében 1519-ben választották császárrá. Politikájának legfőbb célja a Habsburg-dinasztia hatalmának és tekintélyének növelése volt. Az egyetemes császárság eszméjétől vezéreltetve Károly a kereszténység világi fejének tekintette magát. Amikor 1555. szeptember 25-én az augsburgi vallásbékében el kellett ismernie a katolikusok és a protestánsok egyenrangúságát, céljai végképp kudarcra lettek ítélve.

1683 – A császári csapatok legyőzik a törököket Kahlenbergnél

A kahlenbergi csatában Bécs kapui előtt egy felmentő sereg felszabadította az ostromlott várost. Bécs ostromát a Török Birodalom 200 ezer fős serege 1683. július 14-én kezdte meg. A sereg főparancsnoka, Kara Musztafa nagyvezír azonnal támadást indított. Bécs városának lakossága és I. Lipót császár már korábban elhagyta a várost. Egy császári csapatokból, bajor, szász, valamint lengyel csapatokból álló seregnek mégis sikerült Bécs alá jutnia. szeptember 12-én reggel kezdődik az ütközet, melyben döntő részt vállaltak a Sobieski (III.) János vezetésével harcoló lengyel egységek.

1689 – I. (Nagy) Pétert kiáltják ki orosz cárrá

Hét évvel azután, hogy orosz cárrá kiáltották ki, I. Péter sikerrel dönti el a maga javára a Kremlben folyó hatalmi harcot. Az éppen 17 éves uralkodó egy Moszkva kapui előtt fekvő kolostorba száműzi nővérét, Szofját, aki 1682 óta kormányzott. Péter gyengeelméjű féltestvére, V. Iván továbbra is társuralkodó marad, a kormányzat kérdéseibe azonban nincs beleszólása.

I. (Nagy) Péter, aki 1672. június 9-én született Moszkvában, fiatalkora nagy részét a Kreml falain kívül, Preobrazsenszkoje faluban töltötte. A műszaki és katonai kérdések iránti érdeklődése korán megnyilvánult, röviddel azelőtt, hogy nővérétől elvette a hatalmat és házasságot kötött Eudoxia Lopuhinával, egy kevéssé ismert moszkvai család leányával. 1687-ben, brandenburgi tartózkodása idején Péter baráti szerződést kötött III. Frigyes választófejedelemmel, s ezzel megalapozta a porosz-orosz kapcsolatok további alakulását.

I. (Nagy) Péter

I. (Nagy) Péter

1849 – Kossuth elítéli Görgeyt

Kossuth Lajos viddini levelében elítéli Görgey Artúr főparancsnokot a feltétel nélküli fegyverletétel miatt.

1914 – A német csapatokat megállítják Marne-nál

Franciaország és Nagy-Britannia csapatainak Németország elleni többnapos, véres csatájában a Marne folyónál a franciák Joseph Joffre tábornok vezetése alatt stratégiai győzelmet arattak. A „marne-i csoda” – a csata félbeszakadása és a németek visszavonulása – véget vet a német hadsereg előrenyomulásának a nyugati fronton, és megóvja Párizst a német megszállástól. A mozgóháború állóháborúvá merevedik. A német támadó stratégia hibás döntésével a Schlieffen-terv és ezzel a háború gyors eldöntése nyugaton végérvényesen meghiúsult. Helmuth von Moltkét, a német vezérkar főnökét ezért a marne-i vereségért, mint felelőst menesztették és Erich von Falkenhayn hadügyminiszter töltötte be a helyét. A franciák eközben kihasználják a kedvező pillanatot, és megkezdik a lövészárkok létesítését az állóháborúhoz.

1919 – Kikiáltják a Carnarói Olasz Kormányzóságot

Gabriele D’Annunzio anarchista és olasz szabadcsapatok elfoglalják Fiumét és kikiáltják a Carnarói Olasz Kormányzóságot, amit 1920 végéig áll fenn.

1920 – Nurmi, a futó három aranyérmet nyer az olimpián

Az antwerpeni nyári olimpiai játékokon Paavo Nurmi finn futó három arany- és egy ezüstérmet nyer. A 10.000 méteres síkfutáson 32:15,0 perces eredménnyel első, ezenkívül a győztes csapatnak is tagja, az 5.000 méteres távon pedig ezüstérmet szerez. Ezzel az antwerpeni olimpia legsikeresebb résztvevője.

Paavo Nurmi

Paavo Nurmi

1922 – Módosul a menyasszonyok esküje

Magyarországon kihagyják a menyasszony házassági esküjéből azt a kifejezést, hogy „mindenben engedelmeskedik férjének”.

1932 – Villamosított vasúti pálya Hegyeshalomig

Megindul a menetrendszerű villamos vasúti forgalom a Budapest–Hegyeshalom vasútvonalon.

1937 – Új híd a fővárosban

Budapesten átadják a forgalomnak a hetedik – Horthy Miklósról elnevezett – Duna-hidat (ma Petőfi híd).

1940 – Felfedezik Franciaországban a lascaux-i festményeket

A Lascaux-barlang (Dordogne, Franciaország) darabszám és a műalkotások értéke szerint egyike a legjelentősebb őskori festett barlangoknak. A festmények és karcolatok nagy része a magdaléni korszakból való, azaz 15-17 ezeréves. Egyike a Vézère-völgyi festett barlangoknak, amelyek a Világörökség részét képezik.

A lascaux-i festmények

A lascaux-i festmények

1943 – Német kommandósok kiszabadítják Mussolinit

A szövetségesek szicíliai partraszállása (1943. július 10.) után felerősödik az olaszok ellenállása a háborúval és a fasiszta rendszerrel szemben. A Fasiszta Nagytanács leszámol Benito Mussolini politikájával, s azt javasolja, keressék meg az olasz királyt, hogy vegye át a haderők főparancsnokságát. Július 25-én III. Viktor Emánuel király, aki kapcsolatba lépett a Duce ellenzékével, utasítást ad Mussolini letartóztatására. A fasiszta pártot feloszlatják. Szeptember 12-én azonban német ejtőernyősök kiszabadítják a Gran Sassón internált Mussolinit, aki Adolf Hitler parancsára új fasiszta államot alapít, a salói Fasiszta Szociális Köztársaságot, amely Németországtól függ, de csupán Észak-Olaszországra terjed ki.

Benito Mussolini

Benito Mussolini

1953 – Hruscsov az új pártfőtitkár

Sztálin halála után Nyikita Szergejevics Hruscsovot választják meg a Szovjetunió első titkárának.

1953 – Kennedy házassága

John Fitzgerald Kennedy és Jacqueline Kennedy Onassis (született Jacqueline Lee Bouvier) házasságot kötnek a Rhode Island állambeli Newportban.

Jackie és John F. Kennedy

Jackie és John F. Kennedy

1957 – Szélesvásznú mozi Budapesten

Ünnepi díszelőadással megnyílik Budapesten a helyreállított Corvin Filmszínház, az ország első állandó szélesvásznú mozija.

1962 – Az USA célja a Hold

John Fitzgerald Kennedy kijelenti, hogy az egyesült Államok öt éven belül embert küld a Holdra.

1974 – Szétválik a rádió és a televízió

A Minisztertanács határoz az MRT szétválasztásáról, az önálló Magyar Rádió és Magyar Televízió létrehozásáról. Állami Rádió és Televízió Bizottságot is felállítanak.

1974 – Hailé Szelasszié császárt megfosztják hatalmától

I. Hailé Szelassziét, az etiópiai négus negestit (királyok királya=császár) egy ideiglenes forradalmi kormány elmozdítja és gyakorlatilag megfosztja hatalmától. A katonák az életkörülmények javítását követelik és reformokat sürgetnek. Jóllehet Etiópiában jobbak az éghajlati és talajviszonyok, mint Afrika földjén általában, a lakosság életkörülményei igen rosszak. Ennek ellenére az ország eddig elzárkózott külföldi segély elfogadása elől. Ez vezetett most a császár bukásához.

1980 – Katonai puccs Törökországban

Kenan Evren vezérkari főnök vezetésével vértelen puccs útján a katonák ragadják magukhoz a hatalmat. Öttagú Nemzeti Biztonsági Tanácsot alakítanak, több mint száz politikust, köztük Süleyman Demirel miniszterelnököt letartóztatják.

Evren felmenti a kormányt, feloszlatja a parlamentet, betiltja a pártokat és a szakszervezeteket, és az egész országban kihirdeti a rendkívüli állapotot. Szeptember 13-án, államfővé kiáltatja ki magát, a miniszterelnök Bülent Ülüsü lesz. A katonák célul tűzik ki a harcot, mind a jobboldali, mind a baloldali terrorizmus ellen, amely olykor naponta követelt emberéleteket. A polgári kormánynak azt vetik a szemére, hogy nem lépett fel eléggé határozottan a terrorizmus ellen.

Miután megalakult a katonai kormány – amelynek csak átmeneti jelleget szánnak – Kenen Evren tábornok kilátásba helyezi, hogy Törökország hamarosan visszatér a parlamentarizmushoz (1983. március 15.).

Kenan Evren

Kenan Evren

1988 – Tüntetés Budapesten Bős-Nagymaros ellen

Budapesten mintegy húszezren vesznek részt a bős–nagymarosi vízlépcső megépítése elleni tüntetésen. A Parlamentben Grósz Károlynak és Straub F. Brunónak címzett petíciót adnak át, hangsúlyozva: a vita demokratikus rendezése egy megújuló politikai konszenzus alapja lehet.

1990 – Nemzetközi megállapodást kötnek a német egységről

A világháború és az általa keltett konfliktus végleges befejezését a Moszkvában e napon aláírt, ún. „2-4 megbeszélések” jelentették. Moszkvában az USA, a Szovjetunió, Nagy-Britannia, Franciaország az NDK és az NSZK külügyminiszterei aláírták a német újraegyesítés dokumentumát. A dokumentum elismeri a német szuverenitást, meghatározza Németország határait és a német hadsereg létszámát. Ez év október 3-án a német állam visszakapja teljes szuverenitását. Az aláírás előtt a Szovjetunió és az NSZK megegyezik a szovjet csapatok kivonásáról az NDK területéről. Ennek értelmében a német kormány 13 milliárd márkával járul hozzá a csapatok és a felszerelések hazaszállításához. A teljes kivonulás végső időpontja: 1994. Ahogy az elmúlt évszázadokban, úgy most is a közép-európai kis nemzetek sorsának elrendezése a német kérdéssel szoros kapcsolatban áll.

1992 – Az első házaspár az űrben

Az Endeavour űrrepülőgép fedélzetén, az STS–47 küldetés keretében utazik először az űrbe egy házaspár, Davis és Lee.

2007 – Lemond az orosz miniszterelnök

Benyújtja lemondását Mihail Fradkov orosz miniszterelnök, amit Vlagyimir Putyin államfő elfogad.

Forrás: Wikipédia / Múlt-kor.hu / IfiPress


Megosztás