2018. január 20., szombat - Sára, Márió

James Woods

Hetvenedik születésnapját ünnepli ma a Golden Globe- és Emmy-díjas amerikai színész

A Gergely-naptár szerint az év 108. napja, az évből még 257 nap van hátra.

1947-ben ezen a napon született a Utah állambéli Vernalban James Howard Woods, Oscar-díjra jelölt, Golden Globe- és Emmy-díjas amerikai színész, akit olyan nagy sikerű mozifilmekben láthattunk, mint például a „Volt egyszer egy Amerika”, a „Casino”, „A specialista”, illetve televíziós szerepekben, így többek között „Az ígéret” című tévéfilmben, vagy a „Shark – Törvényszéki ragadozó” című sorozatban.

Hirdetés▾

Kövess minket a Twitteren!
Kövess minket a Facebookon!

2017. április 18., kedd

A Nap kel: 5 óra 48 perckor, nyugszik: 19 óra 38 perckor.
A Hold kel: 1 óra 17 perckor, nyugszik: 10 óra 41 perckor.

Névnapok

Andrea, Ilma, Aladár, Apolló, Hermina, Lambert, Uzor, Verner.

Andrea

A női név az András férfinév magyarul és több más nyelven is használatos női párja. Régen nem volt ismert név sem Magyarországon, sem külföldön (bár Angliában 1617-ben felbukkan). Népszerű a XX. században lett, 1967-ben már a 8. leggyakoribb női név volt, a 80-as években pedig már a 3. helyen állt a Katalin és az Anita mögött. Az 1990-es években is igen gyakori név volt, a 2000-es években népszerűsége némileg csökkent, ekkor a 62-94. leggyakoribb női név volt.

Ilma

A női név Vörösmarty Mihály alkotása „Csongor és Tünde” című művében, talán a Vilma rövidítéseként. Egyúttal finn név is, ami szintén XIX. századi alkotás, jelentése levegő, ég, világ. Az 1990-es években szórványos név volt, a 2000-es években nem szerepel a száz leggyakoribb női név között.

Nemzeti-, nemzetközi- és világnapok

Műemlékvédelmi Világnap (Nemzetközi Műemléki Nap)

Az UNESCO ICOMOS Szervezetének javaslatára nyilvánították április 18-át Nemzetközi Műemléki Nappá, amelyet először 1984-ben ünnepeltek. E napon főleg azokra a műemlékekre hívják fel a figyelmet, amelyek veszélyben vannak. Magyarország már a meghirdetés évében csatlakozott a kezdeményezéshez.

Rádióamatőr Világnap

2007 április 18-án alakult meg a Nemzetközi Rádióamatőr Szövetség (IARU), erre emlékezve hívták életre a mai napra a világnapot. Az évfordulót minden évben az IARU az összes tagszervezete megünnepli a világ több mint 150 országában.

Április 18. néhány híres,
vagy épp hírhedt szülötte:

1694 – Ambrózy György
(Ambrosius György)
evangélikus prédikátor, szuperintendens
(† 1746)

1772 – David Ricardo
brit üzletember, politikus, az angol klasszikus közgazdaságtan egyik legnagyobb alakja
(† 1823)

1805 – Vidos József
nemzetőr parancsnok, kormánybiztos
(† 1849)

1808 – Karacs Teréz
pedagógus, író, a nőnevelés egyik úttörője
(† 1892)

1863 – Leopold von Berchtold gróf
osztrák politikus, az Osztrák–Magyar Monarchia külügyminisztere
(† 1942)

1923 – Sidó Ferenc
kilencszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok asztaliteniszező
(† 1998)

1942 – Jochen Rindt
osztrák autóversenyző, a Forma-1 egyetlen posztumusz világbajnoka
(† 1970)

1947 – James Woods
Golden Globe- és Emmy-díjas amerikai színész

1956 – Eric Roberts
amerikai színész, Julia Roberts színésznő bátyja

1976 – Melissa Joan Hart
amerikai színésznő

Április 18. néhány híres,
vagy épp hírhedt elhunytja:

1779 – Fazola Henrik
német születésű, Egerben működő lakatosmester, vasgyár-tulajdonos, az ipari tőke egyik első képviselője Magyarországon
(* 1730 körül)

1846 – Jankovich Miklós
könyv-, régiség- és műgyűjtő, történész, az MTA tagja
(* 1772)

1873 – Justus von Liebig
német kémikus
(* 1803)

1898 – Gustave Moreau
francia festőművész, a szimbolizmus képviselője
(* 1826)

1936 – Ottorino Respighi
olasz zeneszerző
(* 1879)

1947 – Jozef Tiso
szlovák pap, politikus, köztársasági elnök
(* 1887)

1955 – Albert Einstein
német születésű fizikus, Nobel-díjas , a relativitáselmélet kidolgozója
(* 1879)

1959 – Szabédi László
(er. Székely László)
erdélyi magyar költő, egyetemi professzor, a Bolyai egyetem tanszékvezető tanára
(* 1907)

1974 – Marcel Pagnol
francia író, drámaíró, akadémikus
(* 1895)

2000 – Pártos Erzsi
színművésznő, Érdemes Művész
(* 1907)

Néhány fontosabb és/vagy érdekesebb esemény, amely április 18-án történt

1598 – Mária Krisztierna átveszi az uralmat Erdélyben

Báthory Zsigmond lemondása után az erdélyi rendek felszólítására felesége, Mária Krisztierna átveszi az uralmat a fejedelemségben.

1616 – Házasságot köt I. Rákóczi György

Sárospatakon házasságot köt I. Rákóczi György és Lorántffy Zsuzsanna.

1701 – I. Lipót utasítására letartóztatják II. Rákóczi Ferencet

II. Rákóczi Ferenc herceg az 1697-ben levert hegyaljai parasztfelkelés, s a véres megtorlások után, híveinek unszolására 1700-ban cselekvésre szánta el magát és XIV. Lajos francia királyhoz fordult segítségért. A francia megbízott azonban elárulta őt a Habsburgoknak, akik – I. Lipót Habsburg császár utasítására – 1701-ben a nagysárosi kastélyban letartóztatták a hűtlenséggel vádolt herceget, majd Bécsújhelyen május 29-én a várbörtönbe zárták. Vele együtt fogták el Szirmay Istvánt, Vay Ádámot, Lászlót és Mihályt. A herceg ügyében összeült különbíróság megállapította a hűtlenség elkövetését és az ügyész fej- és jószágvesztésre szóló ítéletet kért.

Forrás: Wikipédia

II. Rákóczi Ferenc
(Forrás: Wikipédia)

1701. november 7-én azonban II. Rákóczi Ferenc felesége, Sarolta Amália (hessen-rheinfelsi hercegnő) segítségével megszökött a börtönből. A szökésben közvetve részt vett I. Lipót jezsuita gyóntatója és több udvari személy is, akik Rákóczi kivégzése esetén európai diplomáciai bonyodalmaktól féltek. A szökésben közvetlenül részt vett Gottfried Lehmann kapitányt – ő volt a parancsnoka a Rákóczit őrző dragonyos szakasznak – a császári törvényszék halálra ítélte és 1701 végén kivégezték. Szökése után Rákóczi Lengyelországba menekült (1701. november 25.), s 1703-ban a kurucok onnan hívták haza a felkelés vezetésére.

1832 – Megjelenik a „Magyar Játékszínrül”

Széchenyi István „Magyar Játékszínrül” című munkája megjelenik Pesten.

1855 – Angol-sziámi kereskedelmi egyezményt írnak alá

Az angolokkal kötött, vámkedvezményeket tartalmazó kereskedelmi egyezmény bizonyítja, hogy IV. Rama sziámi király reálisan értékelte a délkelet-ázsiai helyzetet. A kereskedelemre és a külföldi befolyásra irányuló engedmények megelőzik, hogy Nagy-Britannia erőszakosan foglalja el az országot. Rama, akire a nyugati nagyhatalmak sikerei mély benyomást tesznek, teret enged a kulturális befolyásnak is. Megengedi nyugati hittérítők és tanítónők működését országában. E tanítónők egyike önéletírásával népszerűsíti Sziámot Európában.

1906 – Pusztító földrengés rázza meg San Francisco városát

Helyi idő szerint 1906. április 18-án, kedden reggel 5.12-kor nagy erejű földrengés rázta meg San Francisco városát és az USA Észak-Kalifornia partvidékét. A rengés ereje 7,7 és 8,25 közöttire tehető az MMS-skálán, de a legszélesebb körben elfogadott becslés szerint 7,9-es erősségű volt. Epicentruma a nyílt tengeren, nagyjából 3 km-re volt a várostól, közel Mussel Rock-hoz. A rengés a Szent András-törésvonal mentén haladt észak és déli irányba egyaránt, 477 km-en keresztül, így Oregontól Los Angeles-ig, illetve a kontinens belseje felé Nevadáig érezhető volt. A földrengést, valamint az azt követő tűzvészt az Amerikai Egyesült Államokat ért legnagyobb természeti katasztrófák között tartják számon, amelynek több mint háromezren estek áldozatául. Az anyagi károk a 2005-ös Katrina hurrikán pusztításához mérhetők, San Francisco nagy rész romba dőlt.

Forrás: Wikipédia

Arnold Genthe híres fotója a Sacramento Street-ről a földrengés után
(Forrás: Wikipédia)

1930 – A BBC ezen a napon nem sugároz híreket

A BBC bejelenti, hogy „Ma nincs hír”. Helyette egész nap zongorazenéket játszanak le.

1946 – A Népszövetség hivatalosan feloszlatja magát

A hivatalos nevén Nemzetek Szövetsége gyakorlatilag már 1939-ben megszűnt működni. A szervezet az 1946. április 8-18-ig tartó ülésszakot lezáró kalapácsütéssel szűnt meg, amelyet Lord Robert Cecil brit diplomata végzett el, aki egyébként 1923-1946-ig töltötte be az NSZ elnöki tisztét. A Népszövetség helyébe az 1945. június 26-án San Franciscóban megalakult ENSZ (Egyesült Nemzetek Szervezete) lépett.

A Népszövetséget az első világháborúban győztes nyugati hatalmak hozták létre, s első közgyűlését 1919. június 28-án tartotta. Legfőbb szerve a valamennyi tagállam képviselőjéből álló közgyűlés volt. Az operatív teendőket az állandó és változó tagokból álló tanács, illetve a Titkárság intézte. A Népszövetségbe később a legyőzött államokat is felvették, így volt Magyarország is 1922-től 1938-ig a szervezet tagja.

A szövetség egyik megálmodójának, Woodrow Wilson amerikai elnöknek azonban nem sikerült az első világháború sorsát tulajdonképpen eldöntő USA törvényhozóit meggyőzni a Népszövetség szükségességéről és így az Egyesült Államok sohasem lett a szervezet tagállama. A versailles-i vesztesek közül Németország 1933-ban kilépett, később többek követték a példáját, így Olaszország és Magyarország is. Japán szintén 1933-ban fordított hátat a Népszövetségnek, míg a Szovjetuniót 1939-ben maga a szervezet zárta ki soraiból a Finnország elleni agresszió miatt.

A Népszövetség a nagyhatalmi összhang hiánya miatt nem válhatott a béke és biztonság, a nemzetközi együttműködés hatékony eszközévé, mert a vitás kérdések megoldása helyett, az I. világháború utáni torz békerendszer, a status quo minden áron történő fenntartására törekedett, s így természetesen képtelen volt az új világégés megakadályozására.

1951 – Létrejön a Montánunió

A hat szerződő fél: Franciaország, NSZK, Olaszország, Belgium, Hollandia és Luxemburg képviselői Párizsban aláírják az Európai Szén- és Acélközösség megalapításáról szóló szerződést. A Montánunió – amelynek megalakulása Robert Schuman, francia külügyminiszter javaslataira vezethető vissza – az alapja egy közös szén- és acélpiacnak és az első lépés az európai egyesülés felé. Az ötven évre kötött szerződés olyan közös vámrendszert irányoz elő, amelyben a belső vámok megszűnnek, kifelé pedig a tagországok kiegyenlítik vámjaikat. Emellett a szerződő felek a bánya- és kohóipar számára olyan versenyt irányoznak elő, amely kiküszöböli a kölcsönös korlátozásokat és a versenyre zavaróan ható támogatásokat. A Főhatóság, mint a Montánunió legfontosabb szerve Európában először nemzetek fölötti felségjogokat kap. A szerződés 1952. július 25-i hatályba lépése megszünteti a Nemzetközi Ruhr Hatóság és minden szövetséges ellenőrző szerv tevékenységét. A Montánunió jelentős mértékben javítja az európai együttműködést.

1955 – Elkezdődik a bandungi konferencia

Bandungban megrendezik az ázsiai és afrikai államok első nagy konferenciáját, amelyen az egykori gyarmatok kifejezik együttműködési készségüket és azt az óhajukat, hogy beleszóljanak a világpolitikába. A bandungi értekezleten 23 ázsiai és 6 afrikai ország 340 küldötte vesz részt. Ezek mind semleges, illetve el nem kötelezett országok.

Az értekezleten a gyarmati rendszer – „bűn, amelynek gyorsan véget kell vetni” – és ennek következményei ellen fordul; önrendelkezési jogot követel az észak-afrikai népeknek, különösen Algériának, amely harcol függetlenségéért. Elítéli a faji megkülönböztetést és elmarasztalja Franciaországot (az algériai háború miatt) és Dél-Afrikát. A résztvevők hitet tesznek a világbéke mellett és sürgetik a tömbök közötti megegyezést, a nukleáris fegyverek betiltását és megsemmisítését, az általános leszerelést. A résztvevők állást foglalnak a baráti együttműködés mellett és készek tolerálni a társadalmi struktúra és ideológiai kötöttség tekintetében mutatkozó eltéréseket. A hidegháború körülményei között az aktív semlegesség útját keresik maguknak.

Az értekezlet fogalmazza meg első ízben a harmadik világbeli államok olyan közös politikájának a koncepcióját, amely a közös gyarmati múltra és a fejlődésbeli lemaradás meg kizsákmányoltatás ebből fakadó problémáira, a közös eljövendő feladatokra és arra az igényre épül, hogy egyenjogú helyzetet foglaljanak el az uralkodó hatalmak mellett.

1980 – Zimbabwe elnyeri függetlenségét

Zimbabwe elnyeri Nagy-Britanniától függetlenségét. A februárban megrendezett választáson, 1979 után a második olyan választásokon, amelyeken feketék is részt vehettek, a Robert Mugabe vezette ZANU (Zimbabwe Afrika Nemzeti Szövetség) szerezte meg a fekete bőrű választók szavazatainak 63,9 százalékát. A fehérek külön voksoltak, a 100 parlamenti képviselő közül 20-at ők választottak. A fehér kisebbség 1979-ig meg tudta őrizni uralmát. 1975-ben Ian Smith miniszterelnök egyoldalúan kikiáltotta Rhodesiának Nagy-Britanniától való függetlenségét, de ezt egyetlen állam sem ismerte el. Az ENSZ szankciókat rendelt el Rhodesia ellen, de ezeket Portugália (Mozambik) és Dél-Afrika nem tartotta meg, és sok cég kijátszotta. A fekete pártok a ZAPU (Zimbabwe Afrikai Népi Szövetség) és a ZANU gerillaháborút indított a fehér uralom ellen. Amikor Mozambik és Angola függetlenné vált (1975. XI. 11.), Dél-Afrika leállította a katonai támogatást, az Egyesült Államok pedig nyomást gyakorolt Rhodesiára, így Smith kormánya elszigetelődött. Végül kénytelen volt elfogadni a fekete többségi kormányzat elvét.

1981 – Megnyitja kapuit a szocialista Magyarország első játékkaszinója

Budapesten, a Hilton Szállodában megnyílt a szocialista Magyarország első játékkaszinója. A Casinos Austria hálózatához tartozó szórakozóhely 1999-ben bezárt, de azóta már számos kaszinó működik az országban.

1982 – Felavatják az ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkot

A Nemzeti Történeti Emlékpark szabadtéri néprajzi múzeum, skanzen és kirándulóhely, melyet 1982-ben hoztak létre a Csongrád megyei Ópusztaszeren. Legismertebb kiállított műve Feszty Árpád „A magyarok bejövetele” című körképe.

Fotó: szeged.varosom.hu

Az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
(Fotó: szeged.varosom.hu)

Forrás: Wikipédia / Múlt-kor.hu / IfiPress


Megosztás